The Darkest Minds

Informatie

RegieJennifer Yuh Nelson
Jaartal2018
Releasedatum05-12-2018
Speelduur104 minuten
Distributeur20th Century Fox Home Entertainment
CastHarris Dickinson, Amandla Stenberg, Mandy Moore, Skylan Brooks, Mark O’Brien, Miya Cech, Golden Brooks, Sammi Rotibi, Patrick Gibson, Gwendoline Christie & Wallace Langham

In de nabije toekomst overlijden kinderen aan een onbekend virus. De paar kinderen die over blijven blijken echter een gevaar voor de samenleving te vormen aangezien ze beschikken over verschillende krachten die in sommige gevallen onbeheersbaar lijken. Om de bevolking te beschermen, besluit de overheid om de kinderen op te sluiten in speciale kampen waar nader onderzoek kan worden gedaan naar de mysterieuze ontwikkelingen. Onder hen bevind zich de jonge Ruby die zes jaar lang zit opgesloten in het kamp, maar met hulp van buitenaf weet te ontsnappen. Samen met een groep van andere tieners gaat ze op weg naar een veilig toevluchtsoord waar ze samen kunnen werken om de strijd aan te gaan tegen de volwassenen die hen hebben verraden en te strijden voor een veilige toekomst. Maar zijn de tieners samen sterk genoeg om die strijd in hun voordeel te kunnen beslechten?

Young Adult Films, films die mikken op een publiek van tieners en gebaseerd zijn op populaire boekreeksen, poppen als paddenstoelen de grond uit en dat is niet heel vreemd als je kijkt naar het succes van filmreeksen zoals Twilight en The Hunger Games. Dat niet ieder boek zich leent voor een goede verfilming wijzen films als Divirgent uit die niet het financiële succes brachten waarop werd gehoopt. Ook The Darkest Minds was niet de boxoffice-knaller die het ongetwijfeld had moeten zijn afgelopen zomer. De film kostte ‘slechts’ 34 miljoen Dollar om te maken, maar met een opbrengst van 41 miljoen Dollar wereldwijd lijkt het voor deze reeks bij het eerste deel te blijven.

Je moet als filmmaker iets bijzonders doen om op te vallen in een overvolle zomer met heel veel blockbusters. Regisseuse Jennifer Yuh Nelson, bekend van twee Kung Fu Panda-films, lukte dat duidelijk niet met deze verfilming van de gelijknamige boekenreeks van auteur Alexandra Bracken. En dat is ook meteen het grootste kritiekpunt op The Darkest Minds: De film doet niks anders dan de concurrentie ook al eerder deed. Dat ligt aan de ene kant natuurlijk aan het bronmateriaal waar men trouw aan heeft willen blijven, maar ook in het ontbreken van lef om toch wat anders te doen. En juist dat laatste had de film de broodnodige impuls kunnen geven om boven het maaiveld uit te kunnen steken deze zomer.

Maar alleen het ontbreken van lef is niet het enige dat de film in de weg zit. Het verhaal gaat in een sneltreinvaart van start waardoor er veel vraagtekens bij de kijker opborrelen. Ongetwijfeld genoeg voor de mensen die ook het boek hebben gelezen, maar voor wie alleen de film kijkt is het te weinig om goed mee uit de voeten te kunnen. Het levert een hoop onbegrijpelijke keuzes op die moeilijk in te vullen zijn en daarmee een alles behalve bevredigend effect hebben op het eindresultaat. De actiescènes en het acteerwerk zijn op zich prima in orde, al wordt er veel te weinig gedaan met het talent van actrice Gwendoline Christie (Game of Thrones), maar is niet genoeg om van The Darkest Mind een gedenkwaardige prent te maken.

Extra’s: Ondanks het matige succes van de film is de uitgave op blu-ray meer dan goed gevuld, al moet gezegd worden dat de meeste extra’s niet langer dan vijf minuten duren. Toch valt er ruim 50 minuten aan bonusmateriaal op de schijf terug te vinden. Hulde daarvoor!
• Verwijderde scenes (01:28) Scenes die de film niet hebben gehaald. Voor de liefhebber kunnen ze voorzien worden van audiocommentaar van Jennifer Yuh Nelson, Dan Levine en Dan Cohen.
• Gag Reel (03:44) Een reeks aan bloopers.
• Remember – A Look Beyond Ruby and Liam’s Last Kiss (03:56) Animatieversie van de scene, gemaakt door regisseuse Jennifer Yuh Nelson.
• Jennifer Yuh Nelson: Heroine at the Helm (17:24) De langste toevoeging op de schijf staat in het teken van de regisseuse.
• Ruby: Harnessing Hope (04:54) Een blik op het hoofdpersonage van de film.
• Liam: A Complicated Relationship (05:07) En uiteraard staat ook de andere hoofdrol centraal in zijn eigen special.
• Chubs: Found Family (04:13) Ook het personage Chubs wordt apart belicht.
• Zu: Awakened Abilities (05:54) In de film spreekt ze geen woord, maar dat doet z in haar eigen special gelukkig wel.
• Clancy: Crafting a Possible Future (05:59) Als laatste krijgt ook de mysterieuze Clancy zijn eigen verhaal op de schijf.
• Storyboards to Screen Comparison (00:59) Vergelijking tussen storyboard en de film zelf. Eventueel te voorzien van commentaar door de makers.
• The Power of Georgia (05:00) De making of is in tweeën gesplitst die vooral inzoomt op de locatie.
• Behind the Scenes in Georgia (02:06) Het tweede deel van de hierboven genoemde special.
• Gallery (02:08) Stills van de film die los te bekijken zijn of via een slideshow.
• Trailer (02:11) Trailer van de film.
• Audiocommentaar: Een informatief commentaar tijdens de film van Jennifer Yuh Nelson, Dan Levine en Dan Cohen.

The Darkest Minds is een weinig overtuigende poging van een filmstudio om een boekenreeks voor tieners succesvol naar het witte doek te brengen. Het verhaal kent geen stevige lijn om de eindjes goed aan elkaar te knopen en is daarmee een weinig interessante toevoeging aan het al overvolle genre. Met de acteerpresentaties en actiescènes is op zich weinig mis, maar deze worden totaal teniet gedaan door de wijze waarop het verhaal zich ontvouwt. Een verdere voortzetting van de reeks zal er naar alle waarschijnlijk niet in zitten en dat is na het zien van de film misschien maar goed ook. 

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

18 december, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c1213eeca778_selected-products" products="9200000088147243,9200000096729466,9200000096729500,9200000079578988,9200000079579074,9200000079579242,9200000095657186" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer