The Crown – seizoen 1

Informatie

RegieStephen Daldry, Philip Martin, Julian Jarrold en Benjamin Caron
Jaartal2017
Releasedatum15-11-2017
Speelduur600 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastClaire Foy, Matt Smith, Vanessa Kirby, Eileen Atkins, Victoria Hamilton, Alex Jennings, Jeremy Northam, Jared Harris en John Lithgow

Het is 1947 wanneer prins Philip van Griekenland afstand doet van zijn koninklijke titels en buitenlandse betrekkingen zodat hij kan trouwen met de 25-jarige prinses Elizabeth, de oudste dochter van koning George VI en de vermoedelijke erfgenaam van de Britse kroon. De jonggehuwden verhuizen naar Malta, waar Philip als officier geposteerd is door de Koninklijke Marine en Elizabeth bevalt van haar zoon Charles en dochter Anne. In 1951 keert het paar terug naar Londen als ze vernemen dat koning George ziek is en nog slechts enkele maanden te leven heeft. Hij geeft Philip tips en advies over hoe hij Elizabeth straks moet ondersteunen als zij ’s werelds beroemdste monarchie zal moeten leiden. Koningin Elizabeth zal niet alleen het volk moeten leiden maar ook een relatie zien op te bouwen met de legendarische premier Sir Winston Churchill.

Netflix heeft inmiddels een imperium gecreëerd met hun Netflix Originals van zowel films als series. Hun eerste eigen content serie House of Cards werd uitgebracht in 2013 en sindsdien is hun collectie drastisch gegroeid. Vorig jaar heeft Netflix naar schatting 126 originele films en series uitgebracht, meer dan enig ander Amerikaans netwerk of kabelkanaal. Een van hun belangrijkste kenmerken is dat ze weigeren om, zoals voorheen de standaard, de afleveringen van een serie van week tot week uit te zenden. In plaats daarvan zijn ze hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor het fenomeen binge-watchen, waarmee kijkers in één klap de hele serie kunnen kijken. Zoals veel andere series van Netflix is The Crown ook een typische serie waarbij je na de eerste aflevering al niet meer wil stoppen met kijken.

Claire Foy speelt Queen Elizabeth II en haar prestatie is briljant! Als haar karakter gelukkig is schittert ze. Wanneer ze ontstemd is, toont haar lichaamstaal haar ongenoegen zonder iets van haar koninklijke soevereiniteit te verliezen. Foy begint als een jong gelukkig meisje, iemand die nog niet het gewicht van een hele natie op haar schouders voelt. Ze is pas getrouwd en geniet optimaal van haar huwelijk. Vanaf het moment dat haar vader overlijd, zie je een duidelijke overgang als ze  realiseert dat ze nu de koningin van Engeland is. Vanaf dat moment zie je Elizabeth worstelen om de juiste balans te vinden tussen het zijn van een gewone vrouw en een koningin. Matt Smith is exact zoals een prins hoort te zijn. Hij is charmant als Philip en biedt veel inzicht in hoe het zou zijn als je getrouwd bent met de machtigste vrouw ter wereld. Hij zal nooit een gelijke van haar worden, en deze hartverscheurende realiteit zorgt ervoor dat je nooit de sympathie voor hem verliest.

De hoofdverhaallijn van The Crown is de relatie tussen Elizabeth en Philip en hun chemie is ijzersterk. In het begin ogen ze zorgeloos verliefd, maar na verloop van het seizoen begint hun rol en dus ook chemie te veranderen en is de wanhoop van het niet meer weten wie de ander is bijna voelbaar. Deze switch is cruciaal voor de ontwikkeling van zowel de personages, het verhaal en de voortzetting van de serie. Een ander belangrijk element is de relatie tussen Elizabeth en premier Winston Churchill, gespeeld door John Lithgow. Lithgow speelt Churchill in de periode na zijn hoogtijdagen in en rondom de Tweede Wereldoorlog, waar alom wordt getwijfeld aan zijn premierschap. Een goede verstandhouding met de nieuwe koningin is essentieel voor zijn positie en hij kruipt in een vaderlijke of onderwijzende rol jegens Elizabeth. Lithgow’s rol in The Crown werd terecht bekroond met een Emmy Award, een fantastische rol in een serie die uitblinkt in acteerwerk van de hele cast maar ook voorzien is van prachtige decors en een uitstekend schrijfwerk.

Extra’s: Helaas zijn er nagenoeg geen extra’s aan deze Blu-ray uitgave toegevoegd, met uitzondering van een fotogalerij.

The Crown is een prachtige serie over koningin Elizabeth en haar strijd met liefde, politiek en het ontdekken van wie ze werkelijk is. Netflix heeft wederom een kwalitatief zeer sterke serie geproduceerd, een historisch drama dat rijk is aan productiewaarden, prachtige cinematografie, uitstekende acteerprestaties en een boeiend verhaal. De serie is vooral een kostuumdrama met historische accuraatheid, en excelleert ten opzichte van concurrerende series. Hoofdrolspelers Claire Foy en Matt Smith hebben als Elizabeth en Philip een uitstekende chemie, eentje die essentieel is om dit verhaal te vertellen. The Crown – Seizoen 1 is één van de sterkste releases van dit jaar en zonder twijfel een absolute must voor de liefhebbers van kostuumdrama’s. 

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

4 december, 2017

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5a1fbfc14b043_selected-products" products="9200000071863418,9200000071863410" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer