The Creator

Informatie

RegieGareth Edwards
Jaartal2023
Releasedatum28-09-2023
Speelduur133 minuten
DistributeurThe Walt Disney Company Benelux
CastJohn David Washington, Gemma Chan, Ken Watanabe, Sturgill Simpson en Allison Janney

In de toekomst woedt er een oorlog tussen het menselijk ras en kunstmatige intelligentie (AI). Vijftien jaar nadat een nucleaire bom Los Angeles door toendoen van AI in de as legde, heeft dit ertoe geleid dat de Amerikaanse regering een verbod op AI heeft uitgevaardigd. Te midden van dit alles wordt de geharde ex-militair Joshua door het leger gerekruteerd om de ‘Creator’, de ongrijpbare architect van geavanceerde AI, op te sporen en te vermoorden. De Creator heeft een mysterieus wapen ontwikkeld met de kracht om niet alleen de oorlog, maar ook de gehele mensheid zelf te beëindigen. Joshua en zijn team van elite-agenten reizen over de vijandelijke linies, naar het donkere hart van door AI bezette gebieden, maar ontdekken dat het wereldwapen dat hij moest vernietigen een AI is in de vorm van een jong kind.

Gareth Edwards wist in 2010 de ogen op zich gericht te krijgen toen hij Monsters afleverde, een film waarvoor hij niet alleen tekende voor de regie, maar ook verantwoordelijk was voor het camerawerk en de visuele effecten. Warner Bros. zag het helemaal in hem zitten en besloot om hem een flinke zak geld te geven om Godzilla van een reboot te voorzien om hun MonsterVerse mee af te trappen. Een gok die goed uitpakte, want de film kon rekenen op goede kritieken en bleek een succes aan de box-office. Disney haakte snel in en strikte Edwards voor Rogue One, een ‘Star Wars Story’. De film was met een budget van zeker 220 miljoen dollar een van de duurste films aller tijden, maar de opbrengst knalde over het miljard. Edwards bedje was gespreid en ondanks dat hij qua budget een stapje terug moest doen, mocht hij helemaal los voor zijn The Creator. Dat de film een weerzien betekent met cameraman Greig Fraser, met wie hij eerder samenwerkte tijdens Rogue One, is duidelijk te zien aan het uiterlijk van de film. The Creator is een film die duidelijk in contact staat met de wereld zoals we die vandaag de dag kennen, maar dan voorzien van een laagje sciencefiction.

De hoofdrol in de film is weggelegd voor John David Washington, de zoon van Denzel Washington die als hij zo door gaat niet lang meer door het leven zal gaan als ‘de zoon van’. Hij is dan ook in rap tempo bezig om Hollywood te veroveren. In zijn jonge carrière deed hij weleens mee aan de hand van vaderlief, maar sinds 2017 zit zijn carrière goed in de lift. Zo had hij de hoofdrol in BlacKkKlansman van Spike Lee en in de sciencefiction-actiethriller Tenet van Christopher Nolan. Het is iets wat hij goed weet te dragen, iets wat hij hier nog maar eens onderstreept. Daarnaast krijgt hij ondersteuning van bekende acteurs als Gemma Chan, Ken Watanabe, Sturgill Simpson en Allison Janney. Bepaald geen misselijke cast, al is het toch vooral de visuele impact die de hoofdrol opeist. De trailer beloofde ons aan de hand van een opgepompte versie van Aerosmiths’ Dream On hierbij ook flink wat bombastische actie, maar de toon van de film zelf is gelukkig toch iets subtieler. Het is duidelijk dat Edwards zijn zaakjes in elk geval goed op orde heeft.

Toch is het even inkomen. De film is goed en wel bezig als je als kijker middenin de actie terecht komt van de undercovermissie van Joshua. Het is even zoeken naar houvast, het welbekende wie, wat, hoe en waar. Het duurt allemaal even voor je zover bent, want Edwards blijkt niet al te scheutig op dit vlak, zeker niet omdat je vanaf de eerste seconde nogal wat te verteren krijgt als kijker. Onnodig verwarrend is het zeker niet, maar het maakt de film zeker interessant genoeg om nog een keer op te zetten. Toch vallen al snel wat puzzelstukjes op hun plek en blijkt het allemaal niet zo ingewikkeld als je misschien in die eerste minuten vreest. Vanaf dat moment is The Creator vooral visueel een indrukwekkende reis. Edwards heeft zich hierin natuurlijk al ruimschoot bewezen, maar de wereld die hij schetst is niet alleen haarscherp, maar hij houdt ook de rust om alles op een prachtige manier naar het scherm te vertalen. Dat het verhaal uiteindelijk niet al teveel om het lijf heeft en eigenlijk vooral slim gebruik maakt voor de groeiende angst voor AI doet onderaan de streep weinig aan de film af.

The Creator stipt flink wat actuele en interessante thema’s aan, maar is vooral op visueel vlak bijzonder indrukwekkend. Toch blijft de film op veel vlakken dan ook net weer wat teveel aan de oppervlakte. Enerzijds zorgt het ervoor dat de film nergens zo zwaar wordt als je misschien aan het begin even vreest, aan de andere kant verzuimt Edwards om iets neer te zetten dat je ook verhaaltechnisch omver weet te blazen. Het vooral mist daarvoor helaas net een verrassing, maar goed, misschien is dat ook een bewuste keuze als je een dergelijke film voor een groot publiek wil neerzetten. Visueel gezien valt er in elk geval genoeg te beleven. Vooral omdat de geschepte wereld zo in contact staat met de wereld die we vandaag de dag kennen is het allemaal waanzinnig realistisch en machtig mooi om te zien. In John David Washington heeft Edwards de dragende acteur die hij nodig had voor de hoofdrol en ook de soundtrack is zeer geslaagd, met een opvallend mengsel van de tonen van componist Hans Zimmer met daarnaast populaire muziek van Radiohead en Deep Purple. Het is allemaal weer bijzonder goed geslaagd en het maakt je als filmliefhebber direct benieuwd naar wat Edwards met zijn volgende project voor ons in petto zal hebben.

29 september, 2023

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer