The First Purge 4K

Informatie

RegieGerard McMurray
Jaartal2018
Releasedatum14-11-2018
Speelduur97 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastY'lan Noel, Lex Scott Davis, Joivan Wade, Mugga, Luna Lauren Velez, Kristen Solis en Marisa Tomei

Ergens in de 21ste eeuw heeft onrust ervoor gezorgd dat de regering omver is geworpen door de NFFA, de New Founding Fathers of America. NFFA-lede Arlo Sabian en Dr. May Updale kondigen een experiment aan dat op Staten Island zal plaatsvinden. Hierbij zullen burgers gedurende twaalf uur toestemming hebben om volledig wetteloos hun gaan te gaan, waarbij dus ook misdaden, en dus ook moord, geoorloofd zijn. De NFFA biedt inwoners een substantieel geldbedrag om thuis te blijven tijdens het experiment en biedt de deelnemers een vergoeding. Waar veel mensen Staten Island ontvluchten in de nacht van het experiment, komen de onderdrukkers in aanraking met de woede van de gemarginaliseerden en breidt het geweld zich uit tot buiten de stadsgrenzen.

Toen in 2013 de eerste The Purge-film verscheen, bleek de film zelf niet direct een hoogvlieger. Toch sprak het bizarre uitgangspunt blijkbaar veel mensen aan en was de film bovendien goed voor een enorm succes aan de box-office. De film kreeg twee vervolgen, Anarcy en Election Year, bleken beide onverminderd succesvol. Het zette de deur wijd open voor nieuwe The Purge projecten om de franchise verder uit te breiden. Zo mochten we ons dit jaar niet alleen verheugen op een The Purge serie, maar ook op een nieuwe The Purge film welke een prequel zou zijn op alle voorgaande films. Getiteld The First Purge, zal het niemand verbazen dat de film laat zien hoe de Verenigde Staten op het punt kwamen om de zogenaamde Purge Night te accepteren.

Voor het eerst staat hierbij niet James DeMonaco aan het roer, de bedenker, schrijver en regisseur van de eerdere drie films. Wel bleef hij aan als schrijver en uitvoerend producent. Als regisseur werd dit keer Gerard McMurray naar voren geschoven, een relatief onervaren regisseur die, afgezien van een tweetal korte films, alleen Netflix productie Burning Sands op zijn naam heeft staan. En ook onder de cast zien we weinig bekende gezichten, waarbij de acteurs veelal werden weggeplukt van televisieproducties. Enige grote naam is Marisa Tomei, die in een ondertussen ver verleden een Oscar wist te winnen voor haar rol in My Cousin Vinny en hier de twijfelachtige eer heeft om op te treden als ‘The Architect’, oftewel degene die namens het NFFA het experiment van de Purge in gang zet.

Wel blijven de redenen van de Purge natuurlijk wat discutabel. Enerzijds is het om de overbevolking de kop in te drukken en anderzijds om de misdaad terug te dringen. Het is allemaal wat extreem en vergezocht, maar doet dat er eigenlijk wel toe? Het is jammer dat het bij dit oorsprongsverhaal allemaal niet zo lekker uit de verf komt, iets wat toch vooral te wijten lijkt aan de afwezigheid van DeMonaco op de regiestoel. Nergens heeft de film de beklemmende sfeer die de reeks tot op heden zo kenmerkte, zelfs niet op het moment dat de bekende sirene klinkt. Wat daarbij niet helpt is dat het bloed dat volop vloeit soms overduidelijk is toegevoegd met de computer. Wel is het politieke commentaar hier wat groter, iets wat met de beginselen van de Purge en gezien het huidige politieke klimaat in de Verenigde Staten een open deur is. Laten we hopen dat het niemand ooit op ideeën brengt.

Extra’s: Op het gebied van bonusmateriaal stelt de 4K-release, overigens voorzien van een Blu-ray disc, behoorlijk teleur. Een verwijderde scène en een drietal zeer korte featurettes moeten hier de lading dekken, maar daar was veel meer uit te halen gezien de franchise.
· Deleted Scene (01:47) Een verwijderde scène die verder weinig toevoegd aan de film.
· A Radical Experiment (04:57) Een korte promotiefilm, waarin met medewerking van cast en crew de relevantie van de film wordt besproken in het politieke klimaat.
· Bringing the Chaos (01:24) Een zelfs nog kortere special waarbij de focus ligt op het stuntwerk en wat onderdelen van de set.
· The Masks of The First Purge (01:22) Wederom een korte special, waarin een blik wordt geworpen op de maskers die gedragen worden door de personages in de film.

The First Purge 4K is bedoeld als eerste hoofdstuk in een steeds dikker wordend The Purge-boek dat steeds minder uitnodigt om verder te lezen. Zo speelt de onervarenheid van zowel de cast als regisseur McMurray de film flink parten. Nergens krijg je een band met de personages en ook de sfeer is soms ver te zoeken. Dat terwijl het uitgangspunt natuurlijk interessant blijft, hoe bizar ook. Toch is het belangrijkste punt waar je na deze eerste Purge mee blijft zitten toch wel wat ervoor heeft gezorgd dat de Purge uiteindelijk is uitgegroeid tot een jaarlijkse traditie. De overlevenden kunnen makkelijk aangeven wat er allemaal mis mee mis. Wellicht voer voor een vervolg op deze prequel. Uiteindelijk kunnen we niets anders concluderen dat deze film toch vooral moet dienen om de kassa te laten rinkelen en als opwarmertje voor de ondertussen reeds gestarte televisieserie.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

12 november, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5bdd374a80ff0_selected-products" products="9200000098548171,9200000095699243,9200000095699233,9200000097481734,9200000097481736" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer