The Conjuring 2

Informatie

RegieJames Wan
Jaartal2016
Releasedatum12-10-2016
Speelduur133 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment
CastVera Farmiga, Patrick Wilson, Madison Wolfe, Frances O'Connor, Lauren Esposito, Simon McBurney en Franka Potente

De paranormale gaven van Lorraine beginnen steeds meer hun tol te eisen. Zeker als zij tijdens een visioen de Amityvillemoorden herbeleeft waarbij Ed uiteindelijk dodelijk wordt gespiest. Als het echtpaar gevraagd wordt om in Engeland de zaak van Peggy Hodgson en haar vier kinderen te onderzoeken zijn zij in eerste instantie dan ook erg terughoudend. Met enige tegenzin en de vrees dat Ed’s dood werkelijkheid wordt, reizen de twee af naar Engeland. Dan krijgt Lorraine een nieuw visioen die haar in tweestrijd brengt, helemaal als eenmaal in Engeland al snel de vraag rijst of de familie niet zelf alles in scène zet.

Het horrorgenre en vervolgfilms, het is een slecht huwelijk. Toch is het juist in dit genre dat de klassiekers tot aan vervelens toe worden uitgemolken. De als Australiër geboren James Wan probeert dit gebrek aan kwaliteit de laatste jaren eigenhandig te verbeteren. Zo was hij niet alleen verantwoordelijk voor de regie van de eerste films in een reeks als Saw en Insidious, maar hield hij als actieve producer ook een oogje in het zeil bij de vervolgfilms. Voor The Conjuring 2 heeft hij ervoor gekozen om zelf opnieuw aan het roer te staan. Wan is dan ook een druk baasje en het moge duidelijk zijn dat de kwaliteit daar tot op heden amper onder te lijden heeft.

Wat naast de aanwezigheid van Wan erg fijn is voor de continuïteit, is dat Vera Farmigo en Patrick Wilson terugkeren als Lorraine en Ed Warren. Beiden hebben zij zich de afgelopen jaren met veelzijdige rollen opgewerkt tot bekende gezichten in de hedendaagse cinema. Beiden zijn ondertussen één met hun rol, waarin zij zich verder hebben ingeleefd door Lorraine Warren te ontmoeten in het Paranormal Research Center in Connecticut.

Waar The Conjuring nog draaide om de relatief onbekende zaak van de familie Perron in Harrisville, Rhode Island, wordt er voor dit vervolg hoger ingezet. Zo wordt in de opening de spraakmakende Amityville-zaak aangedaan en draait de rest van de film om de Enfield poltergeist. Het zijn twee van de grootste zaken waaraan de Warrens hebben gewerkt en daarmee wordt de bekende overtreffende trap van een sequel eer aan gedaan. Maar ondanks dat we ondertussen bekend zijn met de Warrens wordt er wijselijk voor gekozen voor een rustige opbouw en daarmee niet al te vroeg alle registers open te trekken.

Daarnaast wordt het tijdsbeeld opnieuw goed neergezet, iets dat je duidelijk wel aan Wan kunt overlaten, maar meer nog dan in de eerste film wordt hier een beroep gedaan op het vaak subtiel aanwezige kwaad waarbij de film je flink onder de huid weet te kruipen. Toch is de demonische non, die vooral Lorraine zo kwelt, een goed voorbeeld dat iets engs wat zichtbaar is vaak niet per definitie enger is dan het onzichtbare. Op de vraag of deze film beter is dan zijn voorganger zullen de meningen verdeeld zijn, maar bijna ieder zal het erover eens zijn dat deze film er in elk geval weinig voor onder doet.

Extra’s:
Waar de Blu-ray versie voorzien is van de nodige extra’s, waaronder de bekende blik achter de schermen en een zeer interessante featurette over The Enfield Poltergeist met interviews met de zussen Janet en Margaret, is de dvd heel wat minder voorzien.
Deleted scenes (6:31) Een viertal verwijderde scènes die om begrijpelijke reden de eindmontage niet gehaald hebben. De scène waarin de kinderen van de familie Hodgson gepest worden op school is wel een interessante toevoeging.

The Conjuring 2 weet met succes op te boksen tegen de hoge verwachtingen. Er wordt wat met de wetten van sequels gespeeld, vooral door dit keer de spraakmakendste zaken van de Warrens te behandelen. Hierbij is er ruimte te over om flink uit te pakken, maar gelukkig kiest Wan ervoor alles veelal subtiel te houden. De grootste verdienste van dit vervolg zit dan ook in het aanblijven van Wan als regisseur en Farmigo en Wilson als de Warrens. Met de twee films zijn nu alle grote zaken van de Warrens uit de jaren ’70 verfilmd en het is nu de vraag of ook hun zaken uit de jaren ’80 verfilmd zullen worden. Gezien het financiële succes en de overwegend positieve kritieken zal het vooral de vraag zijn wanneer een nieuw vervolg ons de stuipen op het lijf zal gaan jagen.

Met dank aan Warner Bros. Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

12 oktober, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer