The Favourite

Informatie

RegieYorgos Lanthimos
Jaartal2018
Releasedatum08-05-2019
Speelduur119 minuten
Distributeur20th Century Fox Home Entertainment
CastOlivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz, Nicholas Hoult en Joe Alwyn

Aan het begin van de 18e eeuw voert Engeland oorlog met Frankrijk. De kwetsbare en tere koningin Anne bekleedt de troon, maar haar hechte vriendin Lady Sarah regeert het land in haar plaats. Daarnaast bekommert zij zich om Anne’s slechte gezondheid en temperament. Als de nicht van Lady Sarah, Abigail, als dienstmeid tot het hof toetreedt, weet zij Lady Sarah met haar charme voor zich te winnen. Lady Sarah neemt haar onder haar hoede en Abigail ziet kansen om terug te keren naar haar aristocratische wortels. Wanneer de politieke ontwikkelingen van de oorlog een tijdrovende taak wordt voor Lady Sarah, treedt Abigail op als vervangende metgezel en vertrouwelinge van de koningin. Hun ontluikende vriendschap geeft haar een kans om haar ambities waar te maken en ze zal niet toestaan dat man, vrouw, politiek of konijn, haar in de weg staan.

The Favourite werd geregisseerd door de Griekse regisseur Yorgos Lanthimos. Eerder regisseerde hij Kynodontas (Dogtooth), Alpeis (Alps), The Lobster en The Killing of a Sacred Deer. Dankzij zijn films werd de eigenaardige Lanthimos een begrip onder filmliefhebbers. In zijn films bestaan seks, liefde, vriendschap en familiaire plichten alleen maar in hun relatie tot de macht die ze over elkaar geven. The Favourite is losjes gebaseerd op historische feiten rond het 18e -eeuwse Britse Hof. Zo zat koningin Anne tussen 1702 en 1714 op de troon en was zij bevriend met Sarah Churchill, de hertogin van Marlborough. Dit zien we terug in The Favourite, inclusief de roddel dat Anne lesbisch was, iets dat overigens een cruciale rol speelt in de film. Ondanks dat is The Favourite allesbehalve een doorsnee kostuumdrama, maar daarentegen juist wel een typische Lanthimos.

In The Favourite zien we de strijd tussen Lady Sarah en Abigail om de gunsten van koningin Anne. Wie wordt haar favoriet? Het is een strijd die steeds absurdere en perverse vormen aanneemt en waarbij beide dames geen enkel middel lijken te schuwen. De absurdistische toon van de film wordt versterkt door de cinematografie van Robbie Ryan, dankzij het gebruik van vertekenende groothoeklenzen om de hoeken van de wereld te verbuigen. Zwervend en zwevend van het ene onverwachte uitkijkpunt naar het andere, benadrukken de lenzen het vervreemde beeld en de vervormde blik van de personages. Dit zien we onder andere terug in lage camerastandpunten en effectief gebruik van slow-motion. De klassieke soundtrack maakt het geheel compleet.

Te midden van alle visuele schoonheid en krankzinnigheid, zijn het drie actrices die fantastische rollen neerzetten. Olivia Colman is gewoonweg onvergetelijk als de broze koningin Anne, een combinatie van kinderlijke aandoenlijkheid met schijnheiligheid en een tastbaar gevoel van oprechte pijn. In een ontroerende scène wordt duidelijk dat zij rouwt om het verlies van 17 kinderen, de reden waarom zij 17 konijnen op haar kamer heeft. Gedurende de film weet Colman moeiteloos te schakelen tussen allerlei emoties. Hierbij is haar komische timing waanzinnig, de kwetsbaarheid die ze haar personage hiermee geeft is indrukwekkend. Rachel Weisz speelt de vastberaden en onbevreesde Lady Sarah, degene die de touwtjes in handen heeft. Echter lijken deze haar met de komst Abigail langzaamaan te ontglippen. Emma Stone is geweldig als haar nicht Abigail, die zich op doortrapte wijze letterlijk vanuit de poep omhoog werkt. Weisz en Stone zijn met hun spel aan elkaar gewaagd als actrices, maar in de film zeker ook als familieleden.

Extra’s: Naast de film is er wat bonusmateriaal opgenomen op de Blu-ray release van The Favourite. Alleraardigst, maar toch wat summier voor een film die genomineerd werd voor 9 Oscars.
· Verwijderde Scènes (02:47) Een verzameling van verwijderde scènes.
· The Favourite: Het Kostuumdrama Ontrafelt (22:19) De cast en crew aan het woord over de film, met daarbij een blik achter de schermen.
· Bioscooptrailer (02:10) De promotionele trailer van de film.

The Favourite is een pareltje uit de koker van de Griekse regisseur Yorgos Lanthimos. Het scenario van de film is losjes gebaseerd op historische feiten rond het 18e -eeuwse Britse hof. Hierdoor krijgt de film wellicht snel het label ‘kostuumdrama’ opgeplakt, echter is dit een kostuumdrama met veel venijnigheid en absurdisme. Het is heerlijk om te zien hoe de strijd om de gunsten van koningin Anne steeds extremere vormen aanneemt. Dit wordt nog eens extra versterkt door de sterke cinematografie van Robbie Ryan. De drie hoofdrolspeler Olivia Colman, Rachel Weisz en Emma Stone spelen de sterren van de hemel, waarbij met name Colman de rol van haar leven speelt. 

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

22 mei, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5ce1a1127ba26_selected-products" products="9200000104160398,9200000104160390" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer