The Circle

Informatie

RegieJames Ponsoldt
Jaartal2017
Releasedatum14-11-2017
Speelduur110 minuten
DistributeurParadiso Filmed Entertainment Nederland
CastEmma Watson, Tom Hanks, John Boyega, Karen Gillan, Ellar Coltrane, Patton Oswalt en Bill Paxton

De jonge Mae Holland leidt een weinig spectaculair leven en verdient haar geld als medewerker bij een klantenservice. Haar leven krijgt een totaal nieuwe wending als zij pech krijgt met haar auto en zij de hulp inroept van een kennis. Deze kennis, genaamd Annie werkt bij The Circle; een machtig internetbedrijf dat een besturingsprogramma heeft ontwikkeld die al het online verkeer aan elkaar koppelt. Zij regelt een sollicitatiegesprek voor Mae, die zich niet veel later vol overgave op haar nieuwe baan stort. Haar enthousiasme wordt echter getemperd als zij ontdekt dat dit nieuwe tijdperk van openheid en gemeenschapszin grote privacy problemen met zich meebrengt. Al helemaal als The Circle hier handig misbruik van lijkt te willen maken om de maatschappij te kunnen beheersen.

The Circle is gebaseerd op het gelijknamige boek van Dave Eggers uit 2013. Eggers legt hierin een toekomstvisie bloot die op het moment helemaal niet zover weg lijkt. Zo hebben grote bedrijven als Google en Facebook al meermaals ter discussie gestaan over het onnodig verzamelen van privacy gevoelige gegevens. Toch geeft de gebruiker hier wel keer op keer toestemming voor, met als hoofdreden dat je anders geen gebruik kan maken van de dienst. En aangezien vaak het gros van de vrienden en familie dit doet is dat kans groot dat ook jij je hier aan zal overgeven. Toch schuilt hier natuurlijk een groot gevaar in, iets dat bij The Circle uitvergroot wordt gepresenteerd. Hier is het namelijk één bedrijf dat zich ontfermd over ons hele online leven in de vorm van slechts één online identiteit. Dat lijkt enerzijds ideaal, maar brengt natuurlijk ook de nodige gevaren met zich mee. Het levert niet alleen een meer dan aardige thriller op, het drukt ons ook even flink met de neus op de feiten.

Om het boek tot leven te brengen verzorgde Eggers zelfs een bewerkte versie van zijn roman, waarbij het de lezers van het boek snel zal opvallen dat de film met regelmaat afwijkt van de film. Toch blijft de essentie van het verhaal behouden. Om de personages gestalte te geven werd een meer dan behoorlijke cast samengesteld. Zo speelt Emma Watson de jonge Mae Holland. Met haar uitstraling is zij zeer goed gecast als de wat nerderige Mae, die in eerste instantie vrij naïef in het zakendoen van The Circle staat, maar later ook durft op te staan tegen het bedrijf. Eén van de topmannen van The Circle, Eamon Bailey, wordt gespeeld door Tom Hanks. Hij acteert hier wat op de automatische piloot, al is het leuk om te zien hoe hij overduidelijk Steve Jobs als inspiratie heeft gediend voor zijn personage. Ook is het leuk om Star Wars-talent John Boyega te zien in een aardige bijrol en de te vroeg overleden Bill Paxton in één van zijn laatste rollen als vader van Mae, een multiple sclerose patiënt.

Met een sterk uitgangspunt en een cast met bekende namen ga je de film in met behoorlijk hoge verwachtingen. Het is dan ook jammer dat deze niet helemaal waar worden gemaakt. Natuurlijk, het uitgangspunt is, als je even om je heen kijkt, zeer realistisch, maar de uitwerking is niet altijd even sterk. Dit komt bijvoorbeeld naar voren in een te geforceerde kayak-scène en mist soms ook de samenhang tussen bepaalde scènes. Ook komt het einde nogal afgeraffeld over, waarbij, in tegenstelling tot in het boek, teveel vragen worden beantwoordt. Het mag dan ook duidelijk zijn dat het een typische Hollywood-verfilming betreft, al is er genoeg te genieten. Want hoe vaak gebeurt het tegenwoordig nog dat een film je daadwerkelijk aan het denken zet? Het geschetste beeld is namelijk behoorlijk zorgelijk en net als vandaag de dag lijken mensen in eerste instantie naïef. Laten we hopen dat we nooit voor de rest van het filmscenario komen te staan.

Extra’s: De Benelux moet het doen met een kale Blu-ray release, met enkel de film en wat promotionele trailers. Dit is anders op de import versie, die ruim een uur bonusmateriaal bevat, waaronder een mooie hommage aan de te jong overleden Bill Paxton.

The Circle houdt ons een spiegel voor in het dagelijks gaande privacy-debat. De film schetst een uitgangspunt wat eigenlijk precies is waar wij vandaag de dag mee geconfronteerd worden. Het is boeiend om te zien hoe dit ook tegen ons kan keren en het kan zomaar zijn dat zowel het boek als de film later zullen worden gezien als visionair materiaal. Verwacht geen toekomstvisie met vliegende auto’s en dergelijke zoals we zien in menig sciencefiction-film, maar eentje waarbij ons hele online leven wordt verzameld in één online identiteit. De uitwerking is wellicht niet altijd even optimaal, maar het beeld dat ons getoond wordt is zonder meer zorgelijk. Na eerder het boek, kan nu ook de film ervoor zorgen dat een bepaalde doelgroep wordt bereikt en hen de ogen opent voordat het daadwerkelijk uit de hand loopt. Toch mist The Circle de balans om herinnerd te worden als topfilm. Nu zal dit vooral zijn om het intrigerende uitgangspunt.

Met dank aan Paradiso Filmed Entertainment i.s.m. Remain In Light voor het recensie-exemplaar.

21 november, 2017

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5a0c46c71540f_selected-products" products="9200000078314413,9200000078314409,9200000075662172" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer