The Edge of Seventeen

Informatie

RegieKelly Fremon Craig
Jaartal2016
Releasedatum23-08-2017
Speelduur101 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastHailee Steinfeld, Woody Harrelson, Kyra Sedgwick, Haley Lu Richardson, Blake Jenner en Hayden Szeto

Opgroeien is niet makkelijk, zeker niet voor de 17-jarige Nadine, die al geen doorsnee meisje is. Ze woont samen met haar verstrooide moeder Mona en haar oudere broer Darian. Nadina is depressief sinds haar vader vier jaar geleden overleed. Het wordt er allemaal niet gemakkelijker op als haar populaire broer gaat daten met haar beste vriendin Krista. Nadina voelt zich steeds eenzamer en vertelt haar geschiedenisleraar Mr. Bruner zelfs dat ze zelfmoord gaat plegen. Mede dankzij hem gaat ze de mensen in haar omgeving met andere ogen bekijken en tussendoor raakt ze ook nog bevriend met Erwin. Deze onverwachte vriendschap zorgt ervoor dat alles misschien toch niet zo erg is.

De laatste jaren verschenen er tal van films in het coming of age genre, zoals Boyhood en Moonlight. Films waarin de hoofdpersonen, meestal in de tienerjaren, meer over zichzelf en over de maatschappij te weten komen. Met The Edge of Seventeen levert Kelly Fremon Craig als regisseuse haar debuutfilm af. Daarnaast schreef zij ook het script voor deze coming of age film. Geheel vernieuwend is het verhaal van The Edge of Seventeen zeker niet te noemen. Zo zien we de pikorde op school, vriendschappen, eerste liefdes en een hysterische moeder. Fremon Craig haalde haar inspiratie dan ook uit jaren tachtig films als The Breakfast Club. Gelukkig weet The Edge of Seventeen zich van vergelijkbare tienerfilms te onderscheiden. De sterke uitvoering van het verhaal zorgt er namelijk voor dat de film echter en realistischer aanvoelt dan zijn genregenoten.

De toon van de film wordt meteen gezet in de allereerste minuut. We zien hoe Nadine haar school instormt en neerploft voor haar geschiedenisleraar Mr. Bruner. Vervolgens verteld ze hem zonder blikken of blozen dat ze zelfmoord wil plegen. Waarop hij antwoordt dat hij op het punt stond om zijn eigen afscheidsbrief te schrijven. In de rol van Mr. Bruner zien we Woody Harrelson, die met deze rol één van de leukste bijrollen van de film heeft. Harrelson is werkelijk geweldig als de geschiedenisleraar van Nadine. Als een ware droogkloot plaats hij de tienerproblemen van Nadina in het juiste perspectief. Wat volgt zijn scènes die uit het leven lijken gegrepen. Zo zien we dat Erwin oprecht geïnteresseerd is in Nadine, maar dat zij zijn hints niet lijkt op te vangen. Het zijn scènes die vast en zeker herkenbaar zullen zijn voor zowel jong als oud.

Alle personages zijn op het eerste gezicht in een hokje te stoppen. Zo zien we het eeuwige buitenbeentje, de populaire broer, de knappe vriendin, de onbegrijpende ouder en ga zo maar door. Alle personages zijn echter zoveel meer dan dit en dat is iets waar Nadine ook achter komt. Ze blijkt niet de enige persoon waar niet altijd alles op rolletjes verloopt. Ster van de film is de 20-jarige Hailee Steinfeld, die zowel bekend is in de film- als muziekindustrie. In 2011 stond zij ineens vol in de schijnwerpers toen zij een Oscarnominatie kreeg voor haar rol in True Grit. In The Edge of Seventeen laat ze haar komische en dramatische kant zien. Iets wat ze erg goed doet, want het lijkt bijna alsof ze zichzelf speelt als 17-jarige. Iets wat zij ongetwijfeld niet had gekund zonder de geweldige bijrollen, waar Harrelson als Mr. Bruner er één van is. Daarnaast zien we onder andere ook Kyra Sedgwick als haar overbezorgde moeder en Haley Lu Richardson als haar vriendin Krista.

Extra’s:
•  Verwijderde scènes (04:05): Een verzameling van scènes die zijn gesneuveld in de montagekamer.
•  Bloopers (05:12): Een overzicht van bloopers en blunders tijdens de productie.
•  Trailers (06:54): The Hollars, Dear Eleanor en The Bronze.

The Edge of Seventeen is een heerlijke coming of age film. Ondanks dat de film niet vernieuwend is weet deze zich toch te onderscheiden van zijn genregenoten. De sterke uitvoering van het verhaal zorgt er namelijk voor dat de film echter en realistischer aanvoelt. Dit is mede te danken aan de scènes die uit het leven lijken gegrepen en die herkenbaar zullen zijn voor zowel jong als oud. Zoals in veel coming of age films zijn de personages in een categorie te plaatsen. Leuke aan de personages in The Edge of Seventeen is dat elk personage zoveel meer blijkt te zijn. Groot pluspunt aan deze film is dat de casting tip top in orde is. We zien het jonge talent Steinfeld in een sterke hoofdrol, ondersteunt door geweldige bijrollen van onder andere Harrelson en Sedgwick.   

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

10 september, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_59b3e5f979c2c_selected-products" products="9200000076583407" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer