The Good Dinosaur

Informatie

RegiePeter Sohn
Jaartal2015
Releasedatum30-03-2016
Speelduur94 minuten
DistributeurThe Walt Disney Company Benelux
CastRaymond Ochoa, Jack Bright, Jeffrey Wright, Steve Zahn, A.J. Buckley en Anna Paquin

Wat als de asteroïde die het leven op aarde voorgoed veranderde onze planeet niet had geraakt? De dinosaurussen waren dan nooit uitgestorven, maar zouden juist het meest intelligente ras op aarde zijn. In deze wereld van de dinosaurussen leeft Arlo, een klein en angstig aangelegde apatosaurus. Arlo sluit een onverwachte vriendschap met een mensenkind, die hij Spot noemt. Het tweetal gaat op een spannende ontdekkingsreis door een ruw en mysterieus landschap. Hier leert de onzekere Arlo zijn angsten te overwinnen en ontdekt hij waar hij daadwerkelijk allemaal toe in staat is.

Na Inside Out was The Good Dinosaur de tweede Disney•Pixar die vorig jaar in de bioscoop verscheen. Met Inside Out leverden de makers een enorm creatieve en originele film af rondom de menselijke geest en emoties. Een prestatie die niet zomaar te overtreffen is, zelfs niet door Disney•Pixar zelf. Dit zorgde er dan ook voor dat de verwachtingen voor The Good Dinosaur niet erg hoog waren. Wat hier niet echt bij hielp was dat The Good Dinosaur meerdere malen werd uitgesteld en bijgeschaafd. Zo werd het scenario aangepast, de stemmencast veranderd en de regisseur vervangen. Het zijn dingen die meestal niet veel goeds beloven, ondanks dat Disney•Pixar in het verleden pareltjes als Toy Story, Finding Nemo en Wall-E afleverde.

De productieproblemen zijn duidelijk van The Good Dinosaur af te zien. Zo zijn het verhaal en de personages niet om over naar huis te schrijven. Waar het verhaal van een Disney•Pixar-film normaal gesproken origineel en vernieuwend is ontbeert het The Good Dinosaur hier juist aan. De makers lijken hun inspiratie namelijk overduidelijk van The Lion King vandaan gehaald te hebben. Zo bevat de film verhaalcomponenten (het hoofdpersonage die zijn vader verliest) en bijfiguren (drie velociraptors) die rechtstreeks uit deze Disney klassieker lijken te komen. Het gezegde beter goed gejat dan slecht bedacht gaat hier dan ook totaal niet op. Daarnaast heeft een Disney•Pixar-film normaal gesproken aansprekende personages, maar in The Good Dinosaur komen de pratende dinosaurussen die de mens in evolutie voorbij zijn gestreefd helaas niet helemaal goed uit de verf.

Zijn er dan alleen maar minpunten aan The Good Dinosaur? Dat zeker niet, want dit zou de film tekort doen. Zo is de kwaliteit van de animaties van de landschappen weer van de bovenste plank. We zien prachtige weilanden, kolkend water en soms lijkt het gewoon net alsof je naar een natuurdocumentaire van de BBC zit te kijken. Het enige wat daar dan nog aan ontbreekt is de karakteristieke stem van David Attenborough. Wat de animaties betreft heeft Disney•Pixar dan ook een naam hoog te houden en dit doet de studio gelukkig zonder problemen. Naast deze oogstrelende animaties staat er ook weer duidelijk een moraal centraal, te weten: als we het mooie van dingen inzien, dan kunnen we al onze angsten overwinnen. Iets wat Arlo’s vader in de film op een sterke manier duidelijk weet te maken en wat ook nog eens prachtig in beeld is gebracht.

Extra’s: Zoals het een echte Disney•Pixar-film betaamd staan er de nodige extra´s op de Blu-ray disc. Zo kan de film afgespeeld worden met audiocommentaar van regisseur Peter Sohn en het filmteam. Daarnaast staan er standaard extra’s op de disc als trailers en verwijderde scènes. De leukste extra’s zijn echter toch wel de korte bonusfilm ‘Sanjay’s Super Team’, De reis van de makers en De uitdaging. In eerstgenoemde zien we een semiautobiografische korte film van Sanjay Patel, in De reis van de makers zien we hoe de film tot stand kwam en in laatstgenoemde zien we hoe de animaties tot leven kwamen. Verder bevat de disc nog enkele andere extra’s, maar deze zijn helaas een stuk minder interessant.

The Good Dinosaur is een film die de hoge kwaliteit van eerdere Disney•Pixar-films als Toy Story, Finding Nemo en Wall-E niet weet te evenaren. Hiervoor lijkt de film te zijn bezweken onder de productieproblemen, wat terug te zien is in het middelmatige verhaal en de personages die niet echt aanspreken. Slecht is de film zeker niet en vooral het jongere publiek zal de film wel kunnen bekoren. Pluspunten aan de film zijn de oogstrelende animaties van de landschappen en het moraal wat centraal staat.  

Met dank aan The Walt Disney Company Benelux voor het recensie-exemplaar.

31 maart, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer