The Blacklist – seizoen 5

Informatie

RegieBill Roe, Don Thorin, Adam Weisinger, Michael Watkins, Kurt Kuenne, Terrence O'Hara, Jean de Segonzac, Michael Caracciolo, Paul Holahan, Andrew McCarthy, Solvan
Jaartal2018
Releasedatum17-10-2018
Speelduur945 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastJames Spader, Megan Boone, Diego Klattenhof, Ryan Eggold, Harry Lennix, Amir Arison, Mozhan Marnò en Hisham Tawfiq

Na de dood van Mr. Kaplan ligt het imperium van Raymond ‘Red’ Reddington in puin en heeft hij een nieuwe uitvalsbasis opgezet in een budgethotel. Hij is levenslustiger dan ooit, maar beweert dat hij pas van nut kan zijn voor de FBI als hij zijn oude machtspositie heeft terug veroverd. Hij begint zijn criminele imperium opnieuw op te bouwen, waarbij hij deze keer mag rekenen op Elizabeth ‘Liz’ Keen aan zijn zijde. Liz worstelt op haar beurt met haar rol als FBI-agente, omdat ze steeds meer de verleiding voelt om zich te laten leiden door haar criminele instincten. En dan is er nog Tom, die een mysterieuze koffer in het bezit heeft gekregen met een skelet. Hij besluit het skelet te laten identificeren met behulp van Nik, een oude liefde van Liz, maar zij komen er al snel achter dat Reddington dit met alle macht probeert te verhinderen.

The Blacklist is een serie die al sinds deze van start ging, op 23 september 2013, miljoenen kijkers aan de buis weet te kluisteren. Met het zesde seizoen in aantocht is dit een geschikt moment om het geheugen nog even op te frissen met de home entertainment release van seizoen 5. Net als eerder is dit weer hard nodig, want er gebeurt genoeg. Net als eerdere seizoenen telt ook dit seizoen 22 afleveringen, waarbij een terugkerend nadeel is dat het overgrote deel hiervan wordt ingeruimd voor een willekeurig plotje over iemand die op mysterieuze wijze op de blacklist is beland. Dit blijft keer op keer een punt van kritiek, want ondanks dat de relatie tussen Liz en Reddington een behoorlijke vlucht heeft genomen, stagneert deze interessantste verhaallijn veel te veel. Het leidt niet alleen af, ook komt het de kwaliteit van de serie niet ten goede. Toch zal de nieuwsgierigheid blijven en zullen er maar weinigen om afhaken.

Dit seizoen pakt de draad op na de tweedelige afsluiter van seizoen vier, waarbij Liz aan de hand van een DNA-test dan eindelijk de bevestiging leek te krijgen dat Reddington haar vader is. Leek, want nog voor de aftiteling over het scherm rolde werd er een mysterieuze koffer in het spel gebracht met een skelet. Het skelet zou Katarina Rostova zijn, maar het feit dat Reddington de koffer koste wat kost wilde bemachtigen voordat Liz iets zou ontdekken zegt dat er iets niet helemaal klopt aan zijn verhaal. De koffer en zijn inhoud staat, samen met het terugkrijgen van zijn imperium door Reddington, centraal in dit seizoen. Als zijn er natuurlijk ook weer de nodige personen op de beruchte Blacklist die opgespoord dienen te worden. Dat Reddington deze dit keer meer dan ooit gebruikt voor eigen gewin doet de vraagtekens rond zijn persoon alleen maar groeien.

Waar er bij het vorige seizoen veel ruimte werd ingeruimd voor het verhaal van Mr. Kaplan, zien we dit keer dat de relatie tussen Aram en Saram alle ruimte krijgt om tot bloei te komen. Natuurlijk gaat het allemaal niet van harte en wordt ook dit lekker uitgesmeerd over het hele seizoen, maar het is leuk om Aram, die je alles van harte gunt na de gebeurtenissen van eerdere seizoenen, te zien stuntelen. Gelukkig krijgt daar de relatie tussen Liz en Reddington weer alle ruimte en wordt deze opnieuw voorzien van wat nieuwe wendingen. Zo blijft het niet alleen de vraag wie Reddington nou eigenlijk is, ook blijft Liz een verloren gewaande zus te hebben. Enige bijsmaak is dat je als kijker steeds meer het gevoel krijgt dat de makers zich in vreemde bochten wringen om de boel nog wat verder op te rekken. Je blijft tenslotte toch steeds maar weer kijken omdat je wil weten hoe de vork in de steel steekt.

Extra’s: Naast de 22 afleveringen van dit seizoen zijn er enkele interessante extra’s aan de Blu-ray release toegevoegd.
· Gag Reel (03:11) De welbekende verzameling aan versprekingen en andere bloopers.
· Deleted Scenes (18:36) Zeventien verwijderde – en verlengde scènes verspreid over de discs, waaronder ook een alternatieve opening.
· Celebrating 100 Episodes (04:27) Met de aflevering Abraham Stern werd dit seizoen de mijlpaal van de honderdste aflevering gehaald. Voor de cast een reden voor een feestje.
· Showrunner-led Audio Commentaries: Een tweetal informatieve audiocommentaartracks, namelijk voor Ruin, verzorgd door bedenker Jon Bokenkamp, schrijver Sean Hennen en editor Orlando Machado Jr., en voor het cruciale Ian Garvey, verzorgd door schrijver John Eisendrath.
· Like Father/ Like Daughter featurette (09:52) Een exclusieve extra op de Blu-ray, die een blik geeft op de steeds evoluerende relatie van Red en Liz.

The Blacklist – seizoen 5 blijft de kijkers aan de buis gekluisterd houden door het uitmelken van het mysterie van Reddington en zijn relatie tot Liz inmiddels tot kunst te verheffen. Als kijker denk je namelijk al sinds het eerste seizoen dat er een conclusie komt, maar keer op keer weten de makers weer een ontwikkeling uit de hoge hoed te toveren. Het wordt allemaal steeds verder gezocht, maar dat mag de spanning en nieuwsgierigheid niet drukken. De basis is namelijk waanzinnig interessant, al zullen vele kijkers zich wel storen aan het opzichtig rekken van de serie door de blacklisters die opduiken uit alle hoeken en gaten. Mede hierdoor telt ook dit seizoen weer meer dan twintig afleveringen, waar de serie misschien echt een klap beter had kunnen zijn als ieder seizoen tien afleveringen gekend had. Fans zullen er niet om malen, maar toch is het zonde, want The Blacklist is boeiend en verslavend en seizoen zes kan niet snel genoeg beginnen!

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

17 oktober, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5b968a3826599_selected-products" products="9200000095515280,9200000095515278,9200000079291874" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer