The Crown – seizoen 2

Informatie

RegiePhilip Martin, Benjamin Caron, Philippa Lowthorpe en Stephen Daldry
Jaartal2017
Releasedatum24-10-2018
Speelduur607 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastClaire Foy, Matt Smith, Vanessa Kirby, Eileen Atkins, Jeremy Northam, Victoria Hamilton, Ben Miles, Greg Wise, Jared Harris, John Lithgow en Alex Jennings

In februari 1957 bespreken Elizabeth en Philip, aan boord van de Britannia in Lissabon, de staat van hun huwelijk aangezien een echtscheiding geen optie is. Vijf maanden eerder kreeg Elizabeth het sterke vermoeden dat hij misschien een affaire zou hebben, na het vinden van een foto van de Russische ballerina Galina Ulanova in zijn koffer. De Minister van Financiën Harold Macmillan daagt de oplossing van de nieuwe Minister-President Anthony Eden uit voor de Egyptische overname van het Suezkanaal, maar stemt wel in met militaire interventies. Philip’s oom Earl Mountbatten waarschuwt Elizabeth voor de mogelijke interventie en confronteert Eden met de Israëlische invasie van de Sinaï. Eden bekent dat er een geheim akkoord is tussen de Israëlische, Franse en Britse regeringen om het kanaal terug te eisen van de Egyptenaren, zonder goedkeuring van het Parlement of de Verenigde Naties.

Seizoen 2 van Netflix populaire kostuumdramaserie The Crown begint met de Suezcrisis in het Midden-Oosten en eindigt met de befaamde Profumo affaire, waarbij Queen Elizabeth II en haar land zich vernederd terugtrekken van het slagveld naar het thuisland met een terugkeer die eveneens vernederend is vanwege een regering seksschandaal. Voor diegene die bekend zijn met de geschiedenis van dit tijdperk, zouden wellicht wat kritischer kijken naar de wijze waarop nationale gebeurtenissen in het drama worden verwerkt. Maar net als in het eerste seizoen is het schrijfwerk van de afleveringen, die onder meer de terugkeer van de Duke van Windsor, de moord op Kennedy en de Profumo affaire omvatten, een prestatie van grote klasse.

Het tweede seizoen geeft veel meer aandacht en diepte aan de personages die, logischerwijs, alleen kort de revue passeerde tijdens het eerste seizoen, waar de focus voornamelijk op Elizabeth en Philip lag. Met name Margaret krijgt veel meer ruimte om te schitteren, ze is een verbitterde maar kwetsbare snob die in een passionele relatie belandt met Anthony Armstrong-Jones. De toekomstige Lord Snowdon wordt trouwens fantastisch gespeeld door de ijsgladde Matthew Goode. Iemand die ook veel baat heeft bij de extra nadruk op karakterontwikkeling is Prince Philip. In verschillende afleveringen staat de relatief onbekende achtergrond van de Hertog van Edinburgh centraal. Vroeg ballingschap in Parijs, een afwezige vader en schizofrene moeder, een nazi-sympathiserende familie, dood van familieleden tijdens een vliegtuigcrash, en dat allemaal voordat hij de volwassen leeftijd bereikte.

Nu Churchill uit beeld is geraakt als premier, betekende dit meteen het afscheid voor acteur John Lithgow in de show. Zijn aanwezigheid wordt enerzijds gemist, maar de uitstekende cast compenseert die aanwezigheid meer dan goed. Claire Foy was al fantastisch in het eerste seizoen, maar zit nu nog comfortabeler in het zadel als de pittige, ouderwetse maar soms verrassend genereuze leidster van Engeland. Haar tegenspeler Matt Smith kan zeer overtuigend arrogant zijn als Philip, maar heeft ook zo zijn charme waardoor je Elizabeth haar gevoel kunt begrijpen. Natuurlijk mag de waardering voor schoonheid van de kostuums en het productieontwerp niet worden onderschat. Prachtige vergezichten van over de hele wereld worden voorgeschoteld als Philip een vijf maand durende tour door Brits grondgebied maakt, en het interieur van Buckingham Palace is rijk aan levendige en weelderige details. Alles is tot in de puntjes uitgewerkt en maakt The Crown één van de beste series van dit moment.

Extra’s: Als je kijkt naar de kwaliteit van de serie, valt het bonusmateriaal op de Blu-ray release helaas wat in het niet.
• De Koninklijke Etiquetteregels (05:49) Een blik op de regels en richtlijnen waar gasten aan moeten voldoen in het bijzijn van Hare Majesteit.
• De Tradities van de Statige Paleisdieren (01:59) Een korte blik op de trouwe vrienden van de koningin.
• Feit of Fictie met Robert Lacey (09:06) Brits historicus en biograaf Robert Lacey bespreekt de serie en belicht het fictieve en non-fictieve.
• Theetijd Trivia: Een reeks met vragenrondes aan de cast bij iedere aflevering.

The Crown – seizoen 2 is een uitstekende voortzetting van Netflix’ succesvolle kostuumdrama over het regeren van koningin Elizabeth II. Het seizoen is weer verpakt in tien afleveringen van scherpzinnig en intens drama, met de nodige samenzweringen en complotten. De makers maken handig gebruik van de informatie uit het verleden om het heden te belichten, zonder de geschiedenis opnieuw te vertellen. In het eerste seizoen stond de introductie van Elizabeth en haar eerst periode als koningin centraal, terwijl de focus nu ook wat meer komt te liggen bij overige karakters en historische gebeurtenissen zoals de Profumo affaire en de Kennedy’s. The Crown blijft een grandioze productie, elegant en sierlijk, met een uitstekende cast en scherpzinnig geschreven afleveringen. Het wachten is nu op het derde seizoen, zonder Claire Foy en Matt Smith die plaats maken voor een ouder acteurskoppel voor de latere jaren van Elizabeth en Philip. 

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

29 oktober, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5bcdc2274539a_selected-products" products="9200000095125214,9200000098405347,9200000071863418,9200000071863410,9200000097040218" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer