The Commuter

Informatie

RegieJaume Collet - Serra
Jaartal2017
Releasedatum13-06-2018
Speelduur105 minuten
DistributeurEntertainment One Benelux
CastLiam Neeson, Vera Farmiga, Patrick Wilson, Sam Neill, Elizabeth McGovern, Jonathan Banks & Florence Pugh

Michael MacCauley is al tien jaar werkzaam als verzekeringsadviseur, maar wordt van de één op de andere dag ontslagen om onduidelijke redenen. Met het lood in zijn schoenen om het zijn vrouw te vertellen dat ze een financiële tegenvaller te verwerken krijgen vertrekt hij met zijn dagelijkse trein naar huis. Daarin ontmoet hij de mysterieuze Joanna die hem een lucratief voorstel doet: As hij een bepaalde passagier op de trein weet te vinden, verdient hij daarmee 100.000 Dollar. Michael twijfelt, maar met het recente verlies van zijn baan stemt hij toch toe. Wat volgt is een gevaarlijk kat-en-muisspel dat steeds persoonlijker dreigt te worden en niet alleen voor Michael steeds gevaarlijker wordt, maar ook voor zijn medepassagiers en zijn gezin.

Het lijkt een gouden combinatie die garant staat voor een vermakelijke actieprent: regisseur Jaume Collet-Serra, ook bekend van The Shallows, en acteur Liam Neeson die sinds zijn hoofdrol in Taken begonnen is met een carrière als actieheld op leeftijd. Het is dus niet voor niets dat de twee al drie keer eerder samenwerkte en met The Commuter hun vierde samenwerking bezegelen. Hun vorige drie films waren misschien niet de grootste box-office hits, vermakelijk waren ze zeker. Maar geldt dat ook voor The Commuter waarin Neeson een crimineel complot probeert te ontrafelen op een voortrazende trein?

Voor wie bekend is met de vorige films van het duo, weet wat hij of zij kan verwachten. Wat dat betreft lijkt het er op alsof Colt-Serra en Neeson hun eigen formule hebben ontwikkelt die ze toepassen op flinterdunne verhaaltjes die als kapstok moeten dienen voor uiteenlopende actiescènes. The Commuter is daarop geen uitzondering en dus moet Neeson weer flink aan de bak om het einde van de rit te halen. Een treinrit in dit geval waarin hij een bepaald persoon moet vinden voordat de trein aankomt bij het eindstation. De film neemt daarbij in het begin flink de tijd om de zaken goed op te bouwen en het karakter van Neeson, de 60-jarige ex-agent Michael MacCauley, te voorzien van de broodnodige diepgang. En die diepgang is zeker nodig om alle plotjes van de film tot een goed einde te brengen al voelen sommige onderdelen van het verhaal wel iets te geforceerd aan. Maar goed, heel veel anders viel ook niet te verwachten.

Toch is The Commuter meer een thriller dan een actiefilm. Tuurlijk, de film kent zijn actiemomenten die door Collet-Serra prima in beeld worden gebracht, zij het vaak iets te veel met behulp van een computer, maar de film lijkt meer op het psychologische aspect van het kat-en-muisspel in te willen zoomen. Het komt de spanning in de film zeker ten goede, al blijft het jammer dat Collet-Serra die toon niet tot het einde vast weet te houden en toch het gevoel heeft gehad om tegen het einde alle remmen los te laten. Het maakt The Commuter een interessante thriller voor een vermakelijk avondje filmkijken, die eigenlijk een betere, en minder clichématige finale had verdiend. Misschien kunnen de heren daar in de toekomst wellicht nog eens aanwerken om daarmee hun eigen formule wat bij te schaven.

Extra’s: Helaas moet ook deze uitgave van Entertainment One het doen zonder extra’s en dus ligt The Commuter als kale editie in de winkelschappen. Een klein kijkje achter de schermen had er toch wel vanaf gekund zoals op de Engelstalige uitgave?

The Commuter is op zich een prima thriller die echter soms net iets te graag een actiefilm probeert te zijn. Daardoor voelen sommige actiescènes ietwat vreemd aan, al zijn ze zeker vermakelijk genoeg voor wie door de overdaad aan CGI weet heen te kijken. Het is daarnaast jammer dat regisseur Jaume Collet-Serra het kat-en-muisspel dat hij in het begin zo fijn weet op te zetten niet de hele speelduur weet vast te houden en toch het gevoel heeft gehad dat hij de film alleen beter kon maken door het toevoegen van actievolle scenes. Het maakt The Commuter tot een film die flitsend van start gaat, maar die tegen het einde helaas toch weet te ontsporen (een woordgrap die we niet konden laten liggen).

Met dank aan Entertainment One Benelux voor het recensie-exemplaar.

10 juni, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5b1d1f4b1e475_selected-products" products="9200000087996253,9200000087996255,9200000089005353" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer