The Good Doctor – seizoen 2

Informatie

RegieMike Listo, Steve Robin, Larry Teng, Steven DePaul, Sharat Raju, Tara Nicole Weyr, Marisol Adler, Michael Patrick Jann, Joanna Kerns, Dawn Wilkinson, David Straiton, Allison Liddi-Brown, Freddie Highmore, Alrick Riley en David Shore
Jaartal2018-2019
Releasedatum07-08-2019
Speelduur742 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastFreddie Highmore, Nicholas Gonzalez, Antonia Thomas, Chuku Mody, Tamlyn Tomita en Fiona Gubelmann

Het St. Bonaventure Hospital heeft een nieuwe directeur. Dr. Andrew heeft de functie overgenomen van dr. Glassman. Ondanks dat Shaun kan rekenen op meer begrip van het team, moet hij bij dr. Andrew weer van voren af aan beginnen. Zo wil dr. Andrew direct wat veranderingen doorvoeren en zou hij graag zien dat Shaun aan de slag gaat met zijn communicatievaardigheden. Door zijn langere verblijf worden de vriendschappen van Shaun steeds hechter, al maakt dit ook dat deze persoonlijke relaties steeds meer een uitdaging voor hem zijn. Dat ondervindt hij ook als zijn oude vriendin Lea opeens voor zijn neus staat en hij in eerste instantie worstelt met zijn gevoelens voor haar. Maar ook de medische raadsels waarmee hij te maken krijgt, zijn moeilijker dan ooit tevoren en dus moet Shaun opnieuw zijn weg zien te vinden.

The Good Doctor is een medische dramaserie gebaseerd op de bekroonde gelijknamige Zuid-Koreaanse serie uit 2013. David Shore nam de productie van de serie voor zijn rekening. Eerder maakte hij al vele populaire series, waaronder House M.D. en Law and Order. Het eerste seizoen werd overwegend positief ontvangen en bleek een wereldwijd succes. Het resulteerde erin dat de serie ook in ons land te zien is, niet alleen op RTL4, maar ook via streamingdienst Videoland. De pers was vooral ook lovend over de sterke prestatie van Freddie Highmore. Hij speelt hier de autistische Dr. Shaun Murphy. Hij had hiervoor al een rol in Bates Motel en Close to the Enemy. Gezien het succes mocht een vervolg natuurlijk niet uitblijven.

Het tweede seizoen gaat eigenlijk verder waar het eerste seizoen ophield. Wat de serie zo interessant maakt, is het idee achter de serie. Zo is de hoofdpersoon niet alleen een jonge chirurg, maar ook iemand met autisme en het savant-syndroom. Sinds hij in het eerste seizoen zijn rustige plattelandsleven heeft verruilt voor de prestigieuze chirurgische eenheid van een ziekenhuis in San José, is er een wereld voor hem open gegaan. De kijker wordt daarmee lotgenoot van zijn situatie. Zo is hij onbekwaam om persoonlijk contact te maken met de mensen om hem heen. Terwijl hij zich een weg moet zien vinden tussen zijn nieuwe collega’s en vooral zijn omgeving, verdween de aanvankelijke scepsis onder zijn collega’s als sneeuw voor de zon.

Net als eerder bij het eerste seizoen kunnen we opnieuw de conclusie trekken dat feel good scoort. De serie maakt zeker wat ontwikkelingen door, maar uiteindelijk loopt iedereen weg met Shaun en komt alles weer op zijn pootjes terecht. Het is allemaal weinig verrassend. Toch wordt je als kijker weer op een handige manier meegenomen in het leven van Shaun, waarbij de makers een uitstekende balans weten te vinden qua medeleven met zowel de beperking van Shaun als het onbegrip in zijn omgeving. Dit seizoen is wat realistischer dan zijn voorganger, waar de introductie van een vriendin voor Shaun zeker voor een extra laag zorgt in zijn privé ontwikkelingen. Door een goede opbouw en goed getimede wendingen behoudt je zo keer op keer de behoefte om verder te kijken. Ook wordt de kijker meermaals gestimuleerd om mee te denken, wat het geheel natuurlijk zeer aantrekkelijk maakt.

Extra’s: Over de vijf discs tellende release zijn een aantal interessante extra’s te vinden. Helaas is de speelduur van deze features vrij kort.
· Gag Reel (03:48) De welbekende verzameling aan versprekingen en andere foutjes.
· Deleted and Extended Scenes (28:13) Een flinke lading aan verwijderde scènes en verlengde scènes, die soms een leuke uitdieping bieden, maar soms ook logisch genoeg gesneuveld zijn tijdens de montage.
· Bringing Shaun’s Visions to Life (02:15) Een feature over het verbeelden van Shaun’s wereldbeeld.
· Diagnosing Shaun’s Visions (02:48) Een feature die in het verlengde ligt van bovenstaande extra.
· Behind the Curtain of Key Scenes (04:06) Een blik achter de schermen bij de productie van enkele belangrijke scènes van dit seizoen.

The Good Doctor – seizoen 2 is een uitstekende voortzetting van deze feel good serie. Na het succes van het eerste seizoen kon een succes voor het tweede seizoen natuurlijk niet uitblijven. Wat de serie zo aantrekkelijk maakt is dat de serie als medische dramaserie wellicht weinig nieuws onder de zon biedt, maar door de invalshoek met een autistische hoofdpersoon zich weet te onderscheiden van zijn genregenoten. Het is iets wat ongetwijfeld ook iets dat een hele nieuwe doelgroep zal aanspreken. Daarnaast heeft de serie met Freddie Highmore een uitstekende hoofdrolspeler onder zich. Natuurlijk schreeuwt dit seizoen om een verder voortzetting, welke reeds is aangekondigd. Het is ongetwijfeld iets waar velen naar uit zullen kijken.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

12 augustus, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5d3af0015540c_selected-products" products="9200000109557460,9200000092582628,9200000099618597" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer