The Falcon and the Winter Soldier

Informatie

RegieKari Skogland
Jaartal2021
Releasedatum18-03-2021
Speelduur315 minuten
DistributeurDisney+
CastAnthony Mackie, Sebastian Stan, Wyatt Russel, Erin Kellyman, Daniel Brühl, Desmond Chiam. Emily VanCamp & Clé Bennett

Het is zes maanden nadat de Avengers er in zijn geslaagd om de knip van Thanos weer ongedaan te maken waardoor iedereen die tijdens “De Blip” verdween weer is teruggekeerd. In deze nieuwe wereld worstelt Sam Wilson, ook bekend als The Falcon, met het nalatenschap van Steve Rogers die hem het schild overhandigde van Captain America. Sam vindt dat hij niet de juiste persoon is om als nieuwe Captain America in de voetsporen van Steve te treden en overhandigd het schild aan de Amerikaanse regering, dit tegen de zin in van de voormalige beste vriend van Steve: Bucky Barnes, ooit de dodelijke gehersenspoelde huurmoordenaar The Winter Soldier. Terwijl Bucky Sam probeert te overtuigen dat hij wel degelijk de juiste persoon is om de mantel te dragen, stuiten ze op een gevaarlijke terroristische organisatie die zichzelf The Flag Smashers noemen. Deze organisatie vecht voor een wereld waarin er geen grenzen zijn zoals het was tijdens de vijf jaar dat de helft van de bevolking verdween door toedoen van Thanos. Maar al snel blijkt dat er meer problemen op stapel zijn als de Flag Smashers allemaal onder invloed lijken te zijn van het Super Soldier Serum waarmee ze ultra-sterk worden en daarmee dus een groot gevaar. Terwijl Sam en Bucky samen ten strijde trekken om deze organisatie te ontmantelen, staat er een nieuwe verrassing voor hen op die wellicht voor nog meer problemen kan zorgen; een door de overheid aangestelde nieuwe Captain America.

Het was voor de gemiddelde Marvel-liefhebber toch even slikken dat het rampjaar 2020 geheel vrij bleef van films van de succesvolle filmstudio. In eerste instantie zouden twee series dat gat opvullen, maar door de steeds verder om zich heen grijpende pandemie bleven ook die nog wat langer op de plank liggen. Vooral The Falcon and the Winter Soldier had tijdens de opnames flink last van de pandemie en zag zichzelf steeds verder naar achter verdwijnen op de kalender omdat sommige scenes die gepland stonden simpelweg niet gefilmd konden worden. WandaVision werd daardoor naar voren geschoven waardoor de makers de tijd kregen om het script te herschrijven zodat de camera’s weer snel konden rollen om de boel weer op gang te brengen. Dat The Falcon and the Winter Soldier flink last heeft gehad van de pandemie is op z’n zachts gezegd dus een understatement te noemen die wel degelijk voelbaar is tijdens de zes afleveringen die op streamingdienst Disney Plus te zien zijn.

Waar WandaVision in zijn eerste afleveringen toch wat anders aanvoelde dan we gewend zijn van Marvel Studios is The Falcon and the Winter Soldier juist wat meer in lijn met de bioscoopfilms. Het voelt allemaal een stuk grootster aan, niet in de laatste plaats te danken aan de vele locaties die de film aandoet. Daarmee zal The Falcon and the Winter Soldier de gemiddelde fan van Marvel misschien een wat groter plezier doen dan de serie rondom Wanda Maximoff en android Vision al is het wellicht ook allemaal wat minder spannend of verfrissend te noemen. Daar is op zich natuurlijk weinig mis mee, er is nu immers genoeg ruimte om rustig een verhaal te vertellen, maar toch beklijft het daardoor allemaal een heel stuk minder. Misschien ook omdat je als kijker nu meer de tijd hebt om het verhaal op je in te laten werken in plaats van de achtbaanrit die je op het witte doek te zien krijgt en je nauwelijks de tijd krijgt om op adem te komen, laat staan in de minuten goed na te kunnen denken met waar je nou eigenlijk naar zit te kijken. Het is misschien wel hierdoor waardoor het verhaal over The Flag Smashers toch wat halfbakken uit de verf komt tijdens het verloop van de serie.

Toch is het hier waar ook de schoen een beetje wringt, want de makers hebben zich in aardig wat lastige bochten moeten werken door de corona-crisis. Zo is een levensgevaarlijke pandemie grotendeels uit het verhaal verdwenen om enige overeenkomsten met de werkelijkheid zoveel mogelijk uit de weg te gaan. Hierdoor blijft het verhaal achter de Flag Smashers een beetje in het luchtledige hangen zonder echt tot een bevredigend slotakkoord te komen. Hetzelfde kan gezegd worden van de nieuwe Captain America die ten tonele verschijnt. De opbouw van zijn karakter is bere-sterk en zeer interessant, maar de uiteindelijk afloop is toch beduidend minder sterk te noemen. Het is sowieso de algemene conclusie die te trekken valt na het zien van The Falcon and the Winter Soldier. Het is allemaal niet heel slecht en zeker erg vermakelijk, maar er zijn teveel slordigheidjes in gekropen om echt van een geslaagd seizoen te spreken. Slordigheidjes waar de makers misschien niet altijd wat aan hebben kunnen doen, maar waar je als kijker voor een bevredigende beleving moeilijk omheen kunt.

The Falcon and the Winter Soldier sluit in vergelijking met WandaVision beter aan bij wat we van Marvel Studios gewend zijn, maar daarin schuilt ook meteen het grootste kritiekpunt: het is allemaal een stuk generieker dan je als fan wellicht hoopt voor een serie van zes afleveringen waarin juist ruimte genoeg is voor een goede karakterontwikkeling. De worsteling van Sam Wilson aka The Falcon met het nalatenschap van de vorige Captain America is goed voelbaar en wordt wel degelijk bevredigend door de makers ingevuld, maar datzelfde kan niet worden gezegd van het verhaal rondom The Flag Smashers. Hun beweegredenen zijn niet altijd even duidelijk terwijl nou juist dat het gene is waar de hele serie eigenlijk om draait. The Falcon and the Winter Soldier is prima kijkvoer en doet zeker uitkijken naar meer, maar kent helaas teveel slordigheden om tot het beste van Marvel Studios gerekend te kunnen worden.

28 april, 2021

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer