The Dark Crystal 4K

Informatie

RegieJim Henson en Frank Oz
Jaartal1982
Releasedatum14-03-2018
Speelduur93 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastJim Henson, Kathryn Mullen, Frank Oz, Dave Goelz, Kiran Shah, Stephen Garlick and Lisa Maxwell

Duizend jaar geleden werd op de planeet Thra, een mysterieus duister kristal beschadigd, en ontstonden er twee nieuwe rassen. De kwaadaardige Skeksis en de goedaardige Mystici. De Skeksis hebben de macht van het kasteel, waar het kristal zich bevindt, overgenomen en gebruiken deze om zichzelf voortdurend te kunnen herstellen. Hun enige angst is dat de ontbrekende scherf wordt herenigd met het kristal, die in handen is van de astronoom, Aughra. Dit moet echter wel gebeuren voordat de drie zonnen van de planeet op één lijn komen te liggen, want daarna zullen de Skeksis voor altijd regeren. Jen is een elfachtige Gelfling die door de Mystici werd opgenomen nadat zijn clan was gedood. De meester van de Mystici verteld hem dat hij het kristal moet helen met de ontbrekende scherf. Ondertussen heerst er een onderlinge strijd om de troon tussen de Skeksis. Als ze horen dat een bepaalde profetie heeft voorspeld dat de Skeksis door een Gelfling zullen worden vernietigd, sturen ze grote wezens achter Jen aan. 

Jim Henson zal voor de meesten toch vooral bekend staan als de geestelijke vader van de Muppets, maar in zijn hoogtijdagen waren er veel meer projecten uit zijn creatieve en rijkelijke geest voortkwamen. Onder deze valt dus ook de ambitieuze en baanbrekende fantasiefilm The Dark Crystal. De film werd uitgebracht in 1982 en was destijds verrassend duister voor een film die kinderen toch als voornaamste doelgroep had. Het zijn dan ook geen alledaagse Muppet karakter. Henson werkte samen met fantasiekunstenaar Brian Froud om de personages te ontwerpen, en ze werden gerealiseerd door een combinatie van poppen, animatronics, complexe kabelsystemen en menselijke performers. Het resultaat van The Dark Crystal is een film die een cast heeft als nooit eerder vertoond, met eigenlijk alleen maar poppen.

Het verhaal speelt zich af in de wereld van Thra, die bewoond wordt door wrede Skeksis en wijze Mystici. De twee rassen waren ooit één gelijk ras, maar doordat het grote kristal, dat  de levenskracht van de planeet is, werd gebroken, is deze verworden tot het duistere kristal. Jen is van een soort ras, namelijk de Gelflings, die gelooft dat hij de laatste in zijn soort is en voorbestemd is om het kristal te helen. Hij vertrekt op een gevaarlijke reis om de ontbrekende scherf te bemachtigen, die in handen is van het orakel Aughra. De wereld van Thra is gevuld met grote verbeelding en fantasievolle ontwerpen. Het verhaal is zo ver verwijdert van alles wat bekend is voor kinderen, dat het waarschijnlijk moeilijk te volgen is. Gelukkig zijn de designs en decors de primaire aantrekkingskracht van The Dark Crystal.

Niet alleen het lastig te volgen verhaal kan een belemmering zijn voor kinderen, maar de hele aankleding van de film is duister en eng. De ontwerpen van de karakters, het griezelige kasteel en de kwade bedoelingen van de Skeksis zijn bijzonder verontrustend. The Dark Crystal was en is dus veel meer een fantasiefilm voor volwassenen. Het verhaal is in de basis een vrij standaard goed versus slecht scenario, maar juist de creatieve aankleding van alle sets en personages maken The Dark Crystal vrij uniek. Anno 2018 is het vanzelfsprekend zwaar veroudert, en de kans dat poppen op een dergelijke manier een comeback maken lijkt uitgesloten. The Muppets hadden enkele jaren terug een kleine opleving, maar een film als The Dark Crystal is te abstract en te ongewoon om ooit de huidige generaties te bereiken. Niemand kan echter ontkennen met hoeveel liefde en gevoel voor detail de film ontworpen is door Henson. Het is een pure jaren 80 klassieker, maar alleen voor diegene die er mee opgegroeid zijn.

Extra’s: Teleurstellend genoeg bevat deze 4K Ultra HD Blu-ray geen extra Blu-ray, waar normaliter de extra features op staan. Dit is zeker een gemiste kans gezien de hoeveelheid content dat de originele Blu-ray release bevat.

The Dark Crystal 4K is een pure 80’s klassieker van de hand van Muppets bedenker Jim Henson. De film is inmiddels al 36 jaar oud en voor de huidige generaties zwaar gedateerd. Vorig jaar verscheen er al een gerestaureerde versie van zijn andere latere klassieker, Labyrinth, en nu heeft ook The Dark Crystal een succesvolle restauratie ondergaan. Waar Labyrinth nog vooral de moeite waard is vanwege de menselijke karakters zoals David Bowie en Jennifer Connoly, moet The Dark Crystal het volledig hebben van poppen personages. Juist dit aspect maakt The Dark Crystal minder aantrekkelijk voor mensen die niet bekend zijn met de film, of voor wie dit geen nostalgische gevoelens teweeg brengt. De film is wel zeer vakkundig gemaakt, met fraaie ontworpen karakters, grote sets en schitterende decors met veel oog voor detail. Jim Henson en regisseur Frank Oz hebben een duistere en unieke creatie gemaakt van een standaard goed versus kwaad verhaal. De film ziet er prachtig uit op Ultra HD en is een aanrader voor iedereen die de film en de creativiteit van Jim Henson een warm hart toedraagt.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

14 maart, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5a99644f89b05_selected-products" products="9200000086079229,9200000085983099,1002004006855714,1002004000001327,9200000077399392" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer