The Boy Behind the Door

Informatie

RegieDavid Charbonier en Justin Powell
Jaartal2020
Releasedatum11-11-2021
Speelduur88 minuten
DistributeurGusto Entertainment
CastLonnie Chavis, Kristin Bauer van Straten, Ezra Dewey, Micah Hauptman, Scott Michael Foster

Op weg naar een jeugdhonkbalwedstrijd oefenen de 12-jarige Bobby en zijn beste vriend Kevin nog snel wat worpen in het bos. De jongens dromen ervan om de plek waar ze opgroeien later achter zich te laten en zijn vrienden tot de laatste snik. Als Kevin een verloren bal gaat zoeken en niet meer terugkomt, gaat Bobby kijken waar zijn vriend blijft. Als ze wakker worden vinden ze zich terug in de kofferbak van een auto, naast een huis in ogenschijnlijk niemandsland. Als Kevin mee naar binnen wordt meegenomen door hun ontvoerders, weet Bobby zich te bevrijden uit zijn benarde positie. Maar in plaats van te vluchten en hulp in te schakelen, besluit hij om zijn beste maatje niet te laten stikken.

Hooguit een enkele keer per jaar komt er een film voorbij, zonder grote namen, maar die je weet te verrassen. Dat geldt in dit geval voor The Boy Behind the Door, gemaakt door de debuterende regisseurs David Charbonier en Justin Powell. Dat de twee levenslange vrienden zijn en dit ook geldt voor de hoofdrolspelers zou meer gelijkenissen kunnen doen vermoeden, maar dat blijkt niet het geval. De film wordt zelf wordt verkocht als indie-horror, maar het feit dat er een bijl in de film voorkomt maakt het niet gelijk tot een horrorfilm. Laat u dan ook vooral niet afschrikken door dit stempel. Het gaat hier om een onvervalste nagelbijter. En opvallend is dat de hoofdrol in de film word gespeeld door de nu 13 jarige Lonnie Chavis en dat is een leeftijd die we niet zovaak terugzien in dergelijke films. Ondanks dat zijn leeftijd anders doet vermoeden, heeft hij al aardig wat ervaring. Zo had hij een terugkerende rol in This Is Us en nam David Oyelowo hem onder zijn vleugels voor zijn The Water Man.

Chavis weet het voor elkaar te krijgen om de film op zijn schouders te nemen op dezelfde manier als hij zijn personage in de film. Het valt vooral op hoe rustig en beheerst hij is. Naast zijn 15 jarige collega Ezra Dewey zien we verder alleen een rolletje van Kristin Bauer, u wellicht bekend uit True Blood of Once Upon a Time. Het zijn relatief kleine bijrollen, want de focus ligt vooral op Chavis’ Bobby. We zien hoe hij vastbesloten is om zijn vriend te redden. Niet alleen begeeft hij zich in het huis, waarbij hij weet dat er nog minimaal een ontvoerder aanwezig is. Ook laat hij steeds meer sporen achter, waardoor de ontvoerders ook hem kunnen ontdekken. Het zorgt er allemaal voor dat de spanning keer op keer flink wordt opgevoerd. Soms krijgt Bobby net iets teveel tijd voor alles, maar de spanning blijft om te snijden.

Het is leuk om een dergelijke film een keer zonder hopeloze high school tiener te zien. Al brengt dit ergens ook wel een voorspelbaar puntje mee. Een sadistische trekje daargelaten is het natuurlijk ondenkbaar dat een kind of kinderen van deze leeftijd in een film worden afgeslacht. Je beseft je al snel dat je je kan opmaken voor een enkele reis richting een gelukkig eind. Dat betekent echter niet dat de spanning hierdoor verdwijnt en dat is een compliment aan de makers waard. De speelduur van de film werkt ook zeker in het voordeel en simpele vragen als ‘de beweegredenen van de ontvoering’ worden kort aangehaald, maar nergens al tever uitgediept. Het is allemaal bevredigend en eigenlijk hoef je als kijker ook niet meer te weten. Je gaat gewoon helemaal mee met de acties van Bobby. Dat het einde vervolgens voor de gemakkelijkste weg kiest is ergens jammer, met een echte verrassing had de film ongetwijfeld een klassieker geworden, maar we vergeven het de makers.

The Boy Behind the Door is een nagelbijter pur sang! Na het kort uit de doeken doen van de diepe vriendschap tussen de twee jonglingen, wordt je als kijker binnen no time meegenomen in het avontuur van Bobby. Een avontuur waarbij hij zeker niet gespaard wordt, wat alleen maar bijdraagt aan het medeleven dat zijn personage ten deel valt. Hoofdrolspeler Lonnie Chavis speelde zich al in de kijker in This Is Us, maar blijkt een ontdekking van jewelste met deze dragende rol. Het maakt in elk geval nieuwsgierig naar of hij deze ijzersterke performance een vervolg kan geven in de rest van zijn nog jonge carrière. De regisseurs zitten in elk geval niet stil en zagen eerder dit jaar The Djinn in première gaan, een film die nog wat meer de horrorkant op gaat en waarin opnieuw Ezra Deweg te zien is. Het is allemaal veelbelovend, al moeten we nu vooral niet vergeten te genieten van het uitstekende The Boy Behind the Door. Het is een bloedstollende thriller, waarbij het enkel jammer is dat het einde niet net iets beter is.

Met dank aan Triple P Entertainment voor het beschikbaar stellen van een screenerlink.

9 november, 2021

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer