The Invisible Man

Informatie

RegieLeigh Whannell
Jaartal2020
Releasedatum20-03-2020
Speelduur124 minuten
DistributeurPathé Thuis
CastElisabeth Moss, Oliver Jackson-Cohen, Aldis Hodge, Storm Reid, Harriet Dyer en Michael Dorman

Cecilia Kass zit gevangen in een gewelddadige relatie met de rijke wetenschapper Adrian Griffin, die haar beheerst met zijn dwangmatige controlegedrag. Ze plant zorgvuldig een avond waarin ze hem weet te verzwakken met een flinke dosis kalmerend middel, waarop ze hun huis ontvlucht naar het nabijgelegen bos. Daar wacht haar zus Emily haar op, die haar een veilig thuis biedt. Nog steeds doodsbang en lijdend onder de heftige gevolgen van haar relatie probeert Cecilia de controle over haar eigen leven weer terug te krijgen. Dat lijkt een extra positieve wending te krijgen als ze te horen krijgt dat Adrian zelfmoord heeft gepleegd. Als blijkt dat hij haar een groot deel van zijn vermogen heeft nagelaten, vermoedt zij al snel dat hij zijn dood in scène heeft gezet. Na enkele bizarre toevalligheden, draait Cecilia steeds verder door en beseft ze dat de levens van haar vrienden en familie in gevaar zijn.

In 2017 onthulde Universal Pictures van een nieuw gepland filmuniversem; Dark Universe, gebaseerd op de klassieke Universal Monsters reeks. Dracula Untold uit 2014 zou het officieuze begin van het universum volgen, al flopt die film en dus zou The Mummy met Tom Cruise officieel een nieuwe frisse aftrap gaan vormen. Films als Bride of Frankenstein en The Invisible Man werden groots aangekondigd, met acteurs als Johnny Depp en Javier Bardem in de hoofdrollen en alles ondersteund met een flink budget. Het liep allemaal anders, want ook The Mummy flopte en de toekomst van de franchise bleef lang ongewis. Men besloot het roer om te gooien en de focus te gaan leggen op de individuele verhalen en daarmee het concept van een gedeeld universum los te laten. The Invisible Man is de eerste film die zo een nieuwe kans kreeg, al werd het budget flink naar beneden geschroefd. Wie echter vreesde om een veredelde B-film voorgeschoteld te krijgen werd blij verrast.

De koerswijziging had ook flinke invloed op de casting. Zo werd Johnny Depp aan de kant geschoven als onzichtbare man en kwam de focus volledig te liggen op het slachtoffer, gespeeld door Elisabeth Moss. Moss kwam via bijrollen in televisieseries als The West Wing en Mad Man terecht bij The Handmaid’s Tale, wat haar grote doorbraak betekende. Het leverde haar ook steeds grotere rollen op in films, waarvan The Invisible Man waarschijnlijk het meest in het oog springend is tot op heden. Toch moet zij hier de kar qua bekendheid vrijwel alleen trekken. Zo werd Depp vervangen door Oliver Jackson- Cohen als Adrian Griffin alias de onzichtbare man uit de titel van de film, een acteur die hooguit bekend is van zijn rol in Netflix serie The Haunting of Hill House. Alle acteurs zijn echter op hun plaats, waarbij de film vooral geholpen door de regie van Leigh Whannell, van origine een screenwriter bekend van bijvoorbeeld Saw en Insidious, die twee jaar geleden wist te verrassen met het sterke Upgrade.

Ondanks het bekende gegeven van The Invisible Man, weet Whannell de film namelijk dusdanig goed neer te zetten dat deze geregeld flink spannend is. Dit ondanks dat echte verrassingen uitblijven. Het ziet er allemaal gelikt uit, wat al direct begint met de van alle gemakken voorziene villa waarin het verhaal begint. Het is de villa van een vermogende wetenschapper, maar tevens de gevangenis zonder tralies van zijn partner. Als kijker val je eigenlijk direct met je neus in haar ontsnapping uit haar gouden kooi, al blijft het in eerste instantie onzichtbaar betreft hoe en wat. Het brengt de nodige spanning met zich mee en als kijker wordt je direct in alle meegezogen. Na de ontsnapping volgt een kort moment van rust, wat al snel verstoord wordt door het blijvende gevoel van Cecilia dat ze bekeken en achtervolgd wordt. Echt vernieuwend wordt het daarbij nergens, maar effectief is het allemaal wel.

The Invisible Man is een relatief kleinschalige, maar wel ijzersterke thriller over obsessie. Van het gegevens van een monsterfilm, zoals de plannen ooit eerder waren, is dan ook maar weinig overgebleven. Het tekent nog maar eens de gewaagde, maar hoognodige koerswijziging. Het maakt deze nieuwe film rond The Invisible Man het succes waar Universal zo naar zocht tijdens hun eerdere pogingen. Echt optimaal geprofiteerd van het succes werd er vooralsnog niet,, want dit werd verstoord door de intrede van het COVID-19 virus dat verdere vertoning op het witte doek in de weg stond. Dat men heeft gekozen voor een vervroegde release via video-on-demand-diensten is op het eerste gezicht dan ook een slimme zet, aangezien mensen toch thuis zitten en zoekende zijn naar tijdverdrijf. Wat dat betreft zullen ze zich met The Invisible Man zeker niet vervelen.

26 maart, 2020

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer