The Gift

Informatie

RegieJoel Edgerton
Jaartal2015
Releasedatum15-03-2016
Speelduur108 minuten
DistributeurRemain In Light
CastJason Bateman, Rebecca Hall en Joel Edgerton

Nadat Simon een baan heeft geaccepteerd in Los Angeles verlaat hij samen met zijn vrouw Robyn Chicago. Als ze daar tijdens het shoppen een oud-klasgenoot van Simon tegen het lijf lopen lijkt dit niets meer dan een toevallige ontmoeting van twee oude bekenden. Als deze Gordo zich echter steeds vaker onaangekondigd voor hun huis laat zien voelt Simon zich al snel ongemakkelijk met de situatie. Dit wordt niet geholpen door de presentjes die Gordo keer op keer meeneemt of zelfs achterlaat als zij niet thuis zijn. Robyn ziet hierin in eerste instantie echter de onschuldige daad van een eenzame man, maar als zij niet veel later het gevoel krijgt dat ze niet alleen is thuis en ze meer te weten komt over het verleden tussen Gordo en haar man blijkt er al snel veel meer aan de hand.

Joel Edgerton is een graag geziene acteur, die zich met rollen in onder andere Warrior, The Great Gatsby, Black Mass en Exodus: Gods and Kings de laatste jaren flink in de kijker wist te spelen. Naast zijn acteerwerk had hij tijd om in 2012 het script voor deze psychologische thriller af te leveren, toen nog met de titel Weirdo. Waarna al snel bleek dat zijn ambitie nog verder reikte gezien het feit dat hij voor deze film ook de regie, de productie en een belangrijke rol op zich nam. Dat kan natuurlijk leiden tot het punt waarop blijkt dat je gewoonweg teveel hooi op je vork hebt genomen, gelukkig is dat bij Edgerton niet het geval en blijkt The Gift een nagelbijter met een geweldige plotwending aan het eind.

Met een beperkt budget van 5 miljoen dollar en maar 25 draaidagen was The Gift daarnaast een goedkope film om te maken. Interessant voor de filmmaatschappijen en dat dit snel terugverdient kon worden bleek toen de film direct in de eerste week zijn budget dubbel en dwars terugverdiende. Het is dan ook niet aan de film af te zien dat het hier een debuut betreft, iets dat wellicht ook komt omdat Edgerton zijn focus de eerste twee weken volledig richtte op zijn werk als regisseur en pas daarna zijn bijdrage als Gordo opnam. Het moge duidelijk zijn dat Edgerton een duidelijke visie had bij dit passieproject en dat hij door veel in eigen hand te houden snel kon werken.

Naast dat hij zelf te zien is als Gordo wist hij in Jason Bateman een oude bekende van hem te strikken om Simon gestalte te geven. Beide acteurs kennen elkaar namelijk al van het geflopte Smokin’ Aces. Waar Bateman vaak acte de présence geeft in films met een komisch karakter laat hij zich hier van een totaal andere kant zien. Naast Bateman zien we Rebecca Hall, als zijn vrouw Robyn. Hall is bekend van bijrollen in films als The Prestige, The Town en Vicki Christina Barcelona. De cast werd aangevuld met wat kleinere rollen wat zorgde voor een stabiele cast die vooral uit weet te blinken in degelijkheid. Uiteindelijk is het toch vooral Edgerton zelf die de show steelt.

Het is aan de film af te zien dat Edgerton zijn inspiratie voor de film haalde uit het werk van Hitchcock en films als Caché, Fatal Attraction en de Vengeance-trilogie van Park Chan-Wook. Het is een verdienste van Edgerton als regisseur dat je als kijker hetzelfde ongemakkelijke gevoel bekruipt dat er iets niet klopt als dat Simon en Robyn hebben. We kunnen helaas niet teveel in details treden, want dat zou het nodige kijkplezier bederven, maar als de aftiteling loopt blijkt dat het cadeau uit de titel op meerdere manier te interpreteren valt. Het geeft nog maar eens aan hoe goed doordacht dit debuut van Edgerton is.

Extra’s: Naast de hoofdfilm zijn er afgezien van wat promotionele trailer geen extra’s op de dvd te bewonderen. Op zich geen gemis, maar het was wellicht leuk geweest als er een interview was bijgevoegd met Edgerton. Zodoende hadden we iets meer te weten kunnen komen over zijn voorbereidingen en ambities.

The Gift is een thriller waarbij het verhaal zich snel ontvouwd om de kijker vervolgens om de oren te slaan met de nodige verrassingen en plotwendingen. De kracht van de film zit vooral in het feit dat je als kijker erg meevoelt met Robyn en Simon en je lange tijd het gevoel hebt dat er iets niet klopt. Edgerton weet de kijker lang in spanning te houden, waarbij hij de kijker beetje bij beetje het cadeau laat uitpakken om uiteindelijk af te sluiten met een einde dat er behoorlijk in hakt.

Met dank aan Remain In Light voor het recensie-exemplaar.

24 maart, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer