The Crown – seizoen 3

Informatie

RegieBenjamin Caron, Christian Schwochow, Jessica Hobbs en Sam Donovan
Jaartal2019
Releasedatum04-11-2020
Speelduur528 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastOlivia Colman, Tobias Menzies, Helena Bonham Carter, Ben Daniels, Jason Watkins, Charles Dance, John Lithgow en Derek Jacobi

In 1964 verwelkomt Groot-Brittannië de nieuwe premier Harold Wilson, wanneer Queen Elizabeth geruchten hoort dat hij voor de KGB werkt onder de alias “Olding”. Ze doet deze geruchten af als roddels, maar verneemt van een stervende Winston Churchill dat hij tijdens zijn tijd als premier argwanend tegenover Wilson stond. Margaret, nu gravin van Snowdon, lijdt onder een mislukt huwelijk met Tony. Het jaar daarop, tijdens de begrafenis van Churchill, is Elizabeth getuige van een gesprek tussen Wilson en de Russen. In Washington D.C. informeert een spion het ministerie van justitie over een KGB-mol in Buckingham Palace. Elizabeth ontdekt later dat haar kunstadviseur, Sir Anthony Blunt, de mol is, maar besluit deze informatie achter te houden uit angst voor reputatieschade. Philip confronteert Blunt en ontdekt dat hij op de hoogte is van de Profumo-affaire.

Het derde seizoen van de succesvolle Netflix-serie The Crown ging in november 2019 in première met een nieuwe cast die de kijkers meeneemt in de periode van 1964 tot 1977, beginnend met de verkiezing van premier Harold Wilson in het Verenigd Koninkrijk en eindigend met het 25-jarig jubileum van Elizabeth II. Seizoen 3 introduceerde een grotendeels nieuwe cast en het kan even wennen zijn om dezelfde personages, waarmee je als kijker zo vertrouwd mee bent geraakt, nu worden gespeeld door andere acteurs. De meest voor de hand liggende overgang, en tevens de meest veeleisende, is natuurlijk die voor de rol van Queen Elizabeth. Na haar Oscarwinnende rol als koningin Anne Stuart (18e eeuw) in het zwartgallige kostuumdrama “The Favourite”, was Olivia Colman de grote favoriet om Claire Foy op te volgen als Elizabeth II.

Andere wijzigingen in de hoofdcast zijn die van Prins Philips, waarbij Tobias Menzies het overneemt van de uitstekende Matt Smith, Helena Bonham Carter die van prinses Margaret (voorheen Vanessa Kirby), en Geraldine Chaplin als ‘Wallis’ de hertogin van Windsor (voorheen Lia Williams). John Lithgow, die in de eerste twee seizoenen zo overtuigend de rol van Winston Churchill voor zijn rekening nam, keert echter wel zelf terug, hetzij van tamelijk korte duur. Als je eenmaal vertrouwd bent geraakt met de nieuwe castleden in seizoen 3, is het eenvoudig om weer diep in het drama van deze show verstrikt te raken. Niet alleen is het acteerwerk wederom fantastisch, met extra nadruk op de prestaties van Colman, Menzies en Bonham Carter, het plot verstevigd zich met iedere aflevering en The Crown had minstens zo goed gewerkt met een wekelijkse release in plaats van het binge-watch aspect.

Een groot deel van seizoen 3 concentreert zich op de koningin en haar onvermogen om emoties te uiten, een punt dat wordt benadrukt in aflevering drie over de ‘Abefan Mine Disaster’ uit 1966. De koningin vermijdt een bezoek aan de plaats van het ongeval gedurende meerdere dagen, en wanneer ze uiteindelijk naar de mijn reist en nabestaanden ontmoet die kinderen hebben verloren, toont ze nauwelijks empathie. Colman portretteert Elizabeth II als een worstelende koningin met haar eigen interne conflicten en externe onenigheid. De andere personages die we gedurende het seizoen leren kennen en het vermelden waar zijn; Jason Watkins speelt premier Harold Wilson van de Labour-partij als een introvert persoon die toch wel geïntimideerd lijkt door de koningin. Prinses Alice (Jane Lapotaire), de moeder van prins Philip en schoonmoeder van Elizabeth wordt na de onrust in Athene naar Buckingham Palace verplaatst. Prince Charles (Josh O’Connor) vindt geluk in het theater terwijl hij in Cambridge is, maar na de dood van de hertog van Windsor ziet hij zichzelf met meer verantwoordelijkheid.

Extra’s: Als je kijkt naar de kwaliteit van de serie, valt het bonusmateriaal op de Blu-ray release helaas wat in het niet.
• Behind The Crown: The Making of Season 3 (09:57) Een verkenning van de uitdagingen van een nieuwe cast, evoluerende verhaallijnen, het schrijfwerk van de serie afgewisseld met interviews en clips uit de show.
• Charles’ Investiture: Growing Up Royal (09:19) Een diepere blik op het personage van Prins Charles, die dit seizoen wordt gespeeld door Josh O’Connor.
• Royal Fabrics: A Look at the Costumes (04:48) Een blik op de overgang naar de jaren zestig voor dit derde seizoen en de eisen die gesteld werden bij het bouwen van een nieuwe garderobe voor de koninklijke familie.
• Majestic Comparison – Photo Gallery: Historische foto’s naast hun reproducties voor de serie in beeld gebracht.

The Crown – seizoen 3 is een uitstekende voortzetting op de eerste twee seizoenen, met een vrijwel geheel nieuwe hoofdcast die het niveau van de voorgaande evenaren. Het is wel duidelijk geworden waarom zo’n wereldwijde fascinatie is voor de Engelse monarchie, en The Crown biedt een expressieve, opwindende en vaak oprechte verkenning van het leven binnen de koninklijke familie. Het toont op intrigerende wijze de wereld die de familie vorm en op haar beurt verandert en beïnvloedt. Vanzelfsprekend wordt de serie gedramatiseerd voor het filmische effect en de verhalende betrokkenheid, maar de authenticiteit druipt ervan af, zelfs met een vernieuwde cast.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

8 januari, 2021

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer