The Fury of a Patient Man

Informatie

RegieRaúl Arévalo
Jaartal2016
Releasedatum06-10-2017
Speelduur92 minuten
DistributeurCinéart Nederland
CastAntonio de la Torre, Ruth Díaz, Luis Vallejo & Raúl Jiménez

José is een eenzame man die vriendschap sluit met Juanjo en zijn zus Ana die het lokale café runnen. José valt als een blok voor de mysterieuze Ana, maar ondanks dat er wat moois tussen de twee ontstaat is er nog een probleem. Dit probleem komt in de vorm van de man van Anna, de crimineel Curro, die na een mislukte overval gevangen is genomen. Hij komt na acht jaar vrij en wil zijn leven met Anna en hun zoontje weer oppakken. José en Ana houden hun relatie geheim, maar al snel groeit het wantrouwen van Curro richting zijn vrouw en de zwijgzame José. Hij ontdekt dat José niet met toeval zijn leven is binnen komen vallen en hij zal zijn verleden onder ogen moeten zien als de ware aard van José langzaam komt bovendrijven, tezamen met de wraak die hem drijft.

De toon wordt meteen gezet tijdens de opening van wraakfilm The Fury of a Patient Man, in thuisland Spanje bekend onder de originele titel Tarde para la ira. Hierin zien we een in één lange take gefilmde overval die ogenschijnlijk lijkt te zijn mislukt als de vluchtwagen er vandoor gaat, aan de politie probeert te ontsnappen en vervolgens over de kop vliegt, waarna de bestuurder wordt ingerekend. Het is een knap staaltje film maken waarbij we adrenaline-verhogend dicht op de huid van de vluchtende crimineel zitten. Aansluitend nemen we een tijdsprong van acht jaar in de toekomst en wordt beetje bij beetje duidelijk hoe het zo ver heeft kunnen komen.

De film van regisseur Raúl Arévalo opent met een hoop vragen die gedurende de film langzaam beantwoord worden. Want wie is José precies en waarom valt hij als een blok voor Ana? Is hij echt heimelijk verliefd op haar of steekt er meer achter? En wat is hij precies met haar man Curro van plan? The Fury of a Patient Man is in zijn opbouw bijzonder sterk en weet het netjes over zijn relatief korte speelduur van 90 minuten uit te smeren. De climax komt dan ook zeker als een verrassing binnen bij de kijker, al lijkt het niet onoverkomelijk om hier en daar gebruik te maken van de nodige clichés. Want laten we eerlijk zijn; het is niet de eerste keer dat we een eenzame man met zichtbaar een zware last op zijn schouders op oorlogspad zien gaan om het recht in eigen hand te nemen.

Daarmee is The Fury of a Patient Man misschien niet de meest originele film die het afgelopen jaar voorbij is gekomen en hebben wellicht zelfs al betere wraakfilms voorbij zien komen, maar door een vlot verhaal, de prima montage en een goed acterende cast is de film zeker de moeite van het kijken waard. Van de cast dient vooral Ruth Díaz genoemd worden, die een sterke rol neerzet als de mysterieuze Ana. Het is dan ook niet verrassend te noemen dat de film vooral in thuisland Spanje enorm goed wist te scoren en er zelfs met vier Goya’s (de Spaanse Oscars) vandoor ging, maar ook op andere Europese festivals er met de nodige prijzen vandoor wist te gaan.

Extra’s: Meestal moeten titels die in Nederland in het filmhuis te zien waren en ook daar maar matig wisten te scoren het doen met een kale release op dvd of Blu-ray. De dvd release van The Fury of a Patient Man is echter zeer netjes gevuld, door de aanwezigheid van een fijne making of van 14 minuten. Hulde hiervoor!

The Fury of a Patient Man is in basis een standaard wraakfilm, maar weet door zijn sterke opening, mysterieuze sfeer, vele vraagtekens en uitmuntende cast veel meer te zijn dan dat. Het blijft lange tijd één groot vraagteken waarom José precies uit is op wraak en hoe de puzzel precies in elkaar zal vallen. Het maakt de film zijn volle speelduur van een krappe 90 minuten een interessante zit en zonder twijfel de moeite van het kijken waard.

Met dank aan Cinéart Nederland voor het recensie-exemplaar.

5 oktober, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_59cb4e8d6bbae_selected-products" products="9200000081927740" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer