The Croods: A New Age 4K

Informatie

RegieJoel Crawford
Jaartal2021
Releasedatum03-11-2021
Speelduur95 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastNicolas Cage, Emma Stone, Ryan Reynolds, Catherine Keener, Cloris Leachman, Clark Duke, Leslie Mann & Peter Dinklage

De familie Croods is na de vele ontberingen die ze inmiddels het hoofd hebben moeten bieden nog steeds op zoek naar een nieuw en veilig onderkomen. Die lijken ze te vinden als ze, aan het eind van de wereld, een gigantische muur tegenkomen waarachter zich een compleet andere beschaving lijkt te vinden. Het is namelijk het huis van een andere prehistorische familie genaamd The Bettermans die in ieder opzicht het tegenovergestelde lijken te zijn van De Croods. The Bettermans staan namelijk overduidelijk een paar treden hoger op de evolutionaire ladder. Toch worden De Croods met open armen ontvangen en lijken de twee families in harmonie naast elkaar te kunnen leven in het utopiaanse paradijs vol rust. Maar dan zullen ze allemaal wel de grote verschillen tussen de twee gezinnen onder ogen moeten zien die voor de nodige uitdagingen zullen zorgen. Helemaal als er een punt komt waarin ze elkaar meer nodig hebben dan ze van te voren hadden gedacht.

Animatiefilm The Croods was in 2013 een gigantische hit voor filmstudio Dreamworks. Niet zo gek dus dat een vervolg al snel werd aangekondigd en dat daarvoor het regisserende duo Kirk DeMicco en Chris Sanders wederom zal terugkeren. Enthousiast werd er met het vervolg gestart, maar het bleek ook meteen de start van enorm veel uitstel door nieuwe studios, vertrekkende regisseurs en andere plannen. Uiteindelijk zorgde zelfde ook nog het welbekende virus roet in het eten in de laatste maanden van de productie, maar in november 2020 ging de film in Amerika eindelijk in premiere… om vervolgens door sluitende bioscoopzalen pas in juni 2021 in ons eigen land in premiere te gaan. Ondanks al die tegenslag lukt het de film uiteindelijk wel om meer dan 200 miljoen Dollar in het laatje wat best een unicum genoemd mag worden met zo weinig zalen om de film aan een groot publiek te kunnen tonen.

Het eerste deel van The Croods was redelijk netjes afgerond, maar toch wisten de makers nog een gaatje te vinden voor een vervolg. Om niet te vervallen in meer van hetzelfde werd er een compleet nieuw utopia uit de grond getrokken om de tekortkomingen van The Croods nog verder bloot te leggen. En wat is daarvoor niet meer geschikter dan een familie die in alles het tegenovergestelde is van The Croods? De makers brengen The Bettermans (jazeker, pun intended) ten tonele die leven in een wereld die in alles het tegenovergestelde is dan dat The Croods gewend zijn. De makers zijn wat dat betreft helemaal los gegaan met alle moderne technieken van nu die gegoten zijn in een prehistorisch jasje. Denk aan hippe para’s, weelderige sauna’s, ook voor mannen, en een raam dat nog het meest doet denken aan de grootste LED-schermen die verkrijgbaar zijn. Om nog maar te zwijgen van de prehistorische evenknie van de iPad.

Maar goed, al die leuke verwijzingen naar onze huidige hebzucht voor technische snufjes levert natuurlijk nog niet meteen een leuke film op. Gelukkig hebben de makers weer een vermakelijk verhaal in elkaar weten te sleutelen om alles in te kunnen verpakken, maar het is duidelijk voelbaar dat er voor weinig risico is gekozen. Hoogstwaarschijnlijk te danken aan de vele problemen waar de productie mee werd geplaagd en studio Universal graag een keer resultaat wilde zien. Toch is het meer dan voldoende om ook van dit vervolg een geslaagde film te maken die tot de nok toe gevuld is met grappen en grollen die waarschijnlijk bij de eerste kijkbeurt niet eens meteen op zullen vallen. Of het ooit nog tot een derde film zal komen valt echter nog te betwijfelen.

Extra’s: Aan extra’s geen gebrek op de 4K-uitgave van The Croods: A New Age die tevens gepaard gaat met een Blu-ray schijf in het hoesje. Toch zijn de meeste wel ietwat aan de korte kant wat gelukkig goed wordt gemaakt door de toevoeging van twee extra mini-films.
· Dear Diary: World’s First Pranks (02:54) De eerste mini-film gaat over Eep en Dawn die een paar grappen en grollen uithalen met de rest van de familie.
· Family Movie Night: Little Red Bronana Bread (03:39) Dawn is de host van haar eigen ‘film’ die ze voorziet van commentaar.
· Gag Reel (01:51) Grappen vanuit de geluidsstudio.
· To: Gerard (07:32) Een mini-film over een meisje en een magische munt. Leuke bonus op de schijf!
· Deleted Scenes (23:07) Een achttal scenes die de uiteindelijk film niet hebben gehaald, waaronder twee versie van de mancave. Tevens voorzien van een intro door regisseur Joel Crawford.
· The Crood’s Family Album (08:24) Een blik op de stemmen die de personages tot leven brengen. Er wordt tevens gekeken naar de karakteristieken van de verschillende personages.
· The Evolution Of… (10:17) Een blik op de toon van de film, het verhaal, de thema’s en de technische details.
· How to Draw: Caveman Style (29:05) Een blik op het tot leven brengen van de personages. Inclusief instructies om zelf bepaalde personages te kunnen tekenen.
· Famileaf Album (02:58) Hoe je je door de Croods kunt laten inspireren.
· Stone Age Snack Attack (05:52) Het bereiden van typische Croods-snacks waaronder Fruit Leathers, Shark Milk Smoothiess en Supersized Surprise.
· Audiocommentaar: Regisseur Joel Crawford, producent Mark Swift, schrijver Januel Mercado en editor Jim Ryan geven vooral op technische wijze inzicht in het maken van de film. Gelukkig is er ook ruimte om meer te vertellen over de richting van het verhaal en de personages.

The Croods: A New Age 4K is net zo vermakelijk als zijn voorganger al brengt het tegelijkertijd ook niet veel nieuws. The Croods ontmoeten ditmaal een andere prehistorische familie, The Bettermans, die in alles verder geëvolueerd lijken te zijn waarmee de weg vrij ligt voor een hoop grappen en grollen om de verschillen tussen beiden bloot te leggen. En bovendien ook een fijne sneer uit de delen naar de verwende medemens van nu die verslaafd is aan de modernste technieken. Het levert een hoop komische situaties op maar daardoor sneeuwt het verhaal waar A New Age om draait wel een beetje onder waarin Guy zijn ware afkomst ontdekt. Heel erg is het niet, maar het had de film wellicht niet een beetje beter kunnen maken.

Met dank aan Day One MPM en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

20 november, 2021

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer