The Fall – seizoen 3

Informatie

RegieAllan Cubitt
Jaartal2016
Releasedatum23-11-2016
Speelduur360 minuten
DistributeurLumiére
CastGillian Anderson, Jamie Dornan, John Lynch, Colin Morgan, Aisling Franciosi, Bronagh Waugh en Valene Kane

Het kat-en-muis-spel tussen hoofdrechercheur Stella Gibson en seriemoordenaar Paul Spector bereikt zijn angstaanjagende finale. Seizoen twee eindigde letterlijk en figuurlijk met een klapper. In de emotionele nasleep van die schietpartij blijkt dat Spector ernstig gewond is geraakt en dat een levensreddende operatie niet kan uitblijven. Daarnaast begint Gibson een gevecht om de familie van de slachtoffers recht te doen. Hiervoor is het natuurlijk van groot belang dat de vermeende ‘wurger van Belfast’ blijft leven.

The Fall is een serie waarvan het verhaal over het geheel genomen sterk is opgebouwd. In seizoen 1 en 2 zagen we een seriemoordenaar aan het werk. Het lukte de Noord-Ierse politie maar niet om een doorbraak te forceren in het onderzoek. Daarom werd Stella Gibson van de Metropolitan Police naar Belfast gehaald om het vastgelopen onderzoek nieuw leven in te blazen. Net na haar komst maakte de moordenaar een nieuw slachtoffer, waarna het team een onwaarschijnlijke verdachte in het vizier kreeg. De verdachte: een getrouwde man, vader van twee kinderen en therapeut. Alles wees erop dat hij de dader is en Gibson en haar team gingen de strijd met hem aan. Dit derde seizoen gaat naadloos verder waar het tweede seizoen eindigde. We zien de nasleep van de schietpartij en de strijd van Gibson om de vermeende ‘wurger van Belfast’ berecht te krijgen.

Minpunt aan het verhaal van dit seizoen is dat de makers overduidelijk naar een einde toewerken. Nergens wordt het verhaal zo spannend als in het eerste en tweede seizoen. Wat dat betreft mist dit seizoen de dreiging van de eerdere seizoenen. Voor kijkers van de complete serie is namelijk overduidelijk wie de seriemoordenaar is. Enige echte vraag die rest is: hoe loopt het af voor deze persoon? De weg die naar het antwoord leidt, is af en toe te traag in vergelijking met de andere seizoenen. Neemt niet weg dat we aan het einde van dit seizoen met een tevreden gevoel achterblijven. Dit ondanks enkele vragen die onbeantwoord blijven. Want hoe loopt het nu precies af met de arm van DS Anderson? Kan hij ooit gewoon zijn werk weer oppakken? En hoe loopt het af met het gezin van de dader? Het zijn open vragen die gelukkig niet heel storend zijn.

Gibson is een vrouw die als geen ander de psychologie van een seriemoordenaar begrijpt. Het is een rol die op het lijf geschreven lijkt van Gillian Anderson. Een actrice die we al in veel series voorbij zagen komen, zoals in Hannibal. Het was echter haar rol als Dana Scully in de serie The X-Files die haar grote bekendheid bezorgde. Naast haar zien we Jamie Dornan die een brave vader neerzet. Al houdt hij zich daarnaast ook bezig met andere praktijken… Dornan werd in 2015 in één klap wereldberoemd door zijn rol als de getormenteerde Christian Grey in Fifty Shades of Grey. Anderson en Dornan zetten beide een sterke rol. Iets wat goed duidelijk wordt in de non-verbale communicatie die zij uitstralen. Zonder iets te zeggen weten de twee met behulp van de blik in hun ogen en hun lichaamstaal een boodschap of gevoel over te brengen.

Extra’s: Voordat we in het hoofdmenu terecht komen zien we een trailer met daarin de releases van Lumière Series in 2017. Daarnaast zijn nog de trailers te bekijken van Trapped, Dicte – seizoen 3 en Gomorra – seizoen 2.

The Fall – seizoen 3 is een goede afsluiting van het kat-en-muis-spel tussen Gibson en Spector. Een afsluiting van de serie zullen we het niet noemen aangezien er ideeën zijn voor een vierde seizoen. Hierin schijnen we erachter te moeten komen hoe het Gibson verder vergaan is na Belfast. Tot het zover is moeten we het doen met de eerste drie seizoenen. Een straf is dat zeker niet, wat onder meer te danken is aan het sterk opgebouwde verhaal en de perfecte casting van Anderson en Dornan als Gibson en Spector. Helaas is dit seizoen wel iets trager dan voorgaande seizoenen.

Met dank aan Lumière voor het recensie-exemplaar.

9 december, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer