The Honourable Woman

Informatie

RegieHugo Blick
Jaartal2014
Releasedatum21-07-2015
Speelduur9 x 50 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastMaggie Gyllenhaal, Stephen Rea, Lubna Azabal, Andrew Buchan & Igal Naor

De Joodse Nessa Stein staat aan het hoofd van de Stein Group en zet zich al jaren in voor een verzoening tussen Israëli’s en Palestijnen. Haar grote bijdrage aan het vredesproces heeft er zelfs voor gezorgd dat ze in de adelstand is verheven. Maar als ze op het punt staat om lucratief contract af te sluiten met een Palestijnse zakenman lijkt alles mis te gaan. De zakenman in kwestie pleegt op dubieuze wijze zelfmoord en tot overmaat van ramp wordt de zoon van haar goede vriendin, de uit Gaza afkomstige Atika, ontvoerd. Nessa moet er alles aan doen om het hoofd boven water te houden, maar al snel blijken haar geheimen uit het verleden niet meer veilig en tonen verschillende geheime diensten zeer veel interesse in haar geheimzinnige leven en dat van haar dierbaren.

Zodra een serie uit de stal van de Britse zender BBC komt, dan is op voorhand eigenlijk al te voorspellen dat deze van hoogstaande kwaliteit zal zijn. The Honourable Woman, die op maandagavond te zien is geweest op NPO 2, is daar op geen uitzondering. Dit resulteerde in de vele nominaties en prijzen die de serie inmiddels in ontvangst heeft mogen nemen. Hoogtepunt in deze prijzenregen is de Golden Globe die actrice Maggie Gyllenhaal (The Dark Knight, Donnie Darko) mee naar huis mocht nemen voor haar vertolking van de getroebleerde Nessa Stein. Na het zien van negen afleveringen tellende miniserie begrijp je meteen waarom.

Maggie Gyllenhaal overtuigt gelijk vanaf de eerste minuut als de zakenvrouw die vecht voor een betere wereld maar zichtbaar in het verleden heeft kennis gemaakt met de schaduwzijde daarvan. Haar ietwat dromerige manieren van acteren draagt bij aan het karakter van een vrouw die gelooft in haar idealen en in het goede van mensen. Ook al wordt haar vertrouwen meerdere malen geschaad. Zelfs door de mensen die zeer dicht bij haar staan. Gelukkig staat de 37-jarige actrice er niet alleen voor en kan ze rekenen op een sterk arsenaal aan collega’s naast haar. Zo zijn er ook rollen weggelegd voor Stephen Rea (The Crying Game), Lubna Azabal (Body of Lies), Andrew Buchan (Broadchurch) en Igal Naor (Munich). Niet de minste namen om het scherm mee te kunnen delen.

Schrijver, producent en regisseur van dienst is de Brit Hugo Blick die in 2011 meerdere prijzen in ontvangst mocht nemen voor de serie The Shadow Line. Net als in die serie verweeft Blick diverse levens met elkaar, maar in het geval van The Honourable Woman staan deze dichter bij elkaar. Voorop staat de relatie die Nessa heeft met haar broer Ephra die eveneens werkzaam is in het familiebedrijf. Blick neemt de tijd om de karakters en hun onderlinge relaties goed neer te zetten, waardoor het voor de kijker als een mokerslag aan komt als één van hen de grens overschrijdt van vertrouwen. Hierdoor ontstaat er een constante twijfel bij de kijker over de, al dan niet, goede bedoelingen die de mensen lijken te tonen terwijl het zichtbaar duidelijk is dat ze allemaal met een dubbele agenda leven. Deze twijfel zorgt er voor dat de aandacht nergens verslapt en je als kijker de hele serie geboeid naar het scherm zult kijken omdat je nooit zeker weet wie er precies te vertrouwen is.

De serie bestaat uit slechts negen afleveringen van ieder vijftig minuten waardoor er gelukkig weinig ruimte over is voor zaken die voor de voortgang van het verhaal er niet echt toedoen. De serie kent dus zeer weinig subplotjes die af zouden kunnen leiden van het hoofdverhaal en dat is een zeer aangename zaak. Daardoor blijft het overzicht voor de kijker behouden en roepen bepaalde scènes maar weinig vraagtekens op. Het wisselen tussen heden en verleden, er zitten nogal wat flashbacks in de serie, is in het begin even wennen, maar echt storend is dat gelukkig niet. Wat dat betreft is het overduidelijk dat regisseur Hugo Blick de touwtjes goed in handen heeft en met zijn gestructureerde en rustige manier van vertellen de aandacht van de kijker moeiteloos weet vast te houden.

Extra’s: Ondanks dat de serie in een mooi vormgegeven cover in de schappen ligt, ontbreekt het de schijven helaas aan extra’s. En blik achter de schermen om over de schouder mee te kunnen kijken met bedenken Hugo Blick was voor liefhebbers zeker van toegevoegde waarde geweest.

The Honourable Woman is een geweldige serie zoals we dat van de BBC gewend zijn en boeit zijn volledige speelduur. Hugo Blick neemt de kijker mee op een fascinerende reis in het heden en verleden van Nessa Stein die op weergaloze wijze wordt neergezet door actrice Maggie Gyllenhaal. Maar ook de rest van de volledige cast, hoe klein hun rol ook is, weet te overtuigen waardoor de serie een constante en hoge mate van kwaliteit weet vast te houden. Tel daarbij op dat ook de prachtig geschoten beelden door een ringetje zijn te halen en je niet anders kan concluderen dan dat de serie zelf met de volledige vijf sterren beloond moet worden. Het is dan ook jammer dat er geen verdere toevoegingen zijn op de schijf, waardoor de totaalscore net iets lager uitpakt.

Met dank aan Triple P Entertainment voor het recensie-exemplaar.

20 juli, 2015

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer