The Comeback Trail

Informatie

RegieGeorge Gallo
Jaartal2021
Releasedatum24-09-2021
Speelduur104 minuten
DistributeurDutch Filmworks
CastRobert De Niro, Tommy Lee Jones, Morgan Freeman, Zach Braff, Eddie Griffin, Emile Hirsch en Kate Katzman

Filmproducer Max Barber zit diep in de problemen. Na zijn zoveelste flop wordt hij door zijn louche geldschieter Reggie Fontaine gedwongen om op korte termijn diens investering terug te betalen voor Reggie en zijn mannen overgaan tot hardere maatregelen. Om snel aan geld te komen kan Max een script dat hem aan het hart ligt voor grof geld verkopen, maar de gedachte hier ooit zijn droomproject van te maken houdt hem tegen. Dan ontdekt hij dat verzekeringsmaatschappijen grote bedragen uitbetalen als de hoofdrolspeler in een filmproductie op de set overlijdt. Hierop besluit hij om de suïcidale westernveteraan Duke Montana de hoofdrol te geven in een western van discutabel niveau. Maar terwijl Max er alles aan doet om een dodelijk ongeluk te veroorzaken, blijkt dit al snel moeilijker dan verwacht.

The Comeback Trail is een remake van een wat vergeten film uit 1982. De film draait niet alleen om het maken van een film, maar is ook doorspekt met film. Zo brengen de personages in de film de ene na de andere film uit een ver verleden in herinnering, als een groep oude vrienden die steeds onderonsjes hebben die alleen zij nog begrijpen. Wie een blik werpt op de cast zou kunnen denken dat het niet ver van de werkelijkheid ligt. Het is een beetje wat we recent ook zagen met films als Going in Style en Last Vegas, een kleine handvol met topacteurs die zich in de nadagen van hun carrière bevinden. En wat je vervolgens voorgeschoteld krijgt komt in de verste verte niet van de kwaliteit van het werk dat ze ooit aan de lopende band leken af te leveren, maar het tekent wel de liefde die ze hebben voor het vak. En waarom zou je ook stoppen met iets als je er nog zoveel plezier een beleeft?

De motor van deze film is Robert de Niro een acteur die eigenlijk geen introductie behoeft. En ondanks dat hij nog met regelmaat zijn gezicht laat zien in uitermate succesvolle films, worden we helaas ook teveel geconfronteerd met films van een bedenkelijk niveau. Echter, dat zelfs een gedrocht als Dirty Grandpa geen afbreuk kan doen aan zijn oeuvre als geheel is natuurlijk veelzeggend over de rest. Ook The Comeback Trail is weer zo’n rol die hij met speels gemak uit zijn mouw schudt. Er zit allemaal weinig uitdaging in, maar hij lijkt het maar niet te kunnen laten. En waarom zou hij ook. Naast hem zien we dit keer Morgan Freeman als louche geldschieter, ook weer zo’n lekkere nikszeggende en weinig uitdagende rol. Maar ook daar spat het plezier af. Waar anderen naar een reünie van hun middelbare school gaan, doen dit soort acteurs op leeftijd eigenlijk het enige wat ze kunnen. De cast wordt verder aangevuld met bewezen goede acteurs als Zach Braff en Emile Hirsch, die ook hier weer gewoon prima werk afleveren.

Toch is The Comeback Trail vooral de film van Tommy Lee Jones, die behoorlijk op dreef is als de aan lager wal geraakte cowboy. En natuurlijk valt er flink wat op de film aan te merken. Het is nergens vernieuwend of hoogstaand en de speciale effecten zijn gewoon soms lachwekkend. Waarom zou je een simpel vuurtje uit de computer trekken? Maar als je dat door de vingers wil zien, dan zie je een film met drie acteurs op leeftijd die leven voor hun werk en daar nog zichtbaar veel plezier aan beleven. En zo slecht is het allemaal ook weer niet. Zo zit de film vol met gortdroge zwarte, soms haast cartooneske humor, die met regelmaat toch een hele mooie glimlach bij de kijker weet op te leveren. Het resultaat is een film die ver weg blijft bij de hoogtepunten uit het oeuvre heren, maar ook wel een film die zoveel meer is dan het werken voor een dikke salarischeque die nodig is om alle alimentatie te betalen. De heren lijken plezier te hebben beleefd aan de film en voor iedereen die accepteert dat de heren een dagje ouder zijn geworden en gewoon doen wat ze leuk vinden is dit een zeer vermakelijke film.

Extra’s: Naast de film zelf is er geen bonusmateriaal opgenomen op de Blu-ray release.

The Comeback Trail voelt een beetje als een afkeurde film van de gebroeders Coen, maar dan wel met een cast die heel veel plezier beleeft aan hun werk. Onderaan de streep kan je veel negatiefs zeggen over deze film. Zo is de humor soms flauw en cartooneske, zijn de special effects niet al te denderend en faalt de film als ode aan het Hollywood van weleer. Maar voor een ieder die accepteert dat de hoogtijdagen van de heren voorbij zijn en ze eigenlijk nog vooral acteren omdat dat het enige is dat ze kennen, is The Comeback Trail gewoon een hele vermakelijk film. Wat daarbij helpt is dat de film zichzelf nergens te serieus neemt. Mocht je dan ook zin hebben in een onderhoudende film en ben je zo realistisch om geen meesterwerk te verwachten zoals de heren ooit aan de lopende band afleverden, dan is deze The Comeback Trail met een prima Robert de Niro en Tommy Lee Jones zeker een aanrader.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

7 oktober, 2021

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer