The Contractor

Informatie

RegieTarik Saleh
Jaartal2022
Releasedatum19-10-2022
Speelduur103 minuten
DistributeurThe Searchers
CastChris Pine, Ben Foster, Gillian Jacobs, Eddie Marsan, J.D. Pardo en Kiefer Sutherland

James Harper is lid van een speciale eenheid van het leger als hij wordt ontslagen wegens het gebruik van illegale steroïden bij een slepende kniekwetsuur. Geconfronteerd met de nodige financiële problemen neemt hij contact op met zijn vriend Mike, die werkt bij een particulier militair bedrijf onder leiding van collega-veteraan Rusty Jennings. Mike vertelt hem dat Rusty operaties uitvoert in opdracht van Defensie. Mike en Harper krijgen de opdracht om een bioterroristische dreiging te onderzoeken, maar als ze tijdens de missie worden geconfronteerd met de politie mondt dit uit in een vuurgevecht waarbij alle andere teamleden worden gedood. Omdat de missie voor gaat spreken Mike en Harper af elkaar weer te moeten op het verzamelpunt, maar als Harper daar niemand treft en contact maakt met Rusty krijgt hij al snel het gevoel dat er iets mis is.

The Contractor werd in mei 2019 aangekondigd als Violence of Action, met Chris Pine in de hoofdrol. Later dat jaar werd de rest van cast bij elkaar verzameld en met een budget van naar verluid 40 á 50 miljoen dollar begonnen de opnames in de Verenigde Staten om later dat jaar richting Europa te trekken. Met een cast met naast Pine ook acteurs als Ben Foster, Eddie Marsan en Kiefer Sutherland zou je toch denken dat we hier te maken hebben met een zeer behoorlijke actiethriller. Naast de critici dacht ook het publiek hier blijkbaar anders over en de film moest het doen met een magere box-office score van 2,1 miljoen dollar. Een behoorlijke flop dus.

De film werd in eerste instantie als bioscooprelease aangekondigd, zo ook in Nederland. Maar deze kwam in veel landen te vervallen. Het is vaak al een vaag voorteken als zelfs de mensen achter de film er geen vertrouwen meer in hebben. Toch is het dan interessant om te kijken waar het aan ligt. Aan de cast in elk geval niet. Zo herenigt de film Chris Pine en Ben Foster, die naast elkaar te zien waren in het uitstekende Hell or High Water. Pine is vooral bekend als James T. Kirk uit de Star Trek-rebootfilms en als Steve Trevor in de DC Extended Universe-films en hij speelt hier zeer verdienstelijk een in ongenade gevallen militair. Foster speelt zijn vriend Mike, die hem de helpende hand reikt door hem te introduceren bij een particulier bedrijf, welke gerund wordt door Rusty, gespeeld door 24-acteur Kiefer Sutherland. Allemaal stuk voor stuk acteurs die hun sporen wel verdiend hebben.

Het voornaamste probleem van The Contractor zit hem in het weinig originele script. En dat dekt eigenlijk de gehele lading wel, want eigenlijk blinkt niets van wat we hier voorgeschoteld krijgen uit in originaliteit. Toch maakt dit een film natuurlijk nog niet direct slecht. En dat is nou precies het geval bij The Contractor. De film is namelijk goed te kijken en blijft over het geheel goed boeien. Een gevalletje ‘weinig memorabel, maar zeker goed voor een avondje vermaak’. En daar is natuurlijk helemaal niets mis mee. Wel vliegt de film richting het eind een beetje uit de bocht. Het verhaal wordt zorgvuldig, soms zelfs wat te traag, opgebouwd en dan opeens wordt in een kwartiertje een climax geforceerd. Het gaat allemaal in een razend tempo en doet eigenlijk weinig eer aan Rustys’ hele achtergrond van vele contacten en om hem heen verzamelde ex-special forces.

Extra’s: Zoals vaak bij releases van The Searchers is er geen bonusmateriaal op de Blu-ray release te vinden.

The Contractor is een meer dan aardige actiethriller, waar je zonder meer een leuke avond mee kan hebben als je de lat niet te hoog legt. Het is dan ook zo’n typisch zo’n film die nergens echt bijzonder is, maar waarvan het ook onbegrijpelijk is dat het op zo’n financiële flop is uitgedraaid. Al valt te verwachten dat de film nog wel wat terugverdient op de diverse streamingdiensten. En natuurlijk, voor een ieder die vaker dit soort thrillers kijkt biedt de film niks nieuws onder de zon. Er zit nog een twist in het plot, maar het is allemaal weinig verrassend verder. Toch is The Contractor een goed gemaakte actiethriller, met een cast die goed werk laat zien. Gewoon goed voor een avondje vermaak, niets meer, maar zeker ook niets minder.

Met dank aan The Searchers i.s.m. Remain In Light voor het recensie-exemplaar.

21 november, 2022

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer