The Hurricane Heist

Informatie

RegieRob Cohen
Jaartal2017
Releasedatum24-08-2018
Speelduur103 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastToby Kebbell, Maggie Grace, Ryan Kwanten, Melissa Bolona & Ralph Ineson

In 1992 komt de vader van Will en Toby om het leven bij de zwaarste orkaanstorm ooit. Ruim 26 jaar later is Will een meteoroloog geworden om zodoende meer kennis te vergaren met de hoop om ooit het natuurfenomeen te kunnen doorgronden en zo mensenlevens te kunnen redden. Die kans krijgt hij, maar niet op de manier waarop hij het zelf bedoelde. Een groep criminelen is namelijk van plan om 600 miljoen dollar te stelen als er wederom een allesvernietigende orkaan over het land raast. Will blijft als één van de weinige over om dit plan te kunnen verijdelen en samen met bewaakster Casey en zijn broer Toby moet hij er alles aan doen om niet alleen de dieven te stoppen, maar ook zien te overleven in de grootste orkaanstorm ooit.

Het recept voor een film in de B-categorie is heel erg simpel. We nemen een held tegen wil en dank die een aardig potje kan vechten, een mooie dame om hem daarin bij te staan, een paar dik aangezette getatoeëerde schurken die zelfs door een blinde als crimineel bestempeld zullen worden en een paar fijne one-liners om het geheel mooi af te ronden. Oh, en laten we vooral niet vergeten dat het verhaal niet al te veel om het lijf hoeft te hebben, maar vooral als kapstok hoeft te dienen om een paar actiescènes aan elkaar te kunnen plakken. Het is een recept waarmee ook The Hurricane Heist in elkaar is geknutseld door meesterkok Rob Cohen, een regisseur die in het verleden wel vaker hetzelfde recept tot een matige actieprent wist te kneden. Dat terwijl de bovenstaande formule echt niet meteen hoeft in te houden dat de film niet vermakelijk zou kunnen zijn. Helaas is daar bij The Hurricane Heist weinig sprake.

Met grote letters prijkt op de hoes van de Blu-ray dat de film is geregisseerd door de man achter The Fast and the Furious. Dit was zeker geen onaardige actieflick voor zijn tijd, alweer zeventien jaar geleden, maar duidelijk geen garantie voor succes. Logisch ook als we kijken naar de titels die daarna volgde in het oeuvre van Rob Cohen en het feit dat de Fast & Furious-serie eigenlijk pas echt naar een hoger plan werd getild vanaf het vijfde deel. Het zijn deze films waar Cohen allang geen deel meer van uitmaakte, maar waar de marketing-afdeling van The Hurrican Heist stiekem wel van probeert te profiteren. Want domme actie die zo spectaculair mogelijk in beeld wordt gebracht, daar zit het publiek toch op te wachten? Dat zal ongetwijfeld voor sommigen onder ons gelden, maar ook zij hebben wel degelijk recht op een actieprent die wat stabieler in elkaar is geknutseld dan The Hurricane Heist.

De film heeft zeker zijn momenten, maar helaas zijn er genoeg randvoorwaarden die de lol van zo’n moment al sneller onderuit halen. De ene keer is het de matige CGI die roet in het eten goed en de andere keer zit een veel te voor de hand liggend cliché in de weg. Om daarbij nog maar te zwijgen van het overkoepelende verhaal dat kant noch wal raakt. Want waarom zou je jouw leven riskeren voor veel geld dat toch niet van jou is? Het is een vraag die de hoofdpersonages van de film zich met regelmaat afvragen in de film, maar waar vervolgens totaal niet naar gehandeld wordt. En zo zijn er meer domme keuzes in het handelen van de ‘helden’, waarbij de wijze keuze vaak duidelijk wordt benoemd, maar deze vervolgens doodleuk wordt genegeerd. En dat is een groot struikelblok wat de film zijn, gelukkig, korte speelduur van 103 minuten met grote regelmaat in de weg blijkt te zitten.

Extra’s: Aan extra’s geen gebrek op de Blu-ray release van The Hurricane Heist, hiervoor hulde aan Dutch FilmWorks. Toch is het wel wat onhandig dat deze, op zichzelf korte extra’s, allemaal los geselecteerd moeten worden.
• Calm Before the Storm (02:33) Rob Cohen praat over de gedachte achter de film.
• Sweeping Across the Atlantic (02:10) Special over het bouwen van de set.
• The Dominator – A Hero’s Journey (02:59) Alles over de speciale auto van Will.
• Eye of the Storm (01:35) Waarom de makers het bewustzijn van het klimaatprobleem duidelijk willen maken.
• Evacuation (02:03) Kijkje achter de schermen bij de vloed scène.
• Fighting the Storm (02:36) Special over de actiescènes tijdens de storm.
• Tough Work (02:07) Het stuntwerk in de film staat centraal.
• The Motivation (03:58) Over de motivatie waarom hoofdpersonages bepaalde keuzes maken.
• The Aftermath (03:29) De eindstrijd met de criminelen en de storm staat centraal.
• Visual Effects (03:49) Verschillende CGI scenes worden uit de doeken gedaan. Interessante special ontdekt de dubieuze kwaliteit van de special effects.

The Hurricane Heist is een typische b-film, maar helaas niet van het vermakelijke soort. De film heeft te kampen met veel onlogische wendingen en dialogen die de film danig in de weg zitten. Daarnaast is daar nog een overvloed aan matige CGI, die de groteske actiescènes er meerdere malen niet bepaald beter op maakt. De makers lijken geforceerd hun best te willen doen om de clichés te vermijden die bij dit soort actiefilms horen, maar vullen die gaten op met nog veel meer storende factoren. Het maakt The Hurrican Heist tot een warrige, onsamenhangende en minimaal genietbare actiefilm die zelfs voor een b-film bijzonder matig uit de verf weet te komen.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

28 augustus, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5b7cfd29c5299_selected-products" products="9200000086596381,9200000086596395" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer