The Forever Purge

Informatie

RegieEverardo Gout
Jaartal2021
Releasedatum08-12-2021
Speelduur103 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastAna de la Reguera, Tenoch Huerta, Josh Lucas, Cassidy Freeman, Leven Rambin, Alejandro Edda, Will Patton en Sammi Rotibi

2048. De New Founding Fathers of America (NFFA) hebben de macht over de regering terug en hebben de jaarlijkse zuivering in ere hersteld, met zijn oorspronkelijke regels. We volgen het getrouwde migrantenechtpaar Adela en Juan, die illegaal de grens naar Texas oversteken om te ontsnappen aan een Mexicaans drugskartel. Daar vinden ze de rust die zij zoeken op een ranch. Aan de vooravond van de zuivering komt daar echter verandering in als de leden van een ondergrondse beweging niet langer tevreden zijn met maar één nacht per jaar waarin alle misdaden zijn toegestaan. Ze trekken zich niets aan van de avondklok en laten een oneindige chaos en spoor van slachtpartijen achter. Niemand is meer veilig, ook Adela en Juan niet die moeten vechten voor hun leven.

Toen in 2013 de eerste The Purge-film verscheen, bleek de film zelf niet direct een hoogvlieger. Toch sprak het bizarre uitgangspunt blijkbaar veel mensen aan en was de film bovendien goed voor een enorm succes aan de box-office. De film kreeg drie vervolgen; Anarcy, Election Year en The First Purge, films die vooral financieel onverminderd succesvol bleken. Het zette de deur wijd open voor nieuwe The Purge projecten om de franchise verder uit te breiden. Zo verschenen er in 2018 en 2019 twee seizoenen van een televisieserie en kondigde bedenker James DeMonaco in 2018 aan dat er een vijfde, en tevens laatste, film in de reeks aan zou komen. Getiteld The Forever Purge, zal het niemand verbazen dat de film laat zien hoe voor bepaalde mensen het tijdsblok van de zogenaamde zuiveringsnacht niet voldoende blijkt te zijn.

The Purge-franchise is een reeks die eigenlijk niet onder het horror genre geschaard mag worden. Toch werpen de films wel een huiveringwekkende blik op een nabije toekomst waarbij een radicale regering, een onophoudelijke zoektocht naar geweld en een verdorven moraal eens per jaar samenkomen tijdens het Purge-evenement, waarin het burgers vrij staat om volledig los te gaan tegen elkaar en elkaars eigendommen zonder dat er represailles zullen volgen. Het is een uitgangspunt dat interessant is, maar de variaties beginnen ondertussen wel een beetje op te raken. Zo beperkt de zuivering zich dit keer niet tot één nacht, maar zien we een onophoudelijke stortvloed van verdorvenheid. Het haalt het hele unieke principe van de reeks toch wat weg. Daarnaast blijft de reden van de Purge ergens natuurlijk wat discutabel. Het is allemaal wat extreem en vergezocht, maar wel vermaak, dus wat doet dat er eigenlijk toe?

The Forever Purge is een directe sequel op The Purge: Election Year. Ook dit keer is er weer een poging gedaan om alles toch wat vernieuwing en diepte mee te geven. Zo speelt de film zich dit keer grotendeels af bij daglicht, wat toch zorgt voor een aardig perspectief. Ook komt dit keer de problematiek rondom de Mexicaanse bevolking voorbij, waarbij een heuse grensmuur met Mexico is opgetrokken. Het is een nog immer actueel onderwerp in de Verenigde Staten. Toch duurt het niet lang voordat dit alles weer wat op de achtergrond belandt en men weer lekker doorslaat in flink veel actie. Daarbij kunnen we er niet omheen dat het interessante uitgangspunt ondertussen wel uitgespeeld is geraakt. Het is allemaal wat futloos en waar de eerdere films nog konden rekenen op de diensten van prima acteurs Ethan Hawke en Frank Grillo, onder regie van James DeMonaco, is dat allemaal verleden tijd. Het maakt van deze The Forever Purge een filmpje voor de liefhebbers van de ondertussen wel uitgemolken franchise.

Extra’s: Naast de film is er wat bonusmateriaal bijgesloten op de Blu-ray release. Niks met een lange speelduur en erg generiek, maar leuk voor de liefhebber.
· Alternate Opening – Storyboard Sequence (01:40) Een alternatief begin voor de film dat nooit werd gefilmd en daarom wordt getoond aan de hand van storyboards.
· Deleted Scene (01:36) Een enkele verwijderde scène, die wordt getoond zonder verdere informatie.
· Collapsing the System: Behind The Forever Purge (08:00) Een wat verklarende featurette, waarin onder andere verteld wordt waarom er grotendeels Spaans wordt gesproken en de film zich afspeelt bij daglicht.
· Creeptastic Wardrobe (02:06) Een wel erg vluchtige blik langs de vele kostuums die we voorbij zien komen in de film.
· The Forever Purge Theatrical Trailer (02:30) De promotionele bioscooptrailer voor de film.

The Forever Purge is een nieuw hoofdstuk in een reeds flink uitgemolken franchise. Na twee sequels probeerde men de reeks een nieuwe injectie te geven door terug te gaan naar de oorsprong, maar nadat ook die kaart gespeeld was keert men nu terug met een vervolg. Het is allemaal vast nog wel vermakelijk voor de liefhebber van de reeks, maar het gaat allemaal flink over de top. Het creatieve uitgangspunt en toch wel fantasierijke sociale commentaar dat van de eerste film een succes maakte is ondertussen dan ook echt wel uitgespeeld. De makers lijken nu bijvoorbeeld vooral een excuus te zoeken om zoveel mogelijk hersenloos geweld op de kijker af te voeren. Het maakt dat de makers misschien hadden moeten besluiten dat de reeks met deze film tot een einde was gekomen, maar ondertussen wordt er door James DeMonaco hard gewerkt aan een concept voor een zesde film, die naar verluid weer draait om Frank Grillo’s personage Leo Barnes, die we zagen in Anarchy en Election Year.

Met dank aan Day One MPM en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

29 december, 2021

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer