The Blacklist – seizoen 4

Informatie

RegieMichael Watkins, Andrew McCarthy, John Terlesky, Bill Roe, Kurt Kuenne, Terrecen O'Hara, Don Thorin, Edward Ornelos, Christine Gee, Michael Caracciolo en Jean de Segonzac
Jaartal2017
Releasedatum11-10-2017
Speelduur945 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastJames Spader, Megan Boone, Diego Klattenhoff, Ryan Eggold, Harry Lennix, Amir Arison, Susan Blommaert en Ulrich Thomsen

Voormalige FBI-agente Elizabeth ‘Liz’ Keen is weer terecht na een mislukt plan om haar baby te beschermen tegen Raymond ‘Red’ Reddington. Liz probeert nog steeds het mysterie rond haar verloren jeugd te achterhalen, maar al snel wordt ze het doelwit van de man die beweert haar vader te zijn. Het zorgt ervoor dat Liz zich verzoent met Red, maar nog steeds onwetend over haar verleden loopt haar gezin steeds meer gevaar. De truc met haar schijnbare overlijden zorgt er niet alleen voor dat de vriendschappen die Liz had met maar FBI-collega’s behoorlijk onder druk komen te staan, ook besluit Reddington om haar niet alles meer te vertellen en vaker zijn eigen plan te trekken. Zo zint hij op wraak na ontrouw van zijn naasten, waaronder Mr. Kaplan. Toch trekken ze samen ten strijde tegen Alexander Kirk, maar moeten zij ook nog steeds een leger van nieuwe en onverwachte blacklisters bestrijden.

The Blacklist is een serie die al sinds de start op 23 september 2013 miljoenen kijkers aan de buis gekluisterd weet te houden. Ondertussen zijn we aangekomen bij de start van seizoen 5 en dat is een perfect moment om het geheugen nog even op te frissen met de home entertainment release van seizoen 4. En dat is nodig, want er gebeurt altijd genoeg. Zo telt ook dit seizoen weer meer dan 20 afleveringen. Bijkomend nadeel is dat de makers hiervan keer op keer het overgrote deel inruimen voor een willekeurig plotje over iemand die op mysterieuze wijze op de blacklist is beland. Dit was eerder al ons grootste punt van kritiek en, ondanks dat het verhaal van Liz en Reddington een behoorlijk vlucht heeft genomen, gebeurt dit ook hier teveel. Dat leidt niet alleen af, ook komt het de kwaliteit van de serie niet ten goede al zullen er maar weinigen om afhaken.

Even kort terug naar het vorige seizoen. Dat sloot namelijk behoorlijk sterk af. Niet altijd even geloofwaardig wellicht, maar qua spanning behoorde de afleveringen met het in scène gezette overlijden van Liz en de aanzienlijke cliffhanger tot de beste momenten van de gehele serie. We zagen hoe Reddington volledig in de truc van Liz trapte, die zij opzette met hulp van Mr. Kaplan. Het brengt zijn imperium aan het wankelen en maakte hem tot een emotioneel wrak. Toen was daar ook nog Alexander Kirk, een alias voor Konstantin Rostov; de vader van Liz. Toch maakte dit alles het raadsel rond het verleden van Liz en Reddington er niet minder om. Het is bij deze cliffhanger dat dit seizoen de draad weer oppakt.

Het blijkt een seizoen dat vol zit met ontwikkelingen, waarbij dit keer niet alleen Liz en Reddington centraal staan. Zo is daar Mr. Kaplan. Reddington heeft het vertrouwen in haar verloren en laat haar voor dood achter. Het zorgt voor een plot waarin zij vecht voor haar leven en we meer te zien krijgen over haar rol in het leven van Liz. En dan is er ook nog de kantoorromance die sluimert tussen Aram en Samar. Het is bijna knap dat de makers toch weer de ruimte weten te vinden om wat nieuwe blacklisters te introduceren. Toch voelen deze naamgevers van de serie steeds meer als ‘opvulmomenten’ aan, vooral omdat de rode lijn verhalen zoveel zijn gegroeid. Wat dat betreft zou een seizoen van 10 á 12 afleveringen puur rond deze hoofdlijn(en) de serie veel sterker maken, zelfs als dat de naam van de serie zou verloochenen.

Extra’s: Naast het volledige seizoen is er het nodige bonusmateriaal verspreid over de Blu-ray discs te vinden.
· Audiocommentaar: bij een drietal afleveringen is een audiocommentaar ingesproken:
– aflevering 5 (disc 1): ingesproken door bedenker Jon Bokenkamp en regisseur Kurt Kuenne.
– aflevering 6 (disc 2): ingesproken door co-producer Zee Hatley en editor Emily E. Greene.
– aflevering 17 (disc 4): ingesproken door bedenker Jon Bokenkamp en schrijver Daniel Cerone.
· Verwijderde scènes (28:43) Bij 14 van de 22 afleveringen zijn ook verwijderde scènes geïndexeerd. Dit zorgt voor een toevoeging van bijna een half uur. Het is een slimme en overzichtelijke keuze om deze scènes direct te koppelen aan de bewuste aflevering.
· Bloopers (3:43) De welbekende verzameling met versprekingen en ander soort bloopers.
· Mr. Kaplan: Het einde van een tijdperk (10:21) Een special die zich volledig focust op het personage Mr. Kaplan, natuurlijk met medewerking van Susan Blommaert die haar gestalte geeft.
· Red, een tintje lichter (02:46) Een leuke verzameling van de wat lichtvoetige momenten met Reddington, vaak gerelateerd aan eten en drinken.
· Red, een tintje donkerder (0:32) Een feature exclusief voor de Blu-ray uitgave, waarin zowel de cast als crew ingaan op de plotwendingen rond het personage Reddington.

The Blacklist – seizoen 4 is interessanter dan ooit! The Blacklist is danwel geen serie van het niveau dat HBO ons doorgaans biedt, maar de ontwikkelingen in het verhaal en van de personages zorgen ervoor dat de interesse zeker behouden blijft. Dit maakt de serie sterker aan de basis, al zullen vele kijkers zich storen aan het opzichtig rekken van het seizoen met blacklisters die opduiken uit alle hoeken en gaten. Het zorgt voor een seizoen van opnieuw dik 20 afleveringen. Dit is iets wat bijna niet meer van deze tijd is en het komt de kwaliteit niet ten goede. En dat is zonde, want The Blacklist blijft nog steeds vreselijk interessant en verslavend en seizoen 5 kan dan ook niet snel genoeg beginnen!

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

13 oktober, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_59d8c1ad6ae8a_selected-products" products="9200000075451923,9200000075451909,9200000061638810,9200000061638812" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer