The Hunt

Informatie

RegieDamien Boisseau
Jaartal2015
Releasedatum11-12-2015
Speelduur400 minuten
DistributeurDutch Filmworks
CastDavid Attenborough

Het is al een eeuwenlange strijd in de natuur tussen roofdier en prooi. Toch is de uitkomst nooit op voorhand beslist en is het voor beiden een kwestie van leven en dood. Hierbij helpen de elementen van de natuur voor beiden in het voordeel en nadeel. In deze unieke documentaire van BBC Earth worden de strategieën van beiden kampen op unieke wijze vastgelegd en krijgt de kijker een bijzondere blik op een wereld drie draait om jagen of opgejaagd worden…

Na wereldberoemde documentaires als Planet Earth en Frozen Planet die miljoenen kijkers aan zich wisten te binden is het Britse BBC Earth terug met een nieuwe documentaire die geheel gericht is op de jacht tussen jagers en hen prooi die, zoals we dat inmiddels gewend zijn, weet op weergaloze wijze in beeld wordt gebracht. De serie werd eind vorig jaar op NPO 1 door de EO uitgezonden, maar voor wie de serie toen heeft gemist is er gelukkig nu de goedgevulde uitgave op dvd.

Met goedgevuld bedoelen we een flink dikke dvd-hoes die gevuld is met maar liefst drie dvd’s waarover de 400 minuten durende documentaire is verdeeld. Iedere dvd bevat een twee- of drietal afleveringen die ieder een klein uur per stuk in beslag nemen. Daarop zoomt iedere aflevering in op een bepaald habitat zoals de savanne, de jungle of de oceaan en laat het de jacht zien van de meest gevreesde jagers die moeder natuur rijk is en de vele pogingen die ze vaak moeten doen om succesvol hun prooi te kunnen pakken. Zoals eerder gezegd zijn ook bij deze documentaire de beelden door een ringetje te halen en dragen de vele slomo’s die de documentaire rijk is bij aan het overdonderde schouwspel. Uiteraard helpt ook het fantastische stemgeluid van David Attenborough enorm bij aan de sfeer van de documentaire als verteller die aan de kijker minutieus uitlegt wat er precies gebeurd en de jager en prooi wellicht nog staat te wachten.

Hoe simpel de opnamen wellicht ook lijken, toch is de crew maar liefst drie jaar bezig geweest om de jacht op de gevoelige plaat vast te leggen. De natuur laat zich uiteraard niet regisseren en dus was het voor de makers wachten op unieke momenten die zich voor zouden doen. Uiteraard is hier bij gebruik gemaakt van de modernste technieken, maar ondanks de technische hulp raakte de crew met grote regelmaat de dieren kwijt die ze op dat moment aan het volgen waren. Zo is de jacht van de walvis de grootste uitdaging geweest aangezien er op voorhand niet te voorspellen was waar het gigantische beest in de nog veel grotere oceaan zou opduiken.

Extra’s: Wellicht net zo interessant als documentaire zelf is de, bijna zestig minuten durende, making of die ons een kijkje achter de scherm geeft van de gigantische productie die is opgezet om de natuur op unieke wijze in beeld te brengen. Hierbij zien we niet alleen de triomfen van het team als een bepaalde opname weer is gelukt, maar ook de frustratie bij opnamen waarbij de dieren precies het tegenovergestelde doen waarop de crew had geanticipeerd. En zoals het een goede documentaire betaamt van de BBC is ook zelfs de making of voorzien van het stemgeluid van David Attenborough.

The Hunt is de zoveelste adembenemende documentaire uit de koker van BBC Earth die op unieke wijze moeder natuur in beeld brengt. Ditmaal ligt de nadruk op de jacht tussen jager en prooi en de bijzondere tactieken die hier bij komen kijken. Het laat maar weer eens zien hoe bijzonder de natuur eigenlijk is en dat BBC Earth heer en meester is als het aankomt op het perfect in beeld brengen van deze bijzondere wereld. Voor wie dus geen genoeg kan krijgen van de Britse documentaires is The Hunt een absolute aanrader. Maar eigenlijk geldt die laatste tip voor iedereen.

Met dank aan Dutch Filmworks voor het recensie-exemplaar.

4 april, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer