The Divergent Series: Allegiant

Informatie

RegieRobert Schwentke
Jaartal2016
Releasedatum10-03-2016
Speelduur120 minuten
DistributeurIndependent Films
CastShailene Woodley, Theo James, Miles Teller, Zoë Kravitz, Naomi Watts en Jeff Daniels

Na de gebeurtenissen in Insurgent ontvluchten Tris en Four samen Chicago en treden zij buiten de stadsmuren. Voor het eerst moeten ze de enige plaats die ze ooit gekend hebben verlaten. Buiten de muren worden ze opgehaald door het Bureau van Genetisch Welzijn, die alles schijnen te weten over het leven binnen de muren van Chicago. Al snel blijkt dat de mensen bij dit bureau niet dezelfde oplossing zien voor de problemen in Chicago als Tris en Four en begint er een race tegen de klok om hun stad te redden.

The Divergent Series: Allegiant is het derde deel in de Divergent series dat verfilmd is aan de hand van het gelijknamige boek van schrijfster Veronica Roth. In eerste instantie zou dit de laatste boekverfilming worden, maar in 2014 besloot Lionsgate om van het laatste boek twee films te maken. Na deze film staat het laatste deel van Divergent Series gepland voor volgend jaar, welke de titel The Divergent Series: Ascendent zal dragen. Het is een vorm van uitmelken die we eerder zagen bij Twilight en The Hunger Games en die er vooral op gericht lijkt om extra geld in het laatje te brengen. Als we naar de eerder genoemde films kijken kunnen we namelijk onze vraagtekens hebben over de toevoeging voor de kijker.

Shailene Woodley kruipt ook deze film weer in de huid van Tris Prior, de ultieme afwijkende. Dit betekent voor het Bureau dat ze zuiver is, de uitkomst van een geslaagd experiment. Maar is het experiment wel zo geslaagd als iedereen denkt? Woodley is de perfecte Tris en je leeft ook echt met haar mee. Toch hebben we haar beter zien presteren in andere films, zoals bijvoorbeeld in The Fault in Our Stars. Het lijkt bijna of zij de films als ontgroeid is en zij de uitdaging in haar rol mist. We zien haar in elk geval niet zo schitteren als eerder. Naast Woodley zien we opnieuw Theo James in de rol van Four, maar het gevoel bij hun relatie is deze film heel anders. Het is net of de chemie tussen de twee wat van haar glans heeft verloren.

Naast Woodley en James zien we nog een paar oude bekenden voorbij komen. Zo neemt Zoë Kravitz de rol van Christina weer op zich. Een rol die helaas weinig toevoegt, waarbij Kravitz de hele film overal een beetje voor spek en bonen bijloopt. Daarnaast zie we Peter, die constant van gedachte verandert over aan wiens kant hij staat. Peter wordt weer gespeeld door Miles Teller en het is duidelijk dat hij gegroeid is als acteur. Je gelooft hem, leeft met hem mee, maar tegelijkertijd haat je hem als hij weer eens het roer omgooit. Een belangrijk nieuw gezicht in deze film is die van Jeff Daniels, die de rol van directeur David speelt. Daniels is bekend van de serie The Newsroom en daarnaast vooral bekend van zijn rol in Dumb en Dumber.

De eerste twee films in de The Divergent Series verschilden al behoorlijk van kwaliteit en helaas is dat hier wederom het geval, helaas niet in positieve zin. Toen het eerste deel niet zo positief werd ontvangen, waren de verwachtingen voor het gevolg behoorlijk getemperd. Het zorgde ervoor dat de tweede film wist te verrassen, mede door een beter en interessanter verhaal en betere special effects. Het zorgde ervoor dat de verwachtingen voor deze film toenamen, maar helaas wist regisseur Robert Schwentke het niveau niet vast te houden. Niet alleen de chemie tussen Tris en Four is verminderd, maar ook het verhaal is niet zo spannend en soms zelfs voorspelbaar geworden. Gelukkig bevat de film wel de nodige spanning en sensatie, maar veel van deze scènes zagen we al in de trailer. Daarnaast stelt de openingsscéne ronduit teleur, want als de bewoners naar de muur rennen om weg te gaan uit Chicago is het enthousiasme ver te zoeken. De scène oogt dan ook gemaakt en zelfs nep.

The Divergent Series: Allegiant maakt de verwachtingen helaas niet waar. Hiervoor is het het verhaal te voorspelbaar en werkt het bovendien in het nadeel van de film dat alle spannende scènes al te zien zijn in de trailer. Wat ook niet helpt is dat Woodley niet zo weet te schitteren als in de twee eerdere films, het zorgt voor dubbel gevoel aan het einde van de film. Als liefhebber van de reeks wil je de film goed vinden, maar als je goed stilstaat bij wat je voorgeschoteld hebt gekregen kan je niks anders constateren dan dat de film tegenvalt. Volgend jaar mogen we het afsluitende deel van The Divergent Series tegemoet zien en we hopen dat deze film kan voorkomen dat de reeks uitgaat als een nachtkaars.

10 maart, 2016

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Jantine van Lierop