The Godfather Trilogy

Informatie

RegieFrancis Ford Coppola
Jaartal1972-1974-1990 | 2022
Releasedatum25-03-2022
Speelduur537 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastAl Pacino, Diane Keaton, John Cazale, Richard Bright, Talia Shire, Marlon Brando, Robert Duvall, James Caan, Lee Strasberg, Robert De Niro, Andy Garcia, Eli Wallach en Joe Mantegna

The Godfather, het is een van de zeldzame films die de afgelopen vijf decennia keer op keer is geanalyseerd en waarover toch steeds weer iets nieuws lijkt te vertellen. Van de roman van Mario Puzo, die diende als bronmateriaal, via het turbulente productie- en postproductieproces, tot aan het ongeëvenaarde eindresultaat; de film heeft veel verhalen te vertellen. Om de 50ste verjaardag van de eerste film uit de trilogie te vieren ligt er nu een nieuw, ‘remastered and restored’ box-set in de schappen op Blu-ray en 4K UHD. De inhoud van de Blu-ray versie is; The Godfather I, The Godfather II, The Godfather Coda: The Death of Michael Corleone van Mario Puzo èn een 50-jarig bestaan bonus disc met heel veel uitgebreide special features en oude en nieuwe content. De 5-delige 4K UHD-box bevat dezelfde films op UHD-discs met als extraatje nog de bioscoopversie van The Godfather III (1991) en natuurlijk ook de bonus disc (op Blu-ray).

The Godfather, het is het klassieke verhaal van een immigrant die opklimt tot de top door een leven van misdaad, maar die vervolgens zijn familienaam wil legitimeren zodat zijn kinderen niet de prijs voor zijn zonden hoeven te betalen. En natuurlijk is The Godfather het verhaal van de opkomst en ondergang van Michael Corleone, maar laten we vooral ook niet zijn vader Vito vergeten of misschien wel het meest tragische personage; Fredo, gespeeld door een excellerende John Cazale, die helaas maar vijf films mocht maken voordat hij overleed aan longkanker. Hij speelt het middelste kind, een onbeholpen potentieel. Hij mag nooit schitteren. Hij slaagde er niet in zijn vader te beschermen. Hij faalde in casino’s. Hij is te zachtmoedig om Sonny te zijn en hij is niet slim genoeg om Michael te zijn. Hij wil dolgraag zijn stempel drukken op het gezin, maar hij is altijd degene voor wie gezorgd moet worden.

En natuurlijk is de cast een grote steunpilaar in de trilogie. Naast Cazale zien we natuurlijk Al Pacino, de levende legende die groot werd door het spelen van Michael Corleone. Of de toen al als ‘lastig om mee te werken’-bestempelde Marlon Brando, die precies de houding en juiste stem wist te geven aan Vito Corleone op leeftijd. Op leeftijd, want in Part II was het Robert De Niro die Vito mocht portretteren in zijn jongere jaren. Verweven met een voortzetting van de eerste film is Part II zonder meer knap in elkaar gezet. Het heeft geleidt tot de eeuwige discussie welke de betere film is van de twee. In de bijrollen zien we nog James Caan als heethoofd van de familie Sonny, Robert Duvall als advocaat Tom Hagen en Diane Keaton in de rol van sterke vrouw achter een groot man. En dan is het nog het lelijke eendje, de Part III, die steeds maar weer als minste film wordt bestempeld. Een stempel dat misschien terecht is als je de film naast zijn twee voorgangers legt, maar an sich nog steeds een fenomenale film is. Iets wat nog maar weer eens werd onderstreept met CODA: The Death of Michael Corleone, een nieuwe cut van de film die in december 2020 werd uitgebracht. Hierin zien we naast Pacino ook een ijzersterke Andy Garcia als temperamentvolle Vincent Corleone, de legendarische Eli Wallach als onbetrouwbare Don Altobello en natuurlijk Joe Mantegna als onvergetelijke Joe Zasa.

Over de jaren verschenen al regelmatig flink opgepoetste versies van de The Godfather-films. Dit was nodig, want de originele negatieven waren aardig versleten geraakt om destijds aan de vraag te voldoen. Bovendien was het duplicaat verloren gegaan. In 2001 verscheen de collectie voor het eerste op dvd, maar de echt grote stap voorwaarts werd in 2006 gezet door een uitgebreide restauratie onder toeziend oog van Francis Ford Coppola die zowel op dvd áls Blu-ray werd uitgebracht. Het roept voor velen wellicht de vraag op of er nog winst te behalen valt, zeker ook omdat de eerder genoemde restauratie als bron werd gebruikt. Maar als je bedenkt dat men nog eens drie jaar heeft gestoken in het minutieus herstellen van het materiaal. Zo werd pakweg 1.000 uur werd er besteed aan kleurcorrecties en maar liefst ruim 4.000 uur aan het herstellen van vlekken, scheuren en dergelijken. Het zal dan ook niemand verbazen dat deze release van de The Godfather Trilogie de beste uitgave is die we waarschijnlijk ooit zullen zien van de films. We kunnen zelfs met gemak stallen dat de films er beter uitzien dan toen ze destijds voor het eerst in de bioscoop werden uitgebracht. En ook op audio vlak zien we de volheid van de eerder geproduceerde 5.1-mixes, maar zijn er ook nieuwe Dolby Digital 2.0-configuraties beschikbaar. Mocht je de films een warm hart toedragen, en welke filmliefhebber doet dat niet, dan is deze release zeker het opwaarderen waard.

Extra’s: Speciaal voor deze 50th Anniversary release werd er nieuw bonusmateriaal toegevoegd. Opvallend is dat dit zelfs bij de 4K UHD release enkel wordt gepresenteerd in 2K.
Nieuw bonusmateriaal:
· Full Circle: Preserving The Godfather (16:21) Een fascinerende blik op de restauratie, die werd uitgevoerd in tijden van de coronapandemie.
· Capturing the Corleones: Through the Lens of Photographer Steve Schapiro (13:21) De setfotograaf  Steve Schapiro geeft zijn visie over de films en hun nalatenschap.
· The Godfather: Home Movies (09:04) 8mm opnames vanaf de set in 1971.
· Restoration Comparisons (10:43) We zien hier scanelementen van de restauraties van 2007 en 2022 vergeleken worden van Part I en Part II, wat een interessante blik geeft op de winst die toch weer behaald is.
Archief bonusmateriaal dat ook op eerdere releases reeds te vinden was:
· The Masterpiece That Almost Wasn’t
(29:46)
· Godfather World (11:19)
· Emulsional Rescue – Revealing The Godfather
(19:05)
· …When the Shooting Stopped
(14:18)
· The Godfather on the Red Carpet
(04:03)
· Four Short Films on The Godfather
(07:20)
· The Corleone Family Tree
· Crime Organization Chart
· Connie and Carlo’s Wedding Album
· Behind the Scenes:
A Look Inside, On Location, Francis Coppola’s Notebook, Music of the Godfather, Coppola & Puzo on Screenwriting, Gordon Willis On Cinematography, Storyboads The Godfather Part II, Storyboards The Godfather Part III, The Godfather Behind the Scenes 1971.
· Additional Scenes: Scenes (1901-1927), Scenes (1945), Scenes (1947-1955), Scenes (1958-1979).
· Galleries: Trailers, Photo Gallery, Rogues’ Gallery, Acclaim & Response.
· Additional Material: James Caan Screen Test, The Sopranos, Puzo “For the Money”, The Godfather Around the World, Cosa Nostra & Coppola.
· The Filmmakers:
Francis Ford Coppola, Mario Puzo, Gordon Willis, Dean Travoularis, Nino Rota, Carmine Coppola.
· Godfather Chronology
· 2008 Credits
· DVD Credits

The Godfather Trilogy biedt met deze 50th Anniversary box de beste en meest compleet denkbare release van de klassieker der klassieke trilogieën. We vinden twee van de beste films ooit gemaakt, en een gewoonweg erg goede derde film, samen in een box met een beeld- en geluidskwaliteit waar werkelijk iedereen zijn vingers bij af zal likken. Enige smetje op deze Blu-ray ‘downgrade’ is dat van de derde film enkel de nieuwe cut is bijgesloten en niet de bioscoopversie, welke dan wel weer op de 4K UHD-release te vinden is. Verder is het allemaal overcompleet, waarbij men zelfs de moeite heeft genomen om nog weer wat nieuw bonusmateriaal toe te voegen. Het roept de vraag op die we eerder ook al stelden, want raakt de bron ooit uitgeput? Toch lijkt het erop dat compleet nu ook echt wel compleet is met deze release. Veel beter wordt het niet. En daarom is deze uitgave voorzien van ‘remasterd and restored’ films voor zowel de Blu-ray als 4K UHD eigenaar gewoonweg een must!

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

4 april, 2022

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer