The Bookshop

Informatie

RegieIsabel Coixet
Jaartal2017
Releasedatum12-10-2018
Speelduur108 minuten
DistributeurCinéart Nederland
CastEmily Mortimer, Patricia Clarkson, Bill Nighy, Honor Kneafsey, James Lance, Harvey Bennett, Michael Fitzgerald, Jorge Suquet en Hunter Tremayne

Florence Green is een weduwe van middelbare leeftijd, maar tevens een krachtige vrouw die besluit haar leven weer op te pakken door een boekwinkel te openen in het kustplaatsje Hardborough, Suffolk. De gekozen locatie is een verlaten en vochtig oud huis, waarvan gezegd wordt dat er geesten ronddwalen. Eind jaren vijftig doet haar winkel meer stof opwaaien dan verwacht. De invloedrijke en ambitieuze Violet Gamart heeft namelijk haar oog laten vallen op het huis om er een kunstcentrum in te richten. Dan krijgt Florence echter steun uit onverwachte hoek als haar beste klant, de eenzame en wat mysterieuze Edmund Brundish, vindt dat het stadje wel toe is aan wat verandering.

The Bookshop is gebaseerd op de gelijknamige roman van Penelope Fitzgerald uit 1978. De waardering voor haar werk beleeft tegenwoordig een grote opleving en ook regisseuse Isabel Coixet werd gegrepen door het verhaal. Ze voelde zich direct verbonden met het personage van Florence. Juist het feit dat iemand die normaal niet snel opvalt besluit om iets te doen wat opvalt, zonder zich daarbij iets aan te trekken van haar omgeving raakte bij haar een gevoelige snaar. Het verhaal van een vrouw met een visie die niet iedereen met haar deelt. Dat Coixet er het juiste gevoel bij kreeg bleek wel toen haar film bekroond werd met drie Goya’s, de Spaanse tegenhanger van de Oscars, en op de Frankfurter Bookfair werd uitgeroepen tot de ‘Beste Boekverfilming van het jaar’.

Vooral die laatste prijs is erg goed voor te stellen. The Bookshop komt namelijk in alles over als een wat brave getrouwe verfilming van het bronmateriaal. Coixet bedient zich hier vooral van een degelijkheid, zonder zich te verliezen in moderne trucjes. Dit is enerzijds wellicht zeer respectvol, maar anderzijds soms erg statisch. De hoofdrol is voor Emily Mortimer, een Britse actrice die opvalt door sterke rollen in wat kleinere films, maar toch vooral bekend is van bijrollen in grotere films als Match Point en Shutter Island. Ze krijgt hier zowel letterlijk als figuurlijk tegenspel van Patricia Clarkson. Ondanks dat Clarkson zich ruimschoots heeft bewezen als veelzijdig actrice is haar personage veel te vlak en eendimensionaal. Wat dat betreft doet Bill Nighy het beter als Edmund Brundish, de vaste klant van Florence die de liefde voor het geschreven woord met haar deelt.

De eerder genoemde braafheid is wel iets wat ervoor zorgt dat de film de liefhebber van het boek meer zal kunnen bekoren dan menig filmliefhebber. Om echt uit te blinken als film mist deze simpelweg wat lef, waarmee het verhaal nog een heel stuk interessanter en vooral ook actueler gemaakt had kunnen worden. Zo zien we hoe vrouwen voor zichzelf opkomen in een tijd waarin vooral mannen de broek aan hadden. Het zet toch wat deuren wagenwijd open, maar waarschijnlijk wilde Coixet hierbij niet teveel afwijken van het bronmateriaal. Het mag dan ook duidelijk zijn dat de film vooral inzet op een publiek dat bekend is met het boek, iets wat ook doorsijpelt in de voice-over die precies het juiste gevoel zal weten op te wekken. Voor wie niet bekend is met het bronmateriaal heeft de film overigens nog een fijne twist aan het eind in petto.

Extra’s: Waar dergelijke films vaak enkel op een kale dvd worden uitgebracht, zijn hier enkele mooie extra’s toegevoegd.
· Making of (27:07) Een boeiende making of voorzien van interviews met cast en crew waardoor je een vrij compleet beeld krijgt van de gehele productie.
· Muziekvideo (02:24) De videoclip voor het nummer ‘Feeling Lonely on a Sunday Afternoon’ van Ala.ni.

The Bookshop is als film vooral geslaagd voor de mensen die de roman een warm hart toedragen. Voor filmliefhebbers is het geheel te statisch gefilmd en het verhaal en de vertolkingen wat vlak. Hier heeft regisseuse Coixet toch net iets teveel respect getoond voor het bronmateriaal. Het levert een fim op die de film- en boekliefhebbers dan ook zal verdelen. Niet dat we hier met een slechte film te maken, maar de film blinkt vooral uit in degelijkheid. Zo ook Emily Mortimer, die het midden houdt tot de bijna karikaturale Patricia Clarkson en de toch weer erg fijn spelende Bill Nighy. Het resulteert erin dat The Bookshop te braaf is om de filmliefhebber te bekoren, maar de liefhebbers van het boek hun hart zullen ophalen bij deze typische plattelandsfilm.

Met dank aan Cinéart Nederland voor het recensie-exemplaar.

10 oktober, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5bad35cd68a0e_selected-products" products="9200000092204614,9200000015442325,1001004001229577,1001004001055998" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer