American Dynasties: The Kennedys

Informatie

RegieTim Dunn en Jonathan Jones
Jaartal2018
Releasedatum28-02-2019
Speelduur270 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastMartin Sheen, Barbara Perry, Van Jones, Evan Thomas, Larry Tye, Kathleen Kennedy Townsend, J. Randy Taraborrelli, Robert F. Kennedy Jr. en Kick Kennedy

Geen enkele familie heeft zo’n grote rol gespeeld in de Amerikaanse geschiedenis als de Kennedy’s. Joseph P. Kennedy staat aan het hoofd van de familie als patriarch, maar moeder Rose heeft een niet te onderschatten rol. Zij groeide op met politiek en kon campagne voeren als geen ander. Toch staat het uitgesproken antisemitisme van Joseph zijn weg naar het Witte Huis in de weg, al heeft hij in de jaren die volgen nog wat ijzers in het vuur. Zo had hij goede hoop voor politieke carrières van zijn zoons. Eerste in lijn is Joseph Jr., maar als deze het leven laat tijdens zijn diensttijd in de oorlog verlegt Joseph Sr. zijn aandacht naar de intellectueel begaafde, maar lichamelijk zwakkere twee zoon; Jack. Het werd een dubbeltje op zijn kant, maar mede met dank aan de invloed van papa, werd John Fitzgerald Kennedy vanaf 20 januari 1961 de 35ste en jongst gekozen president van de Verenigde Staten.

Afgelopen 22 november was het 55 jaar geleden dat John F. Kennedy vermoord werd in Dallas. De moord is middelpunt van vele complottheorieën en de naam Kennedy spreekt na al die jaren nog steeds tot de verbeelding. Toch was zijn verhaal niet de start van het verhaal van de Kennedy’s. Waar vele die geïnteresseerd zijn in de recente Amerikaanse geschiedenis ongetwijfeld bekend zijn met John F. Kennedy val je bij deze documentaire van de ene in de andere verbazing. De invloed van patriarch Joseph Sr. is ongekend en je kan zelfs vaststellen dat JFK nooit president had mogen worden na een incident met een motortorpedoboot (de PT-109). Met dank aan de inspanning van vaderlief werd het incident echter omgeturnd tot een heldendaad. Het is materiaal waar Hollywood zijn vingers bij zou aflikken en illustratief voor de Kennedy’s en hun macht en wil om te winnen. Wat dat betreft schetst deze documentaire een vrij compleet beeld.

In de 19e eeuw zette de eerste generatie van de van oorsprong Ierse familie voet aan wal in de Verenigde Staten. Twee generaties later is het Joseph P. Kennedy die dankzij de rijkdom van zijn vader, die kroegbaas was, carrière maakt als politicus en ondernemer. In een tijd waarin Franklin D. Roosevelt president was groeide zijn invloed in politieke kringen en werden hem zelfs kansen toegedicht om president te worden. Voor Joseph was het eerder een missie dan een ambitie, maar zijn uitgesproken antisemitisme deed hem de das om toen Hitler de wereld wilde veroveren. Ondanks dat hij een gang naar het Witte Huis in rook zag opgaan, bleef zijn invloed en macht aanwezig en begon hij zijn oudste zoon Joseph Jr. te kneden om zo toch te komen waar hij wilde zijn; het presidentschap. Na een nieuw tragedie werd tweede zoon Jack naar voren geschoven, maar keer op keer is het Joseph Sr. die achter de schermen alles zorgvuldig regisseert.

En zelfs na de aanslag in Dallas op Jack was het kruid van de familie nog niet verschoten. Toch was Joseph Sr., die zelf in zijn laatste jaren deels verlamd was en zijn spraak had verloren na een beroerte, enige menselijkheid niet vreemd. Na de moord op zijn zoon Jack was hij namelijk bang om nog een kind te verliezen en dus was hij terughoudend in zijn ondersteuning aan de nominatie van Robert. Zijn angst werd waarheid toen Robert op 5 juni 1968 tijdens een campagnebijeenkomst werd neergeschoten en een dag later overleed. Een jaar later, op 18 november 1969, overleed Joseph P. Kennedy, maar zelfs toen leek het politieke tijdperk Kennedy nog niet ten einde. Zo was er nog Ted, zijn jongste zoon. Hij kon de verwachtingen nooit helemaal waarmaken, al was hij van 1962 tot aan zijn dood in 2009 wel senator voor de staat Massachusetts. Toch werd zelfs in de volgende generaties de familienaam hooggehouden, een naam van succes, maar ook tragedies.

Extra’s: Naast de zes afleveringen van de serie is er geen bonusmateriaal op de dvd release. Op zich niet zo gek, want de documentaire schetst een behoorlijk compleet beeld.

American Dynasties: The Kennedys laat op boeiende wijze zien hoe familiebetrekkingen invloed hadden op nationale en internationale gebeurtenissen. Toch ging er achter het glamoureuze imago van de Kennedy’s de nodige tragedies plaats, zoals bijvoorbeeld dominante ouders, broedertwisten, huwelijksperikelen en noodlottige gebeurtenissen. Deze documentaire begint door de eerste twee generaties vrijwel volledig over te slaan. De serie trapt af in de jaren 20, als de carrière van Joseph op gang komt, en eindigt met de dood van Ted in 2009 en de opkomst van de nieuwste generatie. We zien de weg naar het Witte Huis van John F. Kennedy, de ingewikkelde relatie met zijn vrouw Jackie en broer Bobby, de cruciale rol die de broers speelden in de Cuba-crisis en de tragische nasleep van de moord op Jack. Successen en schandalen, triomfen en tragedies wisselen elkaar af, terwijl het privéleven van de familie zich steeds verder vertakt in het politieke landschap.

Met dank aan Just Entertainment voor het recensie-exemplaar.

26 maart, 2019

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c80ef74dab8e_selected-products" products="9200000103388198" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer