The Brothers Grimsby

Informatie

RegieLouis Leterrier
Jaartal2016
Releasedatum20-07-2016
Speelduur83 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastSacha Baron Cohen, Mark Strong, Penélope Cruz, Isla Fischer, Gabourey Sidibe, Ian McShane en Rebel Wilson

Nobby is een echte levensgenieter. Het gaat voortvarend met zijn favoriete voetbalteam, zijn vrouw Dawn houd zielsveel van hem en met liefst elf kinderen redden zij het prima in het stadje Grimsby. Er is slechts één vorm van leegte in zijn leven. Nobby en zijn broer Coddy, die op vroege leeftijd onlosmakelijk met elkaar waren verbonden, zijn al ruim 28 jaar van elkaar gescheiden. Sindsdien heeft Nobby nooit de hoop verloren dat hij zich ooit weer kan herenigen met zijn broer. Op een dag krijgt hij per toeval te horen dat zijn broer wellicht op de ‘World Cure’ conferentie is, die onder leiding staat van Rhonda George. Eenmaal op locatie aangekomen blijkt Nobby inderdaad aanwezig, maar dan als geheim agent Sebastian Graves die voor MI6 werkt. Hij moet voor de regering een mogelijke aanslag op Rhonda zien te verijdelen. Het weerzien tussen de broers kan echter niet op een slechter moment zijn gekomen. De huurmoordenaar mist zijn doel maar raakt wel een met aids besmette jongen, en het is Nobby die daarvan schuld krijgt. De broers hebben geen andere keus dan zich naar vrijheid te vechten en de wereld te redden.

Na Kazachstan, Oostenrijk en het Midden-Oosten richt Sacha Baron Cohen zijn satirische vizier nu wat dichter bij huis. Ditmaal als bierdrinkende nietsnut met een overvloed aan foute tattoos, een Liam Gallagher look en 11 diverse vuilmondige kinderen. Zijn karakter Nobby volgt die van zijn cult creatie van Ali G uit de eind jaren 90. Het verzenden van een zogenaamde vulgaire levensstijl en culturele eigenaardigheden in het ontnemen van Britse burgerrechten. ‘Grimsby’ doet alsof het solidariteit vertoond jegens een samenleving met arbeiders uitschot, of zoals we geheel typerend Nobby kunnen citeren tijdens een sociale strijdkreet “we’re the scum that keeps the Fast & Furious franchise alive”. Het is lastig te beredeneren of Baron Cohen’s script, wat mede geschreven werd door Phil Johnston en Peter Baynham, net zo veel lacht mét deze populatie als om diezelfde populatie.

Het onwrikbare vermogen van Baron Cohen om een onbenul te spelen is nog steeds leuk voor een paar binnenpretjes, met één van de leukste uit de film waarop Sebastian tegen Nobby zegt; “I could have had your life” met het droge tegenwoord van Nobby “And you could have had mine”. Een vrij simpele interactie met dubbelzinnige werking en wat goed doordacht is. Eigenlijk is Nobby een komischer karakter dan Borat of zelfs Bruno. Baron Cohen’s gebruikelijke aanleg voor klungelige gymnastiek en tenenkrommende vocalen voelt wel wat overbodig omdat we dit al decennia lang kennen van bekende Britse comedy tv shows. Zijn sidekick Coddy (Sebastian) wordt gespeeld door Mark Strong, die wel in zijn element is als serieuze geheim agent voor MI6. Hij is weliswaar een ongeloofwaardige en extreme tegenpool van Nobby, maar in een film als deze werkt dit prima.

The Brothers Grimsby heeft absoluut grappige momenten en het absurd slechte plot staat puur en alleen in dienst om de hoofdrolspelers in de meest krankzinnige situaties te doen belanden. De actiescènes zijn vrij lachwekkend, om de verkeerde redenen. Wat vrij verrassend is gezien het feit dat de film geregisseerd is door Louis Leterrier, bekend van onder meer de eerste twee Transporter films en The Incredible Hulk. Hij slaagt er niet in om een bepaalde verve toe te voegen aan de actie, omdat deze zich ontvouwd op een onsamenhangende manier die eigenlijk meer kwaad dan goed doet. In de bijrollen vinden we onder meer Penelope Cruz als Rhonda George en de abominabele Rebel Wilson als de vrouw van Nobby. Beide rollen hebben weinig tot niets om het lijf, de hele film draait in principe alleen om Cohen en Strong en die intentie werkt gelukkig wel. Het is jammer dat de film te weinig echte geslaagde grappen kent en een paar enorme smakeloze en gênante scenes heeft die de plank volledig mis slaan.

Extra’s:
• The Making of The Brothers Grimsby (11:50) De cast en het productieteam bespreken de oorsprong van de film, karakter ontwikkeling, het filmen op diverse locaties en achter-de-schermen materiaal.
• The Elephant in the Room: (04:21) Eén van de meest memorabele scenes uit de film wordt besproken en verder uitgelicht.
• Bloopers: (02:34) Een reeks met bloopers tijdens de opnames van de film.
• Deleted Scenes: (08:54) Een drietal verwijderde scenes die uit het eindresultaat zijn geknipt.
• Extended Scenes: (09:02) Eveneens drie scenes uit de film die van oorsprong een stuk langer waren.

The Brothers Grimsby is een wisselvallige film die diverse grenzen op zoekt en deze af en toe ook overschrijdt. Op bepaalde momenten is de film zeker geslaagd maar meer dan eens schiet de film zijn doel voorbij. Een aantal scenes zijn zo smakeloos dat het zelfs voor een American Pie film te ver zou gaan. Sacha Baron Cohen en Mark Strong vormen daarentegen wel een leuk koppel en doen het in het ‘buddy’ genre zeker niet onaardig. Het plot heeft vrijwel niets om het lijf en doet er alles aan om het duo in de meest bizarre situaties te krijgen. The Brothers Grimsby is zeker een aanrader voor de fans van Cohen die ook zijn meest bekende typetjes als Borat, Ali G en Bruno kunnen waarderen. Diegene die niets met deze absurde karakters hebben, kunnen Grimsby beter links laten liggen.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

1 augustus, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer