The Bridge – seizoen 3

Informatie

RegieHenrik Georgsson en Rumle Hammerich
Jaartal2015
Releasedatum15-12-2015
Speelduur600 minuten
DistributeurLumiére
CastSofia Helin, Thure Lindhardt, Dag Malmberg, Sarah Boberg en Nicolas Bro

Het Zweedse Malmö wordt opgeschrikt door een moord met een Deens slachtoffer. Dit betekent dat de Zweedse Saga Norén opnieuw zal moeten samenwerken met de politie van Kopenhagen. Al vrij snel wordt Norén gekoppeld aan de Deense Henrik Sabroe. Vroeg in het onderzoek wordt hen duidelijk dat de moord tot in de details is uitgedacht en dat de moordenaar wilde dat ze het lichaam zouden vinden. De vondst van het lichaam is het startschot voor een reeks bizarre moorden. Norén krijgt het zwaar te verduren aangezien de moorden steeds persoonlijker lijken te worden. Daarnaast staat haar moeder ineens voor haar neus en haar komst maakt Norén behoorlijk van slag. De zaak komt zo dichtbij dat de vraag rijst of Norén het onderzoek wel kan blijven leiden.

The Bridge is een Zweeds-Deense serie die in beiden landen afspeelt en waarin beide talen worden gesproken. De titel van de serie verwijst naar de Sontbrug, die de verbinding vormt tussen Zweden en Denemarken. De serie ging op 21 september 2011 van start op de Zweedse televisie en een week later waren de Denen aan de beurt. Al vanaf het begin scoort de serie erg goed. Zo vlogen in Vlaanderen en Nederland maar liefst 250.000 exemplaren van seizoen 1 en 2 over de toonbank. Het eerste seizoen staat met 130.000 verkochte boxen in de top 5 van best verkopende series van de afgelopen vijf jaar. Cijfers die er niet om liegen en fans van The Bridge keken dan ook uit naar een derde seizoen. Niet zo gek dus dat seizoen 3 de beste opener ooit is op de Zweedse televisie.

Een van de sterke punten van het eerste seizoen van The Bridge was de chemie tussen Norén en haar Deense collega Martin Rohde. Ook in seizoen 2 zagen we beide personages terugkeren, maar in dit derde seizoen zien we alleen Norén verschijnen. Hiermee stonden de makers van de serie voor een uitdaging, want ze moesten het gat dat een zeer geliefd personage achterliet opvullen. Gelukkig bood dit de makers ook de kans om nieuwe elementen aan de serie toe te voegen. Mede hierdoor krijg je als kijker een beter inzicht in het personage van Norén en dit zal haar personage nog geliefder maken. Net als in seizoen 1 en 2 zitten de verhaallijnen in dit derde seizoen erg sterk in elkaar. Aan het begin van het seizoen krijg je vele puzzelstukje en aan het einde blijken deze vernuftig in elkaar te passen. Dit is niet geheel verrassend aangezien de afgelopen jaren al vele malen is gebleken dat Scandinaviërs keien zijn in het afleveren van ijzersterke scripts en series.

De belangrijkste personages in dit seizoen zijn die van de Zweedse Saga Norén en de Deense Henrik Sabroe. Opnieuw zien we Sofia Helin in de huid kruipen van de eigenzinnige Norén. Het personage dat Helin speelt is totaal niet empathisch aangelegd en met andermans gevoelens weet ze zich dan ook totaal geen raad. Bij Norén is het vooral ratio dat de boventoon voert en Sabroe noemt haar al snel ‘Wiki’. Helin zet het personage van Norén uitmuntend neer en als kijker geloof je bijna dat Helin in werkelijkheid echt zo excentriek is. In seizoen 3 zien we Kim Bodnia dus niet meer terug als de Deense Martin Rohde. Daarom krijgt Norén in dit seizoen te maken met Henrik Sabroe, een nieuwe Deense collega. Sabroe is een jonge vent met een tragisch verleden. Met dit personage is weer een interessant en charismatisch personage aan de serie toegevoegd. Het is dan ook te hopen dat we acteur Thure Lindhardt terugzien in een eventueel vierde seizoen.

Extra’s: Voordat we in het hoofdmenu terecht komen zien we een trailer van Lumière Series voorbijkomen. Hiermee krijg je een korte blik op de releases die net uit zijn en die binnenkort uitkomen. Verder bevat de drie discs tellende serie alleen drie trailers van andere releases van Lumière. Te bekijken zijn trailers van Occupied, Trapped en Follow the Money.

The Bridge – seizoen 3 is een ijzersterk vervolg op één van de beste Scandinavische series. In dit seizoen zien we Kim Bodnia helaas niet terugkeren als Martin Rohde. Gelukkig hebben de makers het vertrek van dit geliefde personage met beide handen aangegrepen. Zo gebeurt er genoeg rondom het personage Saga Norén, waardoor je als kijker meer inzicht krijgt in dit personage. Daarnaast is een interessant nieuw personage aan de serie toegevoegd in de vorm van de nieuwe Deense collega Henrik Sabroe. Het acteerwerk is net als in voorgaande seizoenen weer van de bovenste plank, waarbij vooral Sofia Helin opvalt als de eigenzinnige Norén. Het te hopen dat er een vierde seizoen komt, want we willen graag weten hoe het Norén en Sabroe verder vergaat. 

Met dank aan Lumière voor het recensie-exemplaar.

2 maart, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer