The Blues Brothers 4K – 40th Anniversary Edition

Informatie

RegieJohn Landis
Jaartal1980 | 2020
Releasedatum10-06-2020
Speelduur132 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastJohn Belushi, Dan Akroyd, James Brown, Cab Calloway, Ray Charles, Aretha Franklin, Carrie Fisher, John Candy en John Lee Hooker

Als ‘Joliet’ Jake Blues uit de gevangenis wordt vrijgelaten, wordt hij opgewacht door zijn broer Elwood. Samen gaan ze naar het weeshuis waar zij beiden opgroeiden. Moeder Overste, de directrice van het weeshuis, zit echter met een aanslag van achterstallige belasting die ze onmogelijk kan betalen. Het zorgt ervoor dat de staat dreigt om het weeshuis te sluiten. Als Jake voorstelt het geld te stelen, wordt dit plan weinig enthousiast onthaald door Moeder Overste. Hierop besluit Jake om het geld op een eerlijke manier te verdienen. Als de Blues Brothers besluiten zij om hun oude band weer te laten herleven. Dat valt echter niet mee, aangezien de meeste leden inmiddels andere, meer lucratieve baantjes hebben.

The Blues Brothers is een muzikaal spektakel uit de koker van John Landis. Toch was er voor de film als sprake van The Blues Brothers als band. In 1978 ontstond de gelijknamige band uit de passie die Saturday Night Live-acteurs John Belushi en Dan Aykroyd deelden voor blues en R&B uit de Amerikaanse muziekgeschiedenis. In de wederom gelijknamige bar van Aykroyd werd muziek uitgewisseld en was vaak gelegenheid voor jamsessies met de blues als thema. Ze bleken zo succesvol dat niet alleen een tournee volgde, maar ook een heuse film. Het zou een klassieker worden die voor het veertige jarige bestaan van de film mag rekenen op een fraaie 4K transfer.

Dat de film gezien mag worden als klassieker komt natuurlijk omdat het een meer dan prima film is, maar vooral ook door de vele muzikale grootheden die we in de film voorbij zien komen. Sterren als Ray Charles, John Lee Hooker, Aretha Franklin en James Brown verleenden hun medewerking. Ook andere beroemdheden deden mee aan de film. Zo speelt regisseur Steven Spielberg een piepklein rolletje als belastingontvanger op het einde van de film. De grote sterren zijn echter Belushi en Aykroyd. Zoals gezegd hadden zij de personages al groot gemaakt bij Saturday Night Live en toen de plannen voor een film zich ontvouwde volgde een intense biedingsoorlog. Uiteindelijk won Universal Studios nipt van Paramount Pictures en werd John Landis, die Belushi eerder had geregisseerd voor Animal House, aangesteld als regisseur.

Een van de problemen destijds was dat het project geen budget of script had. Over het eerste probleem boog het toenmalige hoofd van Universal zich, waarop hij 12 miljoen dollar vrijmaakte. De filmmakers wilden overigens 20 miljoen en het uiteindelijke budget was 30 miljoen. Voor men die afspraken vastlegde wilde men wel eerst een scenario zien, waarop Aykroyd er zelf een schreef. Dat hij weinig tot geen ervaring had blijkt ook wel uit de film. Het verhaal is niet bepaald hoogstaand. Het is weinig meer dan twee mannen met een doel voor ogen die steeds allerlei obstakels moeten zien te overwinnen. Toch is het ruim voldoend en wordt de film op voortreffelijke wijze afgemaakt door het hoge feelgood gehalte en natuurlijk de fantastische muziek. Het zorgt ervoor dat de film ook veertig jaar na dato nog garant staat voor ruim twee uur kijkplezier!

Extra’s: Naast dat de 4K release ook een Blu-ray disc bevat, is naast de bioscoopversie (132m) ook een extended cut (145m) te bekijken. Daarnaast is ook nog eens het nodige aan bonusmateriaal toegevoegd.
· Stories Behind the Making of The Blues Brothers (56:21) Een uitgebreide making of van de film, met de nodige beelden van achter de schermen en interviews met cast en crew. Vrijwel alle aspecten van het maken van de film komen hierbij aan bod.
· Transposing the Music (15:18) Een feature over het ontstaan van de Blues Brothers. Door middel van interviews en oude beelden wordt teruggekeken op het ontstaan van de karakters.
· Remembering John (09:41) Vrienden en bekenden van John Belushi kijken terug op zijn leven.

The Blues Brothers 4K toont niet alleen een film die de tand des tijd goed heeft doorstaan, ook is er sprake van een praktisch perfecte beeld- en geluidskwaliteit. De film is eigenlijk weinig meer dan een roadmovie waarbij het bedachte plan om geld te verzamelen makkelijker gezegd is dan gedaan. Waar bij veel films de weg ergens naar toe vaak interessanter is dan de uiteindelijk bestemming, is dat hier wel anders. Dit komt vooral door een grote verscheidenheid aan grootheden die voorbij komen bij de tussenstops. En dan hebben we het nog niet eens over de climax in de Palace Hotel Ballroom in Chicago. Het blijft ook veertig jaar na dato vermaak om je vingers bij af te likken. Dat dit nu ook nog eens verschijnt met een beeld- en geluidskwaliteit waar je u tegen zegt zal menig liefhebber die al verschillende versies van de film in de kast heeft toch moeiteloos overhalen om deze fantastische release in huis te halen.

Met dank aan Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

25 juni, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer