The Heavy Water War

Informatie

RegiePer-Olav Sørensen
Jaartal2015
Releasedatum26-05-2015
Speelduur270 minuten
DistributeurLumière
CastAndreas Döhler, Robert Hunger-Bühler, Christoph Bach, Dennis Storhøi, Maibritt Serens, Espen Klouman Høiner en Marc Benjamin Puch

Berlijn, 1938. Hitler is al vier jaar aan de macht in Duitsland en de mensen zijn nog in de waan dat wat er met het land gebeurt zo slecht nog niet is. In de zoektocht een nieuwe stap te zetten in de wetenschap, wordt natuurkundige Werner Heisenberg door de SS voor het blok gezet en gedwongen om mee te werken aan het Duitse kernwapenprogramma. Het voornaamste doel is de productie van een atoombom, waar het in Noorwegen geproduceerde zwaar water voor nodig is. Het Noorse verzet beraamd samen met de Engelsen plannen tot sabotage en zelfs vernietiging van de fabriek. Dit alles ter voorkoming dat het zwaar water in Duitse handen belandt. Wat volgt is een verbeten gevecht tussen de nazi’s en de geallieerden.

The Heavy Water War is een Noorse serie, met als originele titel Kampen om Tungtvannet. De serie laat ons een vergeten strijd uit de Tweede Wereldoorlog zien en werd nog voor de uitzending in het thuisland verkocht aan meerdere buitenlandse tv-zenders en bleek een heus kijkcijferkanon waarbij kijkcijfers werden behaald die gelijk staan aan die van hitseries als Borgen, The Killing en The Bridge. Wat opvalt aan de serie is dat men in de serie de originele taal spreekt, voor zowel de Noorse, Deense, Duitse en Engelse personages zijn acteurs uit het betreffende land gebruikt. Wat dat betreft kan Hollywood hier nog wat van leren. De serie is opgedeeld in zes afleveringen van ieder drie kwartier, waarin men zich bedient van een chronologische weergave van de feiten. In de eerste aflevering concentreert de serie zich vooral op Heisenberg, een bekende naam voor de kijkers van Breaking Bad. Het is namelijk het alias dat het personage van scheikundeleraar Walter White gebruikt in de serie.

De serie opent met een korte scène die zich afspeelt in 1932. We zien dat Heisenberg zijn Nobelprijs ontvangt, waarna we snel doorschakelen naar 1938. Heisenbergs veelbelovende en vooruitstrevende gedachten over de wetenschap heeft de aandacht van Himmler getrokken, maar Heisenberg houdt zich lange tijd afzijdig van nazi-Duitsland. Tot het moment dat hij, onder druk van de SS, toch schikt naar hun wensen. Hij voegt zich bij het atoomprogramma en erkent de mogelijkheden en vernietigende kracht op dit gebied. Heisenberg wordt gespeeld door acteur Christoph Bach, die hem op een sterke manier neerzet als de soms wat naïef overkomende natuurkundige. Hij werkt namelijk volgens het motto dat zolang de oorlog de wetenschap dient en dat niet andersom is er veel is geoorloofd. De leider van het atoomprogramma is Kurt Dieber, die gestalte wordt gegeven door Andreas Döhler. Hij is, net als Bach overigens, een in ons land onbekende Duitse acteur, maar de heren geven elkaar goed tegenspel in hun onenigheden.

Vanaf de tweede aflevering volgen we ook Leif Tronstad, gespeeld door de Noorse acteur Espen Klouman Høiner. Hij is onderdeel van het spionagenetwerk in Noorwegen en heeft daarnaast ook kennis van zwaar water. Met behulp van de Engelsen stelt hij een team samen om te voorkomen dat zwaar water in Duitse handen valt. Als bombardementen niet werken, gaat men over tot grondacties met commando’s om explosieven te plaatsen. Alle acties worden verspreid over de aflevering gepresenteerd en het levert spannende en daarnaast ook nog visueel spectaculaire scènes op die spelen in het Noorse Rjukan, waar de fabriek voor zwaar water staat. De baas van de fabriek is Bjørn Henriksen, gespeeld door Dennis Storhøi, die naast de strijd op zijn werk ook het nodige te stellen heeft met zijn vrouw Ellen, gespeeld door Maibritt Serens. Wat opvalt is het sterke acteerwerk door de gehele cast en ook het sterke beeld en geluid op de Blu-ray. Deze zorgt bijvoorbeeld voor een prachtige weergave van de achtervolgingen per ski, die doet denken aan (maar zich ook kan meten met) de skiscènes uit James Bond films als On Her Majesty’s Secret Service.

Extra’s: Afgezien van een drietal trailers van andere Scandinavische series zijn er geen extra’s op de twee Blu-ray discs tellende serie aanwezig en valt er dus niks te beoordelen. Enerzijds niet nodig, want de serie vertelt een mooi en compleet verhaal. Anderzijds was het wellicht interessant geweest om een documentaire toe te voegen van de echte strijd om het zwaar water.

The Heavy Water War is een ijzersterke serie over een vergeten strijd uit de Tweede Wereldoorlog. Verdeeld over zes aflevering krijgen we een boeiend inzicht in deze strijd, waarbij duidelijk is dat de serie authenticiteit erg hoog in het vaandel staat. De bijna negen miljoen euro aan budget is dan ook goed besteed en het spreken in de originele taal is een groot pluspunt. Daarnaast is het acteerwerk over de gehele linie erg sterk en de actie is fraai in beeld gebracht. The Heavy Water War is een serie die gerust uit de schaduw van series als Band of Brothers en The Pacific mag stappen en gezien mag worden door een breed publiek.

Met dank aan Lumière voor het recensie-exemplaar.

26 mei, 2015

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer