The Call of the Wild

Informatie

RegieChris Sanders
Jaartal2020
Releasedatum26-06-2020
Speelduur100 minuten
DistributeurThe Walt Disney Company Benelux
CastHarrison Ford, Omar Sy, Dan Stevens, Karen Gillan, Bradley Whitford en Colin Woodell

Aan het eind van de 19e eeuw komt het leven van Sint-bernard Buck op zijn kop te staan, als hij uit zijn veilige omgeving wordt gerukt en wordt ontvoerd richting de woeste natuur van Yukon; een territorium van Canada waar de Goudkoorts zijn hoogtijdagen viert. In Yukon wordt Buck verder verhandeld als sledehond om post te bezorgen. Buck maakt kennis met de andere honden en ondanks dat hij nog veel moet leren, wint hij al snel het vertrouwen van zijn eigenaren en de andere sledehonden. Als de honden terugkeren naar Yukon blijkt echter dat de postroute wordt opgeheven en wordt Buck verkocht aan een gemene en onervaren goudzoeker. Hij put de honden geleidelijk uit en pas als het noodlot dreigt, gloort er hoop voor een betere toekomst voor Buck.

In oktober 2017 kondigde 20th Century Fox een nieuwe verfilming aan van Jack Londons’ roman The Call of the Wild uit 1903, een kort avonturenverhaal dat in Nederland verscheen onder de naam Roep van de Wildernis. Toch is het allesbehalve de eerste verfilming van het verkende verhaal. Zo kropen Charlton Heston, Clark Gable en zelfs onze eigen Rutger Hauer al eens in de huid van Jack Thornton. Belangrijk verschil is dat er voor deze versie geen opnames op locatie werden gemaakt. Hiervoor in de plaats werd de hulp in geroepen van CGI, iets wat ook gebruikt werd om een realistische versie van de hond ‘Buck’ te creëren. Zeker in het begin is dat even wennen, want ondanks dat de computeranimatie haarscherp is, oogt het niet altijd even natuurlijk.

De film kende een moeilijke run richting het witte doek. Zo zou de film in eerste instantie al eind december van vorig jaar uitkomen, maar gooide de overname van Fox door Disney roet in het eten. Star Wars: The Rise of Skywalker en ook Spies in Disguise kregen voorrang, wat ervoor zorgde dat The Call of the Wild uiteindelijk de eerste film werd van 20th Century Studios, na de rebranding van 20th Century Fox. Het is vooral allemaal veel gedoe achter de schermen bij de studios. Het maakt de film niet minder vermakelijk, al lijk je toch vooral in de animatie van de honden de vinger in de pap van Disney terug te zien. Ze hebben een wat overdreven mimiek en zeker het eerste deel, met de nodige grappen en grollen, lijkt vooral gericht op kinderen.

Wat eigenlijk vooral opvalt aan het promotiemateriaal van de film, is dat Harrison Ford zo naar voren wordt geschoven. Dat terwijl hij eigenlijk pas vrij laat in de film echt op de voorgrond treedt. Wat dat betreft laat Omar Sy een blijvendere indruk achter, vooral ook omdat hij met zijn optimisme en eeuwige glimlach een kleurrijk personage mag spelen. Wat ook opvalt aan de film is dat men wel echt bij alles de hulp van de computer heeft ingeroepen. Soms moet je hier even doorheen kunnen kijken, want hierachter zit eigenlijk vooral een heerlijke familiefilm verscholen; soms spannend, soms een aanslag op de emoties, maar altijd met het hart op de juiste plek. En je weet het met Disney films; het komt uiteindelijk altijd goed.

Extra’s: Naast de film is enig bonusmateriaal toegevoegd. Niet heel bijzonder, maar een aardige aanvulling op de film.
· It’s all about Buck (23:52) Een driedelige feature die zich, zoals de titel waarschijnlijk al doet vermoeden, volledig richt op Buck.
· The World of the Wild (08:29) Een feature die zich vooral right op de locaties in de film, waarvan sommige volledig digitaal.
· Bioscooptrailer (01:59) De promotionele bioscooptrailer van de film.

The Call of the Wild is zeker voor hondenliefhebbers op emotioneel vlak een schot in de roos. Menig filmliefhebber zal echter wel even over de overdaad aan CGI heen moeten stappen, zeker omdat de zichtbaarheid hiervan de opbouw van het verhaal wat in de weg zit. Als je dit punt voorbij bent, valt er gelukkig flink wat te genieten aan deze film. De film brengt weet een goede mix te brengen van humor en emotie, waardoor je op den duur vergeet dat je naar een volledig met CGI-gecreëerde hond zit te kijken. Het is niet alleen een prestatie van de makers, maar ook essentieel voor het slagen van de climax van de film. Wel waarschuwen we liefhebbers van Harrison Ford hierbij even; hij doet pas laat in de film zijn blijvende entree. Toch maakt het totaalpakket dat The Call of the Wild een heerlijke familiefilm is geworden, waar jong en oud van zal genieten.

Met dank aan The Walt Disney Company Benelux voor het recensie-exemplaar.

6 juli, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer