The Bridge – seizoen 4

Informatie

RegieHenrik Georgsson en Rumle Hammerich
Jaartal2018
Releasedatum13-03-2018
Speelduur480 minuten
DistributeurLumiére
CastSofia Helin, Thure Lindhardt, Mikael Birkkjær en Sarah Boberg

Een vrouw wordt gestenigd teruggevonden op Peberholm, een Deens eilandje bij de gigantische Sontbrug die Denemarken en Zweden met elkaar verbindt. Het slachtoffer is Margrethe Thormod, directrice van een migratiebureau in Kopenhagen, die recent was verwikkeld in een deportatieschandaal. Samen met zijn Deense collega Jonas Mandrup begint de Deense rechercheur Henrik Sabroe een onderzoek naar de lugubere moord. Al snel blijkt dat het niet bij deze ene moord blijft en Sabroe kan de hulp van zijn Zweedse ex-collega en vriendin Saga Norén goed gebruiken. Zij zit echter een straf uit in de vrouwengevangenis van Ystadt wegens de vermeende moord op haar moeder.

The Bridge is een Zweeds-Deense serie die in beiden landen afspeelt en waarin beide talen worden gesproken. De titel van de serie verwijst naar de Sontbrug, die de verbinding vormt tussen Zweden en Denemarken. In elk seizoen van The Bridge staat een moordonderzoek centraal waarvan het lichaam op of rondom de Sontbrug is gevonden. Zo werd in het eerste seizoen een doormidden gezaagd lichaam gevonden. Het bovenste deel lag op het grondgebied van Zweden en het onderste deel op het grondgebied van Denemarken. Een samenwerking tussen de politie van beide landen was hiermee geboren. Uiteraard bleef het niet bij dit ene slachtoffer en hiermee speelt de Sontbrug een belangrijke rol in The Bridge. Inmiddels zijn we zo’n 6,5 jaar na de start van The Bridge aanbeland bij het vierde en tevens laatste seizoen, want zoals de ondertitel luidt ‘Every Saga Ends’.

Voor diehard fans van The Bridge uiteraard enorm jammer, maar we kunnen wel stellen dat de serie stopt op zijn hoogtepunt. Wat seizoen 4 zo sterk maakt is de onderlinge samenhang van de slachtoffers en hiermee ook het samenkomen van alle verhaallijnen. Meteen aan het begin van de eerste aflevering zien we dat een vrouw gestenigd wordt, waarna later nog meer moorden volgen. Zo wordt een man in een klein buitenbad geëlektrocuteerd, maar wordt ook een paard in zijn trailer vergast. Opvallend is dat van alle moorden opnames opduiken. Hoewel de slachtoffers in eerste instantie willekeurig gekozen lijken, blijken deze gaandeweg het onderzoek een grote gemeenschappelijk deler te hebben. Daarnaast blijken de slachtoffers vermoord te zijn volgens één van de zeven methodes van executie. Oftewel, haast is geboden bij het vinden van de dader(s).

Vorig seizoen maakten we kennis met de Deense rechercheur Henrik Sabroe, de nieuwe collega van de Zweedse rechercheur Saga Norén. Het sterke aan deze personages is dat beiden worstelen met stoornissen. Zo leidt Norén aan het syndroom van Asperger, al wordt deze diagnose nooit duidelijk gesteld in de serie. Dit syndroom kenmerkt zich door beperkingen in de sociale interacties en een beperkt repertoire aan interesses en activiteiten. Hierdoor laat haar communicatie veelal wat te wensen over, wat voor de kijker dan weer grappige scènes oplevert. Sabroe daarentegen heeft een tragische verleden. Zijn vrouw en twee dochters zijn jaren geleden verdwenen en nog altijd is de toedracht onduidelijk. In dit afsluitende seizoen maken Norén en Sabroe sterke karakterontwikkelingen door. Zo krijgen we meer te weten over Norén’s jeugd en de invloed hiervan op haar. Daarnaast wordt ook meer duidelijk over het gezin van Sabroe. Dit zorgt ervoor dat diverse onbeantwoorde vragen gelukkig beantwoord worden. Het acteerniveau van Sofia Helin, die Norén speelt, en Thure Lindhardt, die Sabroe speelt, is opnieuw van een hoog niveau.

Extra’s: Voordat we in het hoofdmenu terecht komen zien we een trailer met daarin een overzicht van de releases van Lumière (Crime) Series in 2017 en 2018. Verder staat er helaas geen bonusmateriaal op de drie Blu-ray discs. Met het eindigen van deze geweldige serie was een blik achter de schermen en/of een interview met de cast en crew een mooie toevoeging geweest.

The Bridge – seizoen 4 is een waardige afsluiter van één van de beste Scandinavische series tot op heden. Een sterk punt van dit seizoen is de onderlinge samenhang tussen de slachtoffers en hiermee ook het samenkomen van alle verhaallijnen. Uiteraard zijn Saga Norén en Henrik Sabroe opnieuw de belangrijkste personages. Sofia Helin en Thure Lindhardt spelen deze personages opnieuw op hoog niveau. Beiden personages maken sterke karakterontwikkelingen door. Mede hierdoor worden diverse onbeantwoorde vragen omtrent Norén en Sabroe beantwoord. Dit zorgt voor een mooi afgerond verhaal. 

Met dank aan Lumière en The Publicity Company voor het recensie-exemplaar.

22 maart, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5aa90696d55e4_selected-products" products="9200000087943073,9200000087943058,9200000051082538,9200000050862096,9200000021933525,9200000021933514,1002004011995037,1002004011995036" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer