The Great Wall
In het oude China zijn William en Tovar op zoek naar een geheimzinnig zwart poeder dat onvoorstelbaar krachtig zou zijn. Tijdens een moment van rust worden ze overvallen door een geheimzinnig monster die ze, wonder boven wonder, weten te doden. Kort hierop worden ze echter gevangengenomen door het Chinese Rijk en meegenomen naar het machtigste bouwwerk ter wereld: De Chinese Muur. Het imposante bouwwerk is gebouwd om een speciale reden; iedere zestig jaar wordt het land namelijk aangevallen door wezens die niet te stoppen lijken en alles op alles zetten om de hoofdstad te bereiken. Om weer heelhuids terug te kunnen keren naar Engeland, besluit William om mee te strijden en samen met het Chinese leger een einde te maken aan de bedreiging. Maar kan William de wezens, die steeds sterker en in grotere getallen om de Chinese Muur af komen, het hoofd bieden?
The Great Wall werd aangekondigd als de grootste productie uit China, maar kon op voorhand op weinig sympathie uit eigen land rekenen toen bleek dat Matt Damon de hoofdrol zou vertolken. Dit uiteraard niet zozeer omdat de acteerprestaties van de 46-jarige acteur in twijfel werden getrokken, maar meer omdat het opvallend was dat de hoofdrol niet ging naar iemand uit eigen land. Het is dan ook een opvallende keuze. Toch is deze keuze niet heel moeilijk voor te stellen, omdat hierdoor de film ook voor de rest van de wereld meteen een stuk interessanter zou worden. Toch is de film vooral een film uit China en dat viel te merken aan de internationale box-office. Zo deed de film het overal ter wereld vrij matig, maar wist deze uiteindelijk (vooral door het succes in China) nog een flinke score van ruim 300 miljoen dollar bij elkaar te harken.
Het probleem, waardoor de film overal zo matig scoorde, is echter niet zo zeer te wijten aan het feit dat de film echt een Chinese productie is, maar meer doordat de film gewoon te veel tekortkomingen kent. Het scenario is namelijk een rommeltje en lijkt aan vele verandering onderhevig te zijn geweest. Wellicht dat er maar moeilijk een compromis kon worden gevonden in een verhaal dat zowel de Chinese als de andere markten goed zou kunnen bedienen, want nu zwalkt de film alle kanten op zonder echt een kant te kiezen. Hierdoor vallen er flinke gaten in het verhaal die niet of nauwelijks worden gedicht. Het mag dan nog een geluk heten dat de film een speelduur heeft van nog geen twee uur, wat de vaart er goed inhoudt en het geheel nog enigszins kijkbaar maakt.
Waar de film wel pluspunten mee verdient is visuele uiterlijk, iets dat ook op Blu-ray geweldig tot zijn recht komt. Het heerlijk diverse Chinese kleurenspectrum spat van het scherm, wat afgemaakt wordt door fantastische acrobatische stunts die voor de nodige spectaculaire scenes zorgen. Wat dat betreft is het vooral in dit soort scènes te merken dat de Chinese regisseur Zhang Yimou, bekend van films als House of the Flying Daggers en Hero, aan het roer stond van deze gigantische Chinese productie. Het red de film van een totale ondergang, al blijft het spijtig dat het verhaal niet sterk genoeg is om al het spektakel op een bevredigende wijze te kunnen ondersteunen.
Extra’s: Zoals we van Universal Pictures gewend zijn is ook de Blu-ray release van The Great Wall aangevuld met een leuke verzameling aan extra’s om de uitgave compleet te maken.
• Verwijderde scenes (6:49) Een vijftal scènes die de uiteindelijke film niet hebben gehaald en daarnaast nog drie langere versies van scènes die ingekort in de film terug zijn te vinden.
• Matt Damon in China (2:45) Special over de taalbarrière waar acteur Matt Damon mee te maken kreeg.
• Working with Director Zhang Yimou (3:06) Hier zien we de grote Chinese regisseur Zhang Yimou aan het werk en vertelt hij over het maken van zijn eerste internationale film.
• The Great Wall Visual Effects (3:06) Een korte extra, waarin alle beelden die uit de computer zijn komen rollen uitgebreid worden besproken.
• Man vs. Monster (9:22) Drie grote gevechten uit de film worden verder uitgelicht.
• Weapons of War (3:17) De bijzondere wapens die in de film worden gebruikt komen aan bod.
• Designing a Spectacular World (3:34) Het oude China dat we in de film zien komt vrijwel volledig uit de computer rollen, deze special geeft een interessante blik op hoe dit tot stand is gekomen.
The Great Wall is visueel overdonderend, maar gaat kopje onder door een wankelend scenario dat vol zit met plotgaten. Het maakt de film soms wat moeilijk te volgen. Gelukkig maken de actiescènes dan weer een hoop goed, deze spatten door het uitgebreide kleurenspectrum namelijk echt van het scherm! Toch kan dit niet voorkomen dat The Great Wall vooral een poging lijkt te zijn geweest om de Oosterse en Westerse filmmarkten met elkaar te verenigen. Ondanks dat er zeker liefhebbers voor deze film te vinden zullen zijn blijft het helaas bij een weinig geslaagde poging, daar kan zelfs een groot budget en een hoofdrol voor Matt Damon niks aan veranderen.
Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.
Beoordeling
- Film
- Extra
- Eindcijfer
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.