The Good Doctor – seizoen 3

Informatie

RegieMike Listo, Allison Liddi-Brown, Tara Nicole Weyr, Rebecca Moline, Steve Robin, Alrick Riley, X. Dean Lim, Marisol Adler, Gary Hawes, Nestor Carbonell, Steven DePaul, Barbara Brown, Freddie Highmoe, Lisa Demaine en David Shore
Jaartal2019-2020
Releasedatum12-08-2020
Speelduur826 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastFreddie Highmore, Nicholas Gonzalez, Antonia Thomas, Hill Harper, Richard Schiff, Christina Chang, Fiona Gubelmann, Will Yun Lee, Tamlyn Tomita, Jasika Nicole en Dylan Kingwell

Het is nooit rustig in het St. Bonaventure Hospital. Zo stellen Morgan en Park nierkanker vast bij een oudere patiënt, waarna ze strijd voeren over wie de ingrijpende operatie mag leiden. Melendez, Shaun en Claire behandelen op hun beurt een pasgetrouwde jonge vrouw met uitgezaaide kanker. Later wordt Claire zowel thuis als op het werk geconfronteerd met complicaties als ze zich voorbereidt op haar eerste operatie. En alsof het op de werkvloer nog niet druk genoeg is, worstelt Shaun met zijn eerste date met Carly. Hij is ervan overtuigd dat het een ramp was, omdat de onvoorspelbaarheid van de situatie hem overweldigde. Hij mijdt Carly hierop in eerste instantie, maar met behulp van zijn vrienden komt hij tot andere inzichten. Toch gaat het allemaal vooral weer om de medische raadsels waarmee hij te maken krijgt. Ze zijn moeilijker dan ooit tevoren en keer op keer moet Shaun een weg naar een goed resultaat zien te vinden.

The Good Doctor is een medische dramaserie gebaseerd op de bekroonde gelijknamige Zuid-Koreaanse serie uit 2013. David Shore nam de productie van de serie voor zijn rekening. Eerder maakte hij al vele populaire series, waaronder House M.D. en Law and Order. Het eerste seizoen werd overwegend positief ontvangen en bleek een wereldwijd succes. Het resulteerde erin dat de serie ook in ons land te zien is, niet alleen op RTL4, maar ook via streamingdienst Videoland. De pers was vooral ook lovend over de sterke prestatie van Freddie Highmore. Hij speelt hier de autistische Dr. Shaun Murphy. Hij had hiervoor al een rol in Bates Motel en Close to the Enemy. Gezien het succes mocht een vervolg natuurlijk niet uitblijven en ondertussen zijn we alweer aangekomen bij het derde seizoen.

Dit seizoen gaat eigenlijk verder waar het tweede seizoen ophield. Wat de serie zo interessant maakt, is het idee achter de serie. Zo is de hoofdpersoon niet alleen een jonge chirurg, maar ook iemand met autisme en het savant-syndroom. Sinds hij in het eerste seizoen zijn rustige plattelandsleven heeft verruilt voor de prestigieuze chirurgische eenheid van een ziekenhuis in San José, is er een wereld voor hem opengegaan. De kijker wordt daarmee lotgenoot van zijn situatie. Zo is hij redelijk onbekwaam om persoonlijk contact te maken met de mensen om hem heen. Dit was zeker het geval toen hij zich een weg moet zien vinden tussen zijn nieuwe collega’s en zijn nieuwe omgeving. Van de andere kant was er aanvankelijke vooral scepsis onder zijn collega’s, welke we al snel als sneeuw voor de zon zagen verdwijnen. Dit seizoen gaan de makers nog een stapje verder en gaat Shaun een heuse relatie aan. Dat dit niet bepaald zonder slag of stoot gaat zal niemand verbazen.

Door alle verwikkelingen kunnen we gelukkig weer concluderen dat feel good scoort. Wat dat betreft biedt deze serie weinig verrassends, want uiteindelijk loopt iedereen weg met Shaun en komt alles weer op zijn pootjes terecht. Het maakt dit tot een serie die zeker zijn publiek vindt, maar bij niemand als favoriete serie gezien zal worden. Toch wordt je als kijker weer op een handige manier meegenomen in het leven van Shaun, waarbij de makers een uitstekende balans weten te vinden qua medeleven met zowel de beperking van Shaun als het onbegrip in zijn omgeving. Dit seizoen zet de realistischere lijn van het vorige seizoen door, vooral gezien de focus op het liefdesleven en de bijkomende twijfels en dilemma’s van iemand in Shauns’ schoenen. Door een goede opbouw en goed getimede wendingen behoudt je zo keer op keer de behoefte om verder te kijken. Ook wordt de kijker meermaals gestimuleerd om mee te denken, wat het geheel natuurlijk zeer aantrekkelijk maakt.

Extra’s: Naast de 20 afleveringen van dit seizoen is ook weer wat bonusmateriaal aan de dvd release toegevoegd.
· Gag Reel (04:53) De welbekende bloopercompilatie. Het valt op dat het vooral Nicholas Gonzalez is die regelmatig de slappe lach krijgt.
· Deleted Scenes (22:03) Een aantal verwijderde scènes, waarbij de meeste ongetwijfeld zijn gesneuveld om de aflevering binnen een bepaalde speelduur te houden.

The Good Doctor – seizoen 3 is opnieuw een fijne uitbouw van deze feel good serie. Verwacht hierbij echter vooral geen grote verrassingen of schokkende wendingen. Wat de serie zo aantrekkelijk maakt is dat de serie als medische dramaserie wellicht weinig nieuws onder de zon biedt, maar door de invalshoek met een autistische hoofdpersoon zich weet te onderscheiden van zijn genregenoten. Het is iets wat ongetwijfeld ook iets dat een hele nieuwe doelgroep zal aanspreken. Dat komt dit keer vooral naar voren in Shauns’ relatie met collega Carly Lever. Daarnaast heeft de serie met Freddie Highmore een uitstekende hoofdrolspeler onder zich. Natuurlijk schreeuwt dit seizoen om een verdere voortzetting, waarbij de liefhebbers op hun wenken worden bediend. Nog voor dit seizoen volledig was afgerond werd door ABC al een vierde seizoen van de serie besteld. Het is ongetwijfeld iets waar velen naar uit zullen kijken.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

5 september, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer