The Book of Boba Fett

Informatie

RegieRobert Rodriguez, Steph Green, Kevin Tancharoen, Bryce Dallas Howard en Dave Filoni
Jaartal2022
Releasedatum29-12-2021
Speelduur330 minuten
DistributeurDisney+
CastTemuera Morrison, Ming-Na Wen, David Pasquesi, Carey Jones, Jennifer Beals, Pedro Pascal en Sophie Thatcher

Nadat Boba Fett en Fennec Shand de macht hebben overgenomen van Jabba the Hutt op Tatooine verblijven ze in zijn voormalige paleis. Nadat meerdere inwoners van Tatooine hun respect zijn komen tonen door het geven van een schenking, worden Fett en Shand aangevallen door huurmoordenaars. Ze weten zich te verdedigen en nemen een van hen gevangen. Als ze de gevangengenomen huurmoordenaar ondervragen, beweert hij te zijn ingehuurd door Mok Shaiz, de burgemeester van Mos Espa.  Wanneer ze Shaiz hiermee confronteren, ontkent hij dit. Het is het begin van een politiek steekspel, waarbij Fett het aan de stok krijgt met het Pykes-syndicaat. Tijdens een diner met Mos Espa’s misdaadbazen, stelt Fett voor dat ze zich verenigen tegen het Pyke-syndicaat, maar iedereen weigert. Met inzet van zijn reusachtige Rancor weet Fett hun wel te overtuigen om neutraal te blijven als hij het gevecht aangaat met de Pykes. Gelukkig krijgt Fett hulp uit onverwachte hoek.

Waar het succes van de nieuwe Star Wars-films onder de vlag van Disney een kort leven beschoren lijkt, doen de eerste series die nu verschenen zijn het weer een stuk beter. Zo maakte het enorme succes van live-action Star Wars-serie The Mandalorian de weg vrij voor een spin-off, welke nu te zien is in de vorm van The Book of Boba Fett. En dan gaat het natuurlijk over de legendarische premiejager die we al kennen uit de originele trilogie. Zo is hij in The Empire Strikes Back een van de premiejagers die door Darth Vader wordt ingehuurd om de bemanning van de Millennium Falcon te vinden, waarna hij uiteindelijk in Return of the Jedi aan zijn eind lijkt te komen in de Sarlacc. Lijkt, want het begin van The Book of Boba Fett leert ons dat hij weet te ontsnappen. Het mag eigenlijk geen spoiler heten.

Voor de serie keren Temuera Morrison en Ming-Na Wen terug als respectievelijk Boba Fett en Fennec Shand, nadat zij deze personages eerder al gestalte gaven in The Mandalorian. Het belangrijkste punt wat eigenlijk een beetje tegen deze serie werkt, is dat het Fett eigenlijk helemaal niet zo’n tof personage is nu al het mysterieuze een beetje wordt weggenomen. Zo was zijn aandeel in de originele trilogie vrij beperkt, maar maakte hij ondanks dat hij behoorlijk zwijgzaam was wel een blijvende indruk. Het maakte dat Fett onder de fans uitgroeide tot een geliefd personage. En ondanks dat er mensen zijn dat je van dat soort zaken dan ook af moet blijven, zijn er ook mensen die zich graag verder verdiepen in het personage. Nu die kans er is blijkt Fett toch vooral een politicus die de macht heeft overgenomen van Jabba the Hutt en probeert om het respect van het volk te winnen en zijn eigen verleden te eren.

Dat klinkt allemaal niet buitengewoon spectaculair en dat is het eigenlijk ook niet. Natuurlijk zijn er wat gevechten links en rechts, maar de eerste vier afleveringen dienen vooral als opzet naar een groter iets. De vijfde aflevering geeft de serie namelijk een hele nieuwe dimensie. De titel ‘Return of the Mandalorian’ doet het uiteraard al vermoeden, maar de focus ligt in deze aflevering volledig op The Mandalorian. We zien hoe ook hij terecht komt op Tatooine en door Shand gevraagd wordt om voor Fett te werken. Het is de opmaat naar een daverende climax, maar niet vooral Djarin nog even afreist naar een beboste planeet om Grogu te bezoeken. Het is waarschijnlijk een crowdpleaser pur sang, maar het werkt allemaal wel. Zeker als de kijker vervolgens ook nog getrakteerd wordt op een CGI-huzarenstukje dat het korte slot van het tweede seizoen van The Mandalorian nog weet te overtreffen. Het roept de vraag op of The Book of Boba Fett ook zo geslaagd was zonder al deze hulp, maar aangezien die hulp er eenmaal is genieten we er ook maar van.

The Book of Boba Fett is onderaan de streep weer een fijne Star Wars-serie, al heeft deze flink wat moeite om op eigen benen te staan. Want ja, het is uiteindelijk een fijne voortzetting in dezelfde periode als The Mandalorian, maar Fett heeft duidelijk ook Djarin en nog wat extraatjes nodig om echt te kunnen slagen. Ook neemt het bouwen van een serie rondom de eerder zwijgzame en sporadisch in beeld gekomen premiejager flink wat van de mystiek van zijn personage weg. De eerste vier aflevering kabbelt de serie wat voort, waarna de terugkeer van The Mandalorian als geroepen komt. Hij zorgt ervoor dat de boel weer tot leven komt, al gaat dit wel hand in hand met het feit dat Fett flink naar de achtergrond wordt gedrukt in zijn eigen serie. Het is allemaal wat krom voor de kritische kijker, maar als Star Wars-liefhebber kunnen we er niet omheen dat de laatste drie afleveringen het nodige aan vuurwerk in zich hebben. We kunnen niet wachten tot het derde seizoen van The Mandalorian, en wellicht is ook Fett daarin wat meer op zijn plaats, aan de zijlijn.

15 maart, 2022

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer