The Founder

Informatie

RegieJohn Lee Hancock
Jaartal2016
Releasedatum06-06-2017
Speelduur115 minuten
DistributeurThe Searchers
CastMichael Keaton, Nick Offerman, Patrick Wilson, Laura Dern & Linda Cardellini

In de jaren ’50 van de vorige eeuw is Ray Kroc een mislukte verkoper van milkshakemachines. Op de rand van faillissement krijgt hij echter een bijzondere order binnen van een hamburgerrestaurant uit het zuiden van Californië. Vol nieuwsgierigheid naar dit bijzondere restaurant, onderneemt Ray een flinke tocht richting de zuidkust. Daar ontmoet hij de broers Mac en Dick McDonald in hun succesvolle onderneming waarin ze de klanten razendsnel bedienen met de lekkerste hamburgers. Gegrepen door het gigantische succes weet Ray de broers te overtuigen om samen met hem het enige restaurant uit te bouwen tot een enorme franchise met soortgelijke restaurants door het hele land! McDonald’s is geboren! Maar is Ray wel echt oprecht geïnteresseerd om de succesformule uit te rollen voor de twee broers of heeft hij wellicht andere, meer winstgevende, plannen?

Er zullen weinig mensen op de wereld te vinden zijn die nog nooit van McDonald’s, de Big Mac of de Happy Meal hebben gehoord. En dat is niet zo vreemd, aangezien het conceptuele restaurant met de grote gele M werkelijk overal ter wereld te vinden is. Wat waarschijnlijk een stuk minder bekend is, is het succesverhaal achter de franchise die in de jaren ’50 startte met één simpel restaurant, maar wel een met een, voor die tijd, revolutionair concept: Een hamburger, frietjes en een milkshake, klaar in slechts een paar minuten. Ter vergelijking: In die tijd was het heel normaal om minimaal dertig minuten te moeten wachten op je simpele hamburger en dus is het niet heel vreemd dat de broers McDonald goud in handen hadden met hun razendsnelle productieproces.

Dat ze een zeer succesvol concept in handen hadden was voor de broers echter geen reden om het succes verder uit te breiden. De twee ietwat naïeve broers werden echter overtuigd door de gehaaide verkoper Ray Kroc. Hij zat wel te wachten op het grote financiële succes en nam beetje bij beetje de controle over het concept over tot er geen weg meer terug was. De broers konden niet anders meer dan hun droom uit handen geven. Wat dat betreft is de succesvolle weg die de gigantische keten heeft afgelegd niet heel erg rooskleurig van start gegaan, maar daarmee uiteraard wel prima voer voor een film. Helaas bleef het grote succes voor The Founder uit en werd het zelfs, de hoofdrol van Michael Keaton ten spijt, volledig genegeerd bij de Academy Awards. Toch valt na het zien van de film niet moeilijk vast te stellen waarom dat is.

The Founder is namelijk een prima film over het ontstaan van het succesvolle McDonalds, maar wordt helaas ook niet meer dan dat. In de krappe twee uur dat de film duurt wordt netjes uit de doeken gedaan hoe Ray Kroc zich ontpopt tot de grote man achter de fastfoodketen. De film is daarmee zeker informatief, maar echt bijzonder wil het nergens worden. Ondanks dat Michael Keaton meer dan heerlijk in zijn element is als de mislukte verkoper die eindelijk succes lijkt te hebben met het idee van een ander, tilt het de film niet tot een hoger niveau om van een echte topper te spreken. Wat ook niet helpt is dat de film over sommige gebeurtenissen, zoals het scheiden van zijn vrouw Ethel, vrij makkelijk heen stapt en is de dochter die zij hadden helemaal buiten de film gelaten.

Extra’s: Helaas moet The Founder het doen zonder extra’s op de schijf.

The Founder is een meer dan prima film, die helaas niet echt beklijft en verzuimt echt indruk te maken. De film brengt prima in beeld hoe de gehaaide Ray Kroc het concept van de gebroeders McDonald succesvol weet om te bouwen tot een gigantische onderneming, maar blijft verder veel te braaf. De film kleurt daarmee veel teveel binnen de lijntjes. Wel speelt Michael Keaton weer op een niveau zoals we hem graag zien, maar ook hij kan de film in zijn eentje niet naar een hoger niveau tillen. Hierdoor is The Founder niet de topper die het met wat meer durf ongetwijfeld had kunnen zijn.

Met dank aan The Searchers i.s.m. Remain In Light voor het recensie-exemplaar.

23 juni, 2017

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_595f90bb9fef1_selected-products" products="9200000076029440,9200000076029444" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer