The Hate U Give

Informatie

RegieGeorge Tillman jr.
Jaartal2018
Releasedatum22-05-2019
Speelduur133 minuten
Distributeur20th Century Fox Home Entertainment
CastAmandla Stenberg, K.J. Apa, Russel Hornsby, Lamar Johnson, Issa Rae, Sabrina Carpenter, Regina Hall, Algee Smith, Common en Anthony Mackie

De 16-jarige Starr Carter woont in Garden Heights, een van vele zwarte wijken die Amerika rijk is. Omdat de scholen in de directe omgeving niet altijd even veilig zijn hebben haar ouders besloten om haar naar Williamson Prep te sturen, een privéschool. Als er een schietpartij plaats vindt op een feestje in haar eigen buurt, biedt haar jeugdliefde Khalil Starr aan om haar naar huis te brengen. Onderweg naar huis worden ze aangehouden door een blanke politieagent. Als Khalil vraagt waarom hij is aangehouden en wat uit de auto pakt, neemt de agent aan dat hij een wapen wil pakken en schiet hem ter plekke neer. Terwijl Starr zich in tranen stort op Khalil blijkt dat hij een haarborstel wilde pakken. Het is een ingrijpend incident dat Starr’s leven op zijn kop zet, maar ze is vastbesloten om er alles aan te doen om het echte verhaal naar buiten te brengen.

Regisseur George Tillman Jr. staat erom bekend dat hij films maakt die behoorlijk gelaagd zijn met rassenhaat in de Verenigde Staten. Het is een onderwerp wat helaas nog steeds erg actueel is. Zo verschijnen er nog steeds regelmatig berichten in het nieuws dat er onschuldige Afro-Amerikaanse jongeren ten onrechte zijn neergeschoten en dat veel politieagenten hierbij een racistisch motief hebben. Een film met een dergelijk onderwerp is natuurlijk altijd interessant. Maar hoewel de boodschap duidelijk en sterk is, schort het hier soms wel wat aan de uitwerking.  Aan de hand van een fictief verhaal van een gelukkig schoolmeisje, en dochter van een ex-bendelid die zijn leven heeft gebeterd, speelt ook The Hate U Give met dit onderwerp. De rol van Starr wordt hierbij gespeeld door Amandla Stenberg, een 20-jarige actrice die bekend is van rollen in films als Everything, Everything, The Hunger Games en The Darkest Minds.

Natuurlijk wordt de film vanuit een bepaald perspectief gemaakt, maar hoe de zaken worden geschetst lijkt soms wel een soort opgekropte frustratie van de regisseur. Zo worden de blanke meisjes op de school van Starr als dom afgeschilderd, wil haar blanke vriendje heel graag bij de Afro-Amerikaanse gemeenschap horen en maakt elke  (wederom blanke) politieagent door raciale voorkeur ingegeven beslissingen. Het wordt al snel duidelijk dat de film erg kort door de bocht wil om een punt te maken. Toch gaat de film vrij sterk van start en is de opbouw zeer sterk. De film komt dan ook tot een eigenlijk veel te vroeg hoogtepunt als Khalil ten onterecht wordt neergeschoten. Ondanks dat velen het moment zullen herkennen uit de trailer komt het toch behoorlijk binnen. Vanaf dat punt zijn we er getuige van hoe de gehele Afro-Amerikaanse gemeenschap zich op de zaak stort. Toch stoort het hierbij dat alles eenzijdig belicht wordt.

Zo valt er best iets te zeggen voor het handelen van de agent. Want waarom zou je grijpen naar een haarborstel op een dergelijke wijze op een dergelijk moment? En zo zien we meer zaken waarbij het gewoonweg heel anders was gelopen als mensen eens respect zouden tonen voor de autoriteiten. Toch kiezen de makers er hier voor om alles nog wat verder hetzelfde hoekje in te stoppen door te schetsen dat de agent in kwestie er met een lichte straf vanaf dreigt te komen. Het is uiteraard olie op het vuur gooien. Wat daarop volgt is hoe Starr strijdt voor gerechtigheid en uiteindelijk, tijdens de climax van de film, belandt in een groots opgezette, maar chaotisch verlopen demonstratie. De film vliegt hierbij toch wat uit de bocht en had er misschien beter aan gedaan om alles wat kleiner aan te pakken. Om te beginnen had alles van twee kanten belicht kunnen worden, waardoor het racistisch motief van alles ook beter tot zijn recht had gekomen.

Extra’s: De film krijgt een goed verzorgde Blu-ray release met het nodige bonusmateriaal, al is het weinig meer dan je mag verwachten anno 2019.
· Verlengde scènes (15:21) Diverse scènes die op de montagetafel om verschillende redenen werden ingekort.
· Starting a Conversation (10:07) Cast en crew bespreken de intenties van de film.
· The Talk (08:25) Verslaat een treurig deel in het leven van veel donkere families.
· Code Switching (09:20) Een interessant interview met Angie Thomas, de auteur van het bronmateriaal, die ingaat op de verschillen tussen culturen en dialecten.
· Starr: Shine Your Light (13:42) George Tillman Jr. en anderen bespreken de auteur en haar impact met de roman.
· Audiocommentaar: Een informatieve commentaartrack verzorgd door George Tillman Jr., Amandla Stenberg, Russel Hornsby, Angie Thomas en Craig Hayes
· Galerij (03:05) Een fotogallerij, die zowel handmatig als automatisch af te spelen is.
· Bioscooptrailer (02:26) De promotionele trailer van de film.

The Hate U Give begint sterk, maar blijkt vooral een op sensatie beluste weergave door maar een kant van het verhaal te belichten. Natuurlijk zijn er in de praktijk tal van schrijnende zaken waarin een soortgelijke situatie zich afspeelt, maar de makers maken de fout om enige nuance achterwege te laten. Zo valt er voor de reactie van de agent, die direct zijn wapen afvuurt als Khalil een voor hem onbekend voorwerp pakt, zeker wat te zeggen. Hier wordt echter met een boog omheen gelopen en, sterker nog, dit wordt nog even flink aangedikt. Het zorgt ervoor dat The Hate U Give probeert om op een verkeerde manier te forceren dat de ogen bij de kijker worden geopend. Dit werkt op den duur dan ook vooral tegen de film. Toch is het zeker geen slechte film. Wel een gemiste kans, want juist door beide kanten te belichten had Tillman Jr. een brug kunnen slaan.

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

27 mei, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5ce6643b41c09_selected-products" products="9200000105170847,9200000105169233,9200000101107291,9200000076246446,9200000076266492,9200000102208507" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer