The Blacklist – seizoen 7

Informatie

RegieBill Roe, Cort Hessler, Lisa Robinson, Stephanie Marquardt, Kurt Kuenne, Christine Gee, Adam Weisinger, Paul Holahan, Daniel Willis, John Terlesky, Michael Caracciolo, Victor Nelli Jr., Andrew McCarthy, Tessa Blake en Mahesh Pailoor
Jaartal2019-2020
Releasedatum12-08-2020
Speelduur784 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastJames Spader, Megan Boone, Laila Robins, Diego Klattenhoff, Harry Lennix, Amir Arison en Hisham Tawfiq

Nadat Raymond “Red” Reddington in Parijs werd gedrogeerd en ontvoerd door Katarina Rostova, gaat Dembe op zoek naar aanwijzigingen. Hij krijgt daarbij hulp van de taskforce, die op zoek gaan naar een blacklister die mogelijk een verband heeft met de ontvoering. Uiteindelijk weet Red met behulp van één van de mannen van Katarina te ontsnappen, al komt Red er al snel achter dat hem dit enkel gelukt is omdat hij zo Katarina kon leiden naar haar vader. En zo wordt Red dit seizoen meer dan ooit omringd door oude vijanden en nieuwe bondgenoten en zet hij alles op alles om de gevaarlijkste misdadiger op de lijst, die alles doet om achter zijn grote geheim te komen, één stap voor te blijven. Katarina weet zich op haar beurt op slinkse wijze toegang te verschaffen tot Elizabeth, die eindelijk is herenigd met haar dochter Agnes. Haar aanwezigheid brengt Liz en Agnes echter meer in gevaar dan Liz lief is en verandert haar relatie met Red voorgoed.

The Blacklist is een serie die al sinds deze van start ging, op 23 september 2013, miljoenen kijkers aan de buis weet te kluisteren. Hoewel het achtste seizoen nog even op zich laat wachten door de uitbraak van het Corona virus, is het altijd fijn om het geheugen nog even op te frissen met de home entertainment release van zijn voorganger. Waar ieder seizoen 22 afleveringen telde, was dit seizoen iets korter. Dit kwam doordat de opnames moesten worden stilgelegd door de uitbraak van Corona en het resulteert er zelf in dat men op creatieve wijze moest toewerken naar een passend slot voor dit seizoen. Ondanks dit blijkt een terugkerend nadeel dat het overgrote deel van de afleveringen wordt bevolkt door willekeurig plotjes van mensen die op mysterieuze wijze op de blacklist zijn beland. Dit blijft keer op keer een punt van kritiek, want ondanks dat de relatie tussen Liz en Reddington een behoorlijke vlucht heeft genomen, stagneert deze interessantste verhaallijn veel te veel. Het leidt niet alleen af, ook komt het de kwaliteit van de serie niet ten goede. Toch zal de nieuwsgierigheid blijven en zullen er maar weinigen om afhaken.

Net als eerdere seizoenen pakt ook dit seizoen de draad op direct na de spectaculaire afsluiter van het vorige seizoen. We zagen toen hoe Red in Parijs werd overvallen door Katarina Rostova, iets dat natuurlijk genoeg deuren openzette voor dit seizoen. Daarnaast wordt het mysterie rond Reddington er niet bepaald kleiner om. Want wie is nou eigenlijk de man die wij kennen als Reddington? Steeds als er wat vragen beantwoord lijken te worden blijkt de vork toch weer anders in de steel te zitten, of rijzen er direct weer de nodige nieuwe vragen op. In lijn van de verwachtingen wordt dit alles dit seizoen verder uitgewerkt. Dit keer is het echter vooral de beurt aan Katarina Rostova, die zich als welwillende buurvrouw weet te nestelen in het leven van Liz. Dat dit allemaal wat makkelijk en zelfs naïef verloopt van de kant van Liz moeten we daarbij maar even door de vingers zien. Was zij tenslotte geen profielmaker bij de FBI? Daarnaast lijkt Reddington vooral bezig om zijn imperium te handhaven en alles over te dragen.

Het zijn twee steunpilaren waar men dit seizoen op kan leunen, al zijn er natuurlijk ook weer de nodige namen op de zwarte lijst geplaatst waar Liz en haar taskforce jacht op moeten maken. Net als vorig seizoen zien we hoe de benarde positie van Reddington hem meer en meer dwingt om dit middel te gebruiken voor eigen gewin. Het levert opnieuw onderhoudende kat-en-muismomenten op tussen Reddington en Liz, waarnaast de situatie rond Katarina een fijne aanvulling is. De verdere zijplotjes zijn dit keer meer naar de achtergrond verplaatst, zoals de liefdesperikelen van Lizs’ collega Aram. Wel kan je wat vraagtekens hebben bij het creatieve slot van dit seizoen. Natuurlijk valt het te prijzen dat de makers gepoogd hebben dit seizoen een echt slot mee te geven, maar het komt allemaal wat gehaast over en door de aanvullende animatie valt dit toch wat uit de toon. Toch is dit al met al weer een fijn seizoen om de kijker mee te vermaken, of op zijn minst te laten smachten naar meer. Enige bijsmaak die keer op keer maar weer blijft hangen is dat er zoveel lijntjes worden gecreëerd om de boel nog wat verder op te rekken.

Extra’s: Naast de 19 afleveringen van dit seizoen is er weer het één en ander aan bonusmateriaal toegevoegd aan de Blu-ray release.
· Onbekend terrein: Een seizoen vroegtijdig stopgezet (11:50) Cast en crew bespreken het vroegtijdige einde van dit seizoen, dat tot stand kwam met behulp van animatie. Op deze wijze werd gehoopt dit seizoen van een passend slot te voorzien.
· Deleted scenes (09:35) Een tiental verwijderde scenes, die op zich interessant kunnen zijn voor de verstokte fan, maar verder weinig toevoegen.
· Blooper reel (03:50) De welbekende verzameling aan versprekingen en andere bloopers.
· Achter de schermen bij The Blacklist: Seizoen 7 (22:18) Executive Producers John Eisendrath en Jon Bokenkamp nemen ons mee achter de schermen van de serie aan de hand van interviews met cast en crew.
· Cast & Crew commentaar bij afleveringen: Een audiocommentaar bij aflevering 4 (Kuwait), door acteur Harry Lennix en schrijver Sean Hennen en aflevering 19 (The Kazanjian Brothers), door Co-Editor Chris Brookshire, Co-Editor Elyse Holloway, Animation Supervisor Matt Perrin, en Animation Supervisor Adam Coglan.
· Brian Dennehy Hommage (03:18) Cast en crew eren de eerder dit jaar overleden acteur.

The Blacklist – seizoen 7 is een nieuw hoofdstuk in het ontmaskeren van de mysterieuze bedrieger Raymond Reddington. Waar men eerst vijf seizoenen heeft toegewerkt naar de onthulling dat hij daadwerkelijk een bedrieger is, lijkt het erop dat we nu in een te laag tempo moeten toezien hoe zijn werkelijke identiteit wordt onthuld. De focus wordt dit seizoen van Reddington namelijk vrijwel volledig verlegd naar Katarina Rostova. Even leek het einde in zicht, maar het achtste seizoen staat reeds in de startsteigers en ergens is dat best jammer. Het lijkt er namelijk op dat de serie in een wat compactere vorm nog een stuk sterker had kunnen zijn. De basis is namelijk waanzinnig interessant, al zullen vele kijkers zich wel storen aan het opzichtig rekken van de serie door de blacklisters die opduiken uit alle hoeken en gaten. Door de uitbraak van het Corona virus telt dit seizoen weliswaar minder dan 20 afleveringen, maar ondanks de beste bedoelingen komt het geforceerde vroegtijdige slot van dit seizoen vooral rommelig en gehaast over. Fans zullen er niet om malen, maar toch is het zonde. Toch opent de cliffhanger weer de nodige deuren en kan seizoen acht niet snel genoeg beginnen!

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

1 september, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer