The Grinch 4K

Informatie

RegieScott Mosier en Yarrow Cheney
Jaartal2018
Releasedatum03-04-2019
Speelduur82 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastBenedict Cumberbatch, Cameron Steely, Rashida Jones, Kenen Thompson, Angela Lansbury en Pharrell Williams | Carlo Boszhard, Ilse Warringa en Fedja van Huêt

In de vallei ligt de stad Whoville, waarin de inwoners, genaamd Who’s, vol opwinding uitkijken naar de viering van Kerstmis. De enige die deze opwinding niet deelt is de Grinch; een chagrijnig, groen schepsel met een hart dat twee maten kleiner is dan de gemiddelde Who. Hij woont in een grot op de top van Mount Crumpit, heeft een hond genaamd Max en ze komen eigenlijk alleen in Whoville als de Grinch voedsel nodig heeft of als hij zin heeft om slechte dingen te doen. Ondertussen ziet de 6-jarige Cindy Lou dat haar moeder overwerkt raakt, terwijl ze zorg draagt voor haar en haar tweelingbroertjes. Cindy Lou denkt dat de kerstman de enige is die haar kan helpen en ze bedenkt met haar vriendjes een plan om hem te betrappen als hij de cadeautjes bezorgd. Maar als de burgemeester van Whoville aankondigt dat Kerstmis dit jaar groter dan ooit gevierd zal worden, is dit voor de Grinch een reden om te besluiten om alle geschenken en alle kerstversieringen te stelen.

How the Grinch Stole Christmas! van de Amerikaanse kinderboekenschrijver Dr. Seuss is al meermaals vertaald naar film. In 1966 als televisiefilm met de legendarische Boris Karloff, in 2000 als live-action avontuur met Jim Carrey en afgelopen jaar met deze computeranimatie van animatiestudio Illumination. Ondanks dat zij qua kwaliteit van de animatie nergens zo vernieuwend zijn als concurrenten Disney en Pixar doen zij op financieel vlak goed mee. De titel is dit keer afgekort tot de naam van het groene schepsel met een hekel aan kerst, het is iets dat zeker goed uitkomt voor de home entertainment release. Wie koopt er tenslotte een kersttitel in april? Maar hoe de film ook verpakt is; The Grinch is zonder meer een kerstfilm.

Toch is het wel een film die voor de jongere doelgroep ook alle andere dagen van het jaar goed genietbaar is. Wat hierbij helpt is dat The Grinch al direct ook zijn goede kanten laat doorschemeren. Voor de volwassenen zal deze film snel te voorspelbaar, flauw en wellicht zelfs ongeloofwaardig zijn. Waar de film uit 2000 kon rekenen op de diensten van Jim Carrey, iemand die bekend staat op zijn mimiek, komt alles visueel gezien dit keer uit de computer rollen. Het levert een herkenbare animatie op voor mensen die bekend zijn met de films van Illumination. Net als hun eerdere films is het allemaal weinig vernieuwend, maar wel zeer onderhoudend. He zijn stuk voor stuk films die een ouder niet snel alleen zal gaan kijken, maar waarbij het absoluut niet erg is om mee te kijken.

Als we een blik werpen op de stemmencast zien we dat er zowel bij de originele versie als bij de Nederlandse is gekozen voor een grote naam, die tevens ervaring heeft met nasynchronisatie. Zo horen we in de originele versie Benedict Cumberbatch, eerder te horen als Smaug in The Hobbitt, en in de Nederlandse versie Carlo Boszhard, eerder te horen als Olaf in Frozen. Dat zij hun Grinch niet laten klinken als een nieuw avontuur van Smaug of Olaf zegt natuurlijk al genoeg over hun vakkundigheid. En dan is er natuurlijk nog de boodschap van de film. Als we het hart van de Grinch hebben zien groeien zal het niemand nog verbazen dat het allemaal goed komt. Zeker als hij vervolgens ook nog wordt uitgenodigd voor het kerstdiner bij Cindy Lou. Het ligt er allemaal heel dik bovenop, maar goed, daar is de doelgroep ook naar.

Extra’s: Mede door de toevoeging van de Blu-ray uitgave aan deze release is er het nodige aan bonusmateriaal op de 4K release te vinden.
· From Green to Screen (06:19) Het opbouwen van de film aan de hand van het bronmateriaal van Dr. Seuss. Aan de hand van interviews met cast en crew worden ook het verhaal, de achtergrond en het casten van de stemmen besproken.
· Illuminating The Grinch (04:55) De uitdaging die kwamen kijken bij het digitaliseren van de Grinch, zonder de originele visuele kenmerken uit het oog te verliezen.
· Who’s Who in Who-Ville: Een interactief element, waarin je de kans hebt om van diverse personages een volledige achtergrond te bekijken. Dit gaat van animatietests tot een fotogallerij.
· My Earliest Grinch Memories (03:10) De cast en crew bespreken de invloed van de Grinch en het originele verhaal op hun leven.
· Grinchy Gadgets (03:21) Een korte blik op alle gadgets van de Grinch.
· Lyric Video (01:55) Een muziekvideo met de tekst van “You’re a Mean One, Mr. Grinch.”
· Lyric Video (02:48) Een muziekvideo met de tekst van “I Am the Grinch.”
· Songs from His Little Heart (03:25) Een blik op het muzikale landschap van de film en hoe de liedjes en stemmen de film maken. Ook wordt de toegevoegde waarde van componist Danny Elfman besproken.
· Any Who Can Draw: Leer, aan de hand van Mark O’Hare om zelf de Grinch (03:05), Max (02:04) en Fred (02:11) te tekenen.
· Christmas Around the World (02:20) Een korte op de meer ongewone tradities tijdens Kerst wereldwijd.
· Cindy-Lou’s Yule Log (08:02) Een haardscène geïnspireerd op hoe de Grinch in de film alle decoratie weghaalt.
· Production Babies (01:16) Een lijst van de baby’s die onder de crew zijn geboren tijdens de productie van de film.
· Mini-Movie Yellow Is the New Black (04:17) De Minions ontsnappen, met wat hulp, uit de gevangenis.
· Mini-Movie The Dog Days of Winter (04:04) Als de Grinch ziek is, gaat Max de kou in om een warm kop thee voor hem te regelen.
· Mini-Movie Santa’s Little Helpers (03:52) De Minions gaan op weg naar Miami, maar belanden in ijskoude omstandigheden en worden getraind als elven van de Kerstman.
· The Making of the Mini-Movies (05:53) De cast en crew bespreken het productieproces van de drie korte films.

The Grinch 4K is een meer kindvriendelijke versie van het verhaal, die het uitstekend zal doen bij de jongere kijkers. Wie deze versie bekijkt zal het dan ook niet verbazen dat de studio van de Minions achter deze nieuwe verfilming zit. De Grinch is dan misschien een chagrijn, maar nergens wordt het zo erg als in de filmversie met Jim Carrey. De doelgroep is duidelijk en dat uit zich ook in de boodschap die er lekker dik bovenop ligt. Als het glazuur nog niet van je tanden af is gesprongen als volwassene, blijft er toch ook nog wel het een en ander over om van te genieten en dan bedoelen we niet alleen de kids die zich goed zullen vermaken. Zo is het allemaal erg kleurrijk en is naast het verhaal van de Grinch ook het verhaal rond Cindy Lou en haar vrienden erg vermakelijk. De 4K combo in de schappen zit boordevol met bonusmateriaal, waaronder een drietal korte filmpjes waarin we ook de geliefde Minions nog even zien. Wellicht is het makkelijk scoren, maar het scoort wel!

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

7 april, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c9c779115369_selected-products" products="9200000103619898,9200000101554630,9200000101554628,9200000103619864,9200000100584866" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer