The Children Act

Informatie

RegieRichard Eyre
Jaartal2017
Releasedatum25-01-2019
Speelduur105 minuten
DistributeurCineart Nederland
CastEmma Thompson, Fionn Whitehead, Stanley Tucci, Nikki Amuka-Bird, Ben Chaplin, Jason Watkins & Rupert Vansittart

Fiona Maye is een zeer gerespecteerd rechter van het Hooggerechtshof. Ze staat te boek als professioneel en is duidelijk in haar weloverwogen uitspraken. De keerzijde hiervan is dat haar huwelijk met Jack op wankelen staat. Jack voelt zich aan de kant geschoven door de betrokkenheid van Fiona bij haar werk en wil graag een tijdelijke break zodat hij zich weer even jong kan voelen met één van zijn jonge studentes. Fiona weet maar moeilijk om te gaan met de perikelen in haar privéleven en stort zich op een nieuwe zaak die het uiterste van haar zal vragen. De 17-jarige Adam heeft namelijk leukemie en zal sterven als hij niet een noodzakelijke bloedtransfusie zal ondergaan. Hij weigert dit echter omdat hij als Jehova’s getuige geen onrein bloed in zijn lichaam mag krijgen. De vraag is echter; Is Adam oud genoeg om zelf te beslissen over zijn lot om verder te leven of moet Fiona zijn lot in handen leggen van zijn artsen? Wat zal zwaarder wegen in haar uitspraak die voor iedereen grote gevolgen zal hebben.

Ben je als bijna volwassen in staat om te beslissen over je eigen leven? Of ben je dan echt nog te jong om te besluiten om je leven vroegtijdig te beëindigen? Of is de ene 17-jarige echt de andere niet en moet ieder persoon individueel beoordeeld worden? Het zijn vragen die schrijver Ian McEwan opgooide in het gelijknamige boek en daarmee aardig wat lezers aan zich wist te binden. En niet zo gek ook, want Ewan weet slim met de loodzware thema’s om te gaan en ze samen te voegen tot een coherent verhaal die boeiend is tot de laatste pagina. Want ga er maar aanstaan als rechter om een jong persoon bewust te laten kiezen voor een vroegtijdige dood omdat zijn geloof een medische ingreep niet toelaat. Maar levert een sterk boek ook een sterke film op?

Met een zwaar gewicht als de Britse Richard Eyre aan het roer (Notes on a Scandal. Iris) kan het haast niet misgaan en dat gaat het dan ook zeker niet. Daarnaast pende schrijver Ian McEwan persoonlijk het script neer van deze boekverfilming wat hij ook al overtuigend deed voor zijn eigen On Chesil Beach dat iets eerder dan deze verfilming verscheen vorig jaar. Maar deze twee pluspunten zijn niet de echte reden om deze film te gaan zien. Actrice Emma Thompson is namelijk degene die werkelijk fenomenaal is in de rol van rechter die loodzware keuzes moeten maken terwijl haar privéleven aan alle kanten wankelt. Alleen al haar prachtige hoofdrol maakt The Children Act tot een absolute aanrader om snel te gaan zien.

Emma Thompson weet prachtig de strubbelingen te verbeelden waarmee haar personage Fiona te maken krijgt en de gevoelens die daarmee gepaard binnen te laten komen bij de kijker. Ze krijgt bovendien prachtig tegenspel van Stanley Tucci als haar man Jack en de nog jonge Fionn Whitehead (Dunkirk) over wiens lot haar personage moet beslissen, die haar precies het juiste tegengewicht geven om haar acteertalent ten volste te benutten. The Children Act is daarmee de tweede voltreffer in zeer korte tijd als verfilming van een boek van Ian McEwan wiens materiaal in het verleden al eerder de prachtige films Atonement en Enduring Love opleverde. Het is dus na het zien van The Children Act nog meer uitkijken wat er nog meer in het vat zit qua prachtige verhalen van de Britse schrijver.

Extra’s: Helaas krijgt de film enkel een dvd release, maar deze is gelukkig wel voorzien van een fijne special. In 26 minuten komen er verschillende interviews voorbij met Emma Thompson, schrijver Ian McEwan en regisseur Richard Eyre die vertellen over film.

The Children Act is een prachtige boekverfilming met een werkelijk fenomenale Emma Thompson. Ze weet met haar overtuigende spel moeiteloos het zware leven van haar personages op de juiste manier op de weegschaal te leggen. Het blijft voor de kijker lange tijd gissen welke kant het op zal gaan en welke beslissingen er uiteindelijk genomen zullen worden die impact zullen hebben op de levens van verschillende personen. The Children Act is strak geregisseerd, mooi opgetekend, maar is vooral de moeite waard door het talent van actrice Emma Thompson en haar samenspel met acteurs Stanley Tucci en Fionn Whitehead.

Met dank aan Cinéart Nederland voor het recensie-exemplaar.

5 februari, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c4d8b5571921_selected-products" products="9200000098803880,9200000035751898,9200000099618691,1001004005576956" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer