The Current War

Informatie

RegieAlfonso Gomez-Rejon
Jaartal2020
Releasedatum16-10-2020
Speelduur102 minuten
DistributeurThe Searchers
CastBenedict Cumberbatch, Michael Shannon, Tom Holland, Nicolas Hoult, Tuppence Middleton, Matthew Macfadyen, Katherine Waterston & Dominic Coleman

Aan het einde van de negentiende eeuw staat de wereld aan de vooravond van een grote verandering. Twee uitvinders claimen dat ze de beste manier hebben gevonden om stroom op grote schaal te kunnen distribueren. Het gaat hierbij om Thomas Edison, bekend geworden van de gloeilamp, die overtuigd is van de kracht van gelijkstroom. Tegenover hem staat George Westinghouse die een grote toekomst ziet in wisselstroom. De heren raken door hun overtuiging verwikkeld in een machtsstrijd om de gunsten van het land en gaan daarbij, in het heetst van de strijd, geen mogelijkheid uit de weg om elkaar in diskrediet te brengen. Maar hun strijd eist ook zijn tol en wordt niet zonder kleerscheuren tot een succesvol einde gebracht. Naarmate de spanningen steeds hoger op lopen, rijst de vraag wie er als meest succesvolle uitvinder uit de bus zal komen.

Het zat The Current War van regisseur Alfonso Gomez-Rejon niet bepaald mee toen de film eenmaal af was in 2017. Producent Harvey Weinstein raakte door de MeToo-affaire behoorlijk in opspraak, waardoor iedere film van de gevallen producent op de plank kwam te liggen. Het lot wat dus ook The Current War ten dele viel. Gelukkig kon de film snel verkocht worden, al duurde het alsnog drie jaar voordat de film eindelijk op het witte doek bekeken kon worden. Overigens in aangepaste vorm, aangezien regisseur Gomez-Rejon producent Martin Scorsese wist te overtuigen om de film te voorzien van de nodige aanpassingen. Ongetwijfeld omdat hij het niet eens wat met bepaalde beslissingen die Weinstein had genomen en hij nu dus de mogelijkheid had om de film meer naar zijn hand te zetten. Maar ook in 2020 had de film weinig geluk. Een grote release zat er door het welbekende virus dus niet in voor de film over de strijd tussen Edison en Westinghouse.

The Current War brengt de strijd in beeld tussen de twee uitvinders die beiden het gehele land wilden voorzien van stroom. Ieder met hun eigen manier van stroomdistributie. Geen strijd zonder slag of stoot overigens, aangezien er meerdere vuile spelletjes gespeeld worden en zelfs de uitvinding van de elektrische stoel onderdeel is van de machtsstrijd. Een knetterde geschiedenis ten spijt, is The Current War toch helaas een ietwat saaie uiteenzetting geworden. Regisseur Gomez-Rejon vinkt heel braaf alle vakjes aan die onderdeel waren van de machtsstrijd tussen Edison en Westinghouse, maar weet er helaas bijzonder weinig bijzonders in aan te brengen. Een goede geschiedenisles is het zeker, maar dat maakt van The Current War helaas nog geen goede film.

Aan het talent wat Gomez-Rejon tot zijn beschikking geen gebrek met grote namen als Benedict Cumberbatch, Michael Shannon, Tom Holland en Nicolas Hoult. Toch zijn het vooral de eerste twee die kunnen laten zien wat ze in huis hebben aangezien de rollen van Holland en Hoult toch een stuk beperkter zijn. Helemaal in het geval van Hoult, wiens rol als Tesla ongetwijfeld nog gedeeltelijk op de montagetafel is blijven liggen en zijn sleutelrol in de strijd tussen Edison en Westinghouse toch ietwat onbelicht blijft door de gering aandacht die zijn aandeel uiteindelijk krijgt. The Current War is zeker geen slechte film, maar met wat meer richting en spanningsopbouw was de film zonder twijfel een stuk beter tot zijn recht gekomen.

Extra’s: The uitgave van The Current War op blu-ray moet het helaas stellen zonder toevoegingen op de schijf.

The Current War laat de strijd zien tussen uitvinders Edison en Westinghouse om de gunste van het land voor stroomdistributie, maar is helaas meer een taaie geschiedenisles geworden dan een interessante film. Regisseur Alfonso Gomez-Rejon vinkt netjes alle onderdelen af die zich hebben voorgedaan tijdens de machtsstrijd, maar verliest daarbij de spanning meerdere malen uit het oog. The Current War is op zich geen slechte film geworden, maar het ontbreekt de film aan dat extra element om de kijker de volledige speelduur geboeid aan de buis gekluisterd te kunnen houden.

Met dank aan The Searchers i.s.m. Triple P Entertainment voor het recensie-exemplaar.

16 november, 2020

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer