The Boss Baby: Family Business 4K

Informatie

RegieTom McGrath
Jaartal2021
Releasedatum01-12-2021
Speelduur108 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastAlec Baldwin, James Marden, Amy Sedaris, Ariana Greenblatt, Jeff Goldblum, Eva Longoria, James McGrath, Jimmy Kimmel & Lisa Kudrow

De broertjes Templeton zijn groot geworden en uit elkaar gegroeid. Ted is CEO van een groot bedrijf en heeft daardoor nooit tijd voor zijn familie terwijl Tim er het beste van probeert te maken als huisvader, maar heimelijk terugdenkt aan zijn kindertijd. Daarnaast verliest Tim een beetje het contact met zijn oudste dochter die veel wijzer is dan haar leeftijdsgenoten en haar tijd niet aan simpel spelen wil verspillen. Als hij op een avond door het huis rondloopt, ontdekt hij dat zijn andere dochter, baby Tina, stiekem werkzaam is voor BabyCorp. En dat niet alleen, ze heeft de hulp van haar vader en van haar oom Ted heel hard nodig! Met een slim smoesje weet ze de twee weer bij elkaar te brengen en dient ze hen een goedje toe dat ze voor 48 uur weer kinderen maakt. Ted eb Tim moeten namelijk infiltreren in de school van dochter Tabitha aangezien het schoolhoofd een sinister plan in werking wil stellen waarbij alle ouders in gevaar zijn! De broers zullen hun familiebanden weer flink moeten aanhalen om dit avontuur tot een goed einde te kunnen brengen.

Het was in 2017 een gouden vondst: Geef een baby een volwassen karakter mee, laat acteur Alec Baldwin zijn stem inspreken en stort hem in een avontuur waar zowel door jong en oud van te genieten valt. De animatiefilm van Dreamworks haalde wereldwijd met het grootste gemak de 500 miljoen Dollar en dus werd er al snel, zoals dat gaat bij succes, werk gemaakt van een vervolg. Dat vervolg moest uiteraard groter zijn dan zijn voorganger, maar was dat wel goed mogelijk met een film die best op zichzelf staat? Wat moet er dan voor een vervolg verzonnen worden om wederom origineel uit de hoek te kunnen komen? The Boss Baby: Family Business laat zien dat daar voelbaar de grootste uitdaging voor de makers heeft ingezeten.

De broers waar het in de film allemaal omdraait zijn inmiddels volwassen geworden en dus moest er een manier gevonden worden om ze weer in een kind en een baby te kunnen veranderen. Het kost de makers zichtbaar moeite om daar een leuke en originele draai aan te geven en dus voelt de start van The Boss Baby: Family Business een tikkeltje cliché. Tim heeft een baby die voor BabyCorp werk (en dus een vrouwelijke kopie is van het hoofdpersonage van de eerste film) en beschikt blijkbaar over een bepaald goedje om volwassen weer in kinderen te doen veranderen. Uiteraard wel maar voor een bepaalde tijd, want het moet in de finale van de film natuurlijk wel spannend worden of het goedje het lang genoeg volhoudt. Die clichématige start is dan op zich nog daar aan toe, maar het is blijkbaar toch ook bijzonder lastig om de film daarna alsnog een creatieve richting op te duwen.

Grote vijand in de film is een schoolhoofd dat het heeft voorzien op alle ouders. Waarom dat zo is verklappen we uiteraard niet, maar bijzonder veel om het lijf heeft het allemaal helaas ook weer niet. Het is een beetje het uitgekauwde verhaal wat je verwacht van een film die vooral lijkt te zijn gemaakt om het succes van de vorige film nog net even wat verder uit te melken. Er wordt met handen en voeten geprobeerd om kritisch te zijn op de generatie die vergroeid is met zijn of haar mobiele telefoon, maar hebben we die boodschap inmiddels niet vaak genoeg al voor de kiezen gehad? Wat overblijft is een kleurrijk verhaal waar jonge kijkers ongetwijfeld nog wel plezier aan zullen beleven, maar voor de meekijkende ouder is het ditmaal allemaal beduiden een heel stuk minder. De film is veel te rommelig om als vermakelijke animatiefilm door het leven te kunnen gaan. Klaarblijkelijk is het gegeven van een baby met een volwassen karakter toch net iets te mager voor meerdere films.

Extra’s: Naast de 4K UHD disc is er ook een Blu-ray bijgesloten in de verpakking waarop de extra’s te vinden zijn.
· Precious Templeton: A Pony Tail (04:15) Een kinderboek komt tot leven waarin de staart van Precious het Paard een tiara wil winnen.
· Deleted scene with Intro bij director Tom McGrath (03:25) Een conceptuele versie van een scene die de film niet heeft gehaald. Regisseur McGrath legt uit waarom.
· Never Grow Up: The Big Babies Behind The Boss Baby: Family Business (06:16) Een kleine making of waarin cast en crew aan het woord komen over de totstandkoming van de film. Daarnaast fantaseren ze over datgene dat zij als baby zouden doen bij Baby Corp.
· Roll Call (06:49) Een drietal korte inzichten over de acteurs en de personages wiens stem ze inspreken. Centraal staan Alex Baldwin. James Marsden en Amy Sedaris.
· Creative Experiment Lab (07:27) Drie experimenten die kinderen thuis zelf uit kunnen voeren met hun ouders. Het gaat hierbij om Potato Power, Volcano to Go en Plastic Fantastic.
· Boss Baby Art Class: How to Draw (08:22) Storyboard artist Catherine Rader ligt uit hoe je de verschillende personages van Boss Baby 2 kunt tekenen.
· Lyric Video (02:59) De videoclip van “Together We Stand”.
· Audiocommentaar: Een commentaartrack verzorgd door regisseur Tom McGrath, producent Jeff Hermann en ontwerper Raymond Zibach.

The Boss Baby: Family Business 4K is een wat clichématig vervolg die net iets teveel leunt op het concept van de eerste film. De film gaat daardoor wat voorspelbaar uit de startblokken en weet maar moeizaam op eigen benen te staan. Wederom draait het om de broertjes Templeton die weer kind moeten worden om de toekomst te kunnen redden van een gemeen schoolhoofd, maar het precieze hoe en waarom is niet helemaal duidelijk. Het lijkt vooral een excuus om het gegeven van een baby met een volwassen karakter nog net even wat verder uit te melken, maar voelbaar met heel wat minder liefde dan zijn voorganger. Of het concept is simpelweg gewoon toch te mager om meerdere films op te baseren zonder perse in herhaling te hoeven vallen.

Met dank aan Day One MPM en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

6 januari, 2022

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer