The Clovehitch Killer

Informatie

RegieDuncan Skiles
Jaartal2018
Releasedatum26-07-2019
Speelduur110 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastCharlie Plummer, Dylan McDermott, Samantha Mathis, Madisen Beaty en Brenna Sherman

De 16-jarige Tyler Burnside woont in het strenggelovige Clarksville, Kentucky, een stadje dat gebukt gaat onder de herinnering aan de Clovehitch Killer, een beruchte seriemoordenaar die tien vrouwen heeft gemarteld en vermoord. De dader werd nooit gepakt en laat al tien jaar niets meer van zich horen. Het leven van Tyler wordt helemaal op zijn kop gezet als hij de truck van zijn vader leent voor een afspraakje, en zij hem confronteert met een bondage-afbeelding, welke ze tussen de stoelen vindt. Tyler wordt al snel met de nek aangekeken door de andere tieners in zijn verkennerstroep en maken hem uit voor pervers. Op zijn beurt begint Tyler zich steeds meer af te vragen of zijn vader Don, een trouwe huisvader en gemeenschapsleider, iets te maken kan hebben met de Clovehitch moorden.

Seriemoordenaars zijn sinds jaar en dag inspiratie voor de filmwereld, soms met een waargebeurd verhaal en soms fictief. Er zijn ook films die een beetje het midden houden. Dit is het geval bij The Clovehitch Killer. Desgevraagd liet regisseur Duncan Skiles zich ontvallen dat Don is gebaseerd op Dennis Rader, een gemeenschapsleider die tussen 1974 en 1991 vermoordde in Wichita, Kansas. Toch heeft hij het verhaal een eigen draai gegeven, waarbij hij het vooral interessant vond om te verkennen hoe het verhaal zich zou ontwikkelen als een van zijn kinderen hem zou ontmaskeren voor hij betrapt zou worden. Het levert een nogal ongewone combinatie op in deze film, waarin we de seriemoordenaar dus niet alleen bijna gewetensloos in actie zien, maar waarin we hem ook zien als goedzak en ouder. Een originele benadering die zijn uitwerking zeker niet mist.

De hoofdrol in The Clovehitch Killer is voor Charlie Plummer die Tyler Burnside speelt. Hij schitterde eerder in films als All the Money in the World en Lean on Pete. Hij krijgt gezelschap van Madisen Beaty als Kassi, een generatiegenoot en buitenbeentje die zich al langere tijd heeft verdiept in de zaak. De twee hebben een fijne chemie en het is mooi om te zien hoe Tyler groeit door de gebeurtenissen en steeds meer op gelijke voet staat met Kassi, het komt hun romance ten goede. Toch is de eigenlijke hoofdrol voor Dylan McDermott, die hier een van de beste rollen uit zijn carrière neerzet. Hij maakte naam met rollen in series als The Practice en American Horror Story, maar laat hier zien veel meer in zijn mars te hebben. Je krijgt er bijna de kriebels van als je ziet hoe oprecht hij de vaderrol neerzet, maar tevens de schakel om kan zetten naar die van een gewetenloze seriemoordenaar. Erg indrukwekkend!

Toch is het niet alleen maar lof wat deze film ten deel valt. Zo is het gehalte tienermysterie soms net iets te hoog en bevat de film wat onwaarschijnlijkheden. Zo is het bewijs allemaal wel erg gemakkelijk voor handen en neemt dit een deel van de spanning al veel te snel weg. Daar had zeker nog een hoop winst gehaald kunnen worden. Daarnaast laat Tyler zich in eerste instantie wel erg makkelijk afschepen, om vervolgens een heuse gedaanteverwisseling te ondergaan. Het zijn dingen waar menigeen zich aan zal storen, maar een ander zal vooral een verrassende thriller zien met sterk acteerwerk en een interessante wending. De film laat zich nog het beste beschrijven als een indie-versie van Disturbia, welke ging over een tiener die vermoedde dat zijn buurman een seriemoordenaar is.

Extra’s: Naast enkele promotionele trailers van andere releases is er geen bonusmateriaal te vinden op de Blu-ray release van deze film.

The Clovehitch Killer is een sterke kleine thriller over een seriemoordenaar, maar dan gezien door de ogen van een tienerzoon. Zeker, de film mist wat kansen om echt in de roos te schieten, maar een intrigerend uitgangspunt mist zeker zijn uitwerking niet. Dat is vooral ook te danken aan een uitstekend optreden van Dylan McDermott, die even geloofwaardig is als goedzak en vader als een seriemoordenaar met nare trekjes. Wie met weinig verwachtingen de film aanzet, zal verrast worden door deze film. De film kent dan ook een fijne opbouw met een beklemmend sfeertje. Alleen bij het einde mag je wel je vraagtekens plaatsen; van gerechtigheid is eigenlijk geen sprake en voor eigen rechtertje spelen zorgt indirect voor nieuwe slachtoffers. Het maakt The Clovehitch Killer Zeker niet perfect, maar zeer interessant en vooral goed geacteerd.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar

30 juli, 2019

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5d35c3f3191d1_selected-products" products="9200000107853395,9200000107853391" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer